Hoe gevaarlijk is asbest in je woning?

Ik lees net dat er asbestgevaar is op veel scholen die voor 1993 zijn gebouwd. Ook dat er steeds meer leraren asbestslachtoffer zijn geworden die op die scholen hebben gewerkt. Ik dacht dat het alleen maar schadelijk was als je het asbest gaat breken of zagen; wanneer er dus asbestvezels vrijkomen. Bij ons is het hele dak betimmerd met asbest. Dit was al zo toen we het kochten (in 1997, daar kwamen we pas later achter omdat er toen nog geen trap was naar de vliering). Onze slaapkamers hebben gedeeltelijk schuin dak. Er zit dus nog een plafond en isolatie tussen. Hoe schadelijk is het dan nog?

Toegevoegd na 17 minuten:
Op een school is asbest ook in 'gebonden toestand'. Hoe kan een leraar daar dan toch ziek van worden? Hij/zij is daar niet de boel aan 't verbouwen lijkt me. :)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Zolang asbest in gebonden toestand verkeert, is er geen gevaar voor de gezondheid. Als losse asbestvezels worden ingeademd lopen zij vast in de kleine luchtwegen en longblaasjes. Daar worden de kleine vezels opgenomen door macrofagen (opruimcellen). Vezels die hiervoor te groot zijn, kunnen gaan migreren (wandelen) in de weefsels. Ook kunnen zij zich via de lymfebanen verspreiden en zo terechtkomen op plaatsen ver verwijderd van de kleine luchtwegen. Opgehoeste losse vezels en macrofagen kunnen worden ingeslikt en verlaten het lichaam via het darmstelsel. Asbestziekten Als gevolg van blootstelling aan asbest, kunnen verschillende asbestziekten ontstaan: asbestose asbestpleuritis longkanker mesothelioom (zowel aan longvlies, buikvlies als hartzakje) pleura verdikking De meeste ziekten openbaren zich pas tientallen jaren nadat de blootstelling aan asbest heeft plaatsgevonden en zijn niet of nauwelijks te genezen. In Nederland sterven volgens de Gezondheidsraad jaarlijks naar schatting zo'n 1600 mensen aan asbestziekten. Toegevoegd na 22 minuten: Hoe weet je dat de leraar ziek is geworden door de asbest?

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Asbest

Ik denk dat je zelf al antwoord gegeven hebt, je moet niet aan asbest komen, het mag volgens mij ook niet nat worden, of juist wel eh? even googlen op asbest!! als je het ooit weg wil halen: laat het door een erkend bedrijf doen, doe het niet zelf!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100