Als je oor 'plopt', tijdens het snuiten van je neus, wat gebeurt er dan precies?

Weet jij het antwoord?

/2500

Eigenlijk is snuiten heel slecht. Je zet extra druk en hierdoor kan het vocht achter je trommelvlies met grote druk vrijkomen en kan je trommelvlies dus kapotspringen net als een oorontsteking. Het openspringen lijkt een bevrijding maar het beste is stomen of neusdruppels/spray en anders anti-biotica van de huisarts...snuiten raad ik je echt af.

Als je snuit zet je extra druk op de holtes in je hoofd. Een daarvan is de beus van Eustachius, welke er voor moet zorgen dat de druk aan beide kanten van je trommelvlies (Zowel in het hoofd als de buitenlucht) gelij kblijven. Het poppen van je oor is het veranderen van druk, en je hoorthierna of veel beter (Als er onderdruk in je hoofd was) danwel slechter (Als je oor gewoon op druk was). Toegevoegd na 1 minuut: nr 12 is de buis van E.

Er stroomt bij het snuiten lucht door de buis van Eustachius vanuit je neusholte naar je binnenoor. De druk daar wordt zo hoog dat je trommelvlies naar buiten popt (wat ook kan gebeuren als je opstijgt met een vliegtuig of wanneer je een berg op rijdt). Normaal staat je trommelvlies wat naar binnen gebogen maar door de druk buigt het om zoals een paraplu in de storm omklapt van bol naar hol; en dat is de plop die je hoort. Als de druk weer wegvalt plopt het gewoonlijk weer terug. Hard snuiten kan schade aan het oor toebrengen (zoals hierboven reeds vermeld).

Je trommelvlies beweegt, daarna komt er druk op. Als je daarna slikt dan kan het zijn dat je oor open springt. Maar ik weet niet hoe dat komt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100