Waar komt het 'val' gevoel vandaan waarmee je soms wakkerschrikt?

Je kent het vast wel, je bent net aan het slapen en je droomt dat je struikelt of in een put valt ofzo en je voelt jezelf heel diep en snel vallen, vervolgens schrik je wakker. Maar waardoor wordt dat gevoel nou eigenlijk veroorzaakt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het gevoel dat je valt wordt veroorzaakt door je evenwichtsorgaan, deze stuurt de informatie door naar je hersenen. In feite zijn het gewoon prikkels, die waarschijnlijk in dromen nagemaakt kunnen worden en waarschijnlijk ook als je net wakker wordt.

Dat heet een hypnagoge schok. De hypnagoge schok of slaapstuip is een onwillekeurige stuiptrekking van de spieren die zich vaak voordoet tijdens de overgang van waken naar slapen. Het wordt vaak beschreven als een vallend gevoel of een elektrische schok; dit veroorzaakt dan de hypnagoge schok. Hypnagoge schokken zijn heel normaal en de meeste mensen zijn dan ook bekend met het verschijnsel. De hypnagoge schok doet zich vooral voor wanneer mensen oververmoeid zijn of in een oncomfortabele positie liggen. De exacte oorzaak van de plotselinge stuiptrekkingen zijn onduidelijk maar er zijn hypotheses geformuleerd: 1.Het is een natuurlijk onderdeel van het slaapproces wat zich voordoet wanneer de ademhaling is vertraagd en de lichaamstemperatuur is gedaald. 2.De gevoelens die worden geassocieerd met ontspanning worden foutief geïnterpreteerd door de hersenen als vallen of omtuimelen, in een reflex duwt het lichaam de ledematen uit om rechtop te blijven staan. Hypnagoge schokken worden gewoonlijk één of twee keer waargenomen tijdens de nacht. Regelmatiger doen zich stuiptrekking voor gedurende de normale slaap. Deze zijn doorgaans veel minder dramatisch en blijven daardoor onopgemerkt. In extreme gevallen, wanneer de nachtrust ernstig wordt gestoord door de hypnagoge schokken, spreken we van een aandoening genaamd periodieke beenbewegingen of beter bekend onder de Engelse naam PLMD (Periodic Limb Movement Disorder).

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Hypnagoge_schok

Ooit heb ik me laten vertellen,dat het een oeroude overgeërfde herinnering is,uit de tijd dat wij nog in de bomen bivakkeerden en ons evenwicht verloren. Of het waar is...

Dat heb ik ook altijd en het is heel erg normaal, en ja ik schrik zo ook elke dag wakker. Ik val dan altijd van de trap of in een hele diepe ravijn... (geen idee of ik het wel goed schrijf). Als ik het me goed herinner komt dat doordat je heel diep slaapt ofzo en dat je je wakker schrikt. Ik verwacht wel minnetjes vanwege mijn vage antwoord, maar zo heb ik dat gehoord...

Toevallig heb ik een boek thuis, de droomencyclopedie. Zelf droom ik vaak en onthou ik ze vaak en zoek ik ze hier op. Hier staat ook die zogenoemde val....die droom heb ik ook vaak gehad. hier staat bij: "In een droom geeft de val de noodzaak aan om gegrond te zijn, op te passen in een bekende situatie. Ons kan iets overkomen omdat we te ongeinspireerd zijn. als we vergeten wie we zijn of waar we vandaan komen zullen we beslist vallen. Hier wordt spirituele angst gesymboliseerd, met name de zondeval en de daarmee gepaardgaande consequenties." Voor het geval je interesse hebt in dromen....deze droomencyclopedie is geschreven door Pamela Ball en ik heb hem ooit bij de ECI gekocht.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100