Als je oor 'plopt', tijdens het snuiten van je neus, wat gebeurt er dan precies?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je trommelvlies beweegt doordat er druk op komt te staan.

Als je snuit zet je extra druk op de holtes in je hoofd. Een daarvan is de beus van Eustachius, welke er voor moet zorgen dat de druk aan beide kanten van je trommelvlies (Zowel in het hoofd als de buitenlucht) gelij kblijven. Het poppen van je oor is het veranderen van druk, en je hoorthierna of veel beter (Als er onderdruk in je hoofd was) danwel slechter (Als je oor gewoon op druk was). Toegevoegd na 1 minuut: nr 12 is de buis van E.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Buis_van_Eustachius

Tussen neus-keelholte en je oor zit de "buis van eustachius...een openverbinding naar de achterkant van je trommelvlies. (middenoor) Dit moet ervoor zorgen dat de druk aan beide zijden van het trommelvlies gelijk blijft, ook met hoogte verschil en atmosferische verandering van druk. Als dit ploppen optreedt betekent dit dat er door die buis lucht naar de binnen kant van je oor geduwd wordt, of er uit ontsnapt. Bij verkoudheid is soms de uitgang van die buis verstopt...als die dan weer (even) open gaat krijg je ook ploppen bij het weer gelijk maken van de druk achter je oor met de buitenlucht.

Je trommelvlies beweegt, daarna komt er druk op. Als je daarna slikt dan kan het zijn dat je oor open springt. Maar ik weet niet hoe dat komt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100