Hoe weten medicijnen wat ze moeten doen?

Mijn vader moet allerlei verschillende soorten medicijnen slikken. Bijvoorbeeld bloedverdunners, anti hoge bloeddruk, iets voor zijn hart, enzovoort. Hij vraagt zich af hoe al die verschillende pilletjes precies 'weten' wat ze moeten doen en in welk deel van het lichaam ze actief moeten zijn. Vond ik eigenlijk wel een goeie vraag. Kan iemand dat eens proberen uit te leggen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat ligt opgesloten in de eigenschappen van de werkzame stof. Een stof heeft bijvoorbeeld als eigenschap dat het het bloed dunner maakt. Iemand heeft dat stofje ontdekt en verwerkt in een medicijn. Het medicijn weet net zo min wat het moet doen als dat de zon weet dat ze moet schijnen. Het werkt nu eenmaal zo. Overigens, een medicijn doet niet alleen 'wat het moet doen'. Vaak doet een medicijn ook veel dingen die het niet zou moeten doen, waardoor degene die ze slikt er behoorlijk last van kan krijgen. Dit wordt 'bijwerkingen' genoemd.

het is niet zo dat medicijnen *weten* wat ze moeten doen, en afreizen naar een bepaald deel van je lichaam om daar hun werk te doen. ze worden opgenomen in de bloedbaan, om vervolgens hun werk te doen. soms doen ze helaas meer dan dat, en kan je last krijgen van bijverschijnselen waar je niet op zit te wachten. de ene stof werkt gerichter dan de andere.

Bij onderstaande bron vind je een uitgebreide uitleg over hoe medcijnen werken. HdW

Bronnen:
http://mediatheek.thinkquest.nl/~llc243/in...

In het algemeen geldt dat wanneer men medicijnen slikt de geneeskrachtige stof in de bloedbaan wordt opgenomen, men spreekt dan van een bloedspiegel, en overal in het lichaam kan aangrijpen ook op de plekken waar men last heeft. Medicijnen blijven meestal tijdelijk in het lichaam, na verloop van tijd worden de stoffen in het lichaam zo omgezet dat ze oplosbaar worden en via de nieren en de urine worden uitgescheiden. Medicijnen die specifiek op een bepaalde plek in het lichaam actief moeten zijn, worden op een specifieke manier toegediend of in een of andere vorm om de werking op de juiste plek te verkrijgen van de geneeskrachtige stof.

Bronnen:
http://rijntest.intermax.nl/vraaghetdebieb...

Medicijnen zijn in feite chemicaliën die zich net als voedingsstoffen door het hele lichaam verspreiden. Door onderzoek is men erachter gekomen dat het ene stofje iets in de hersenen doet waardoor de bloeddruk zakt en het andere stofje in de lever de cholesterol aanpakt. Je hoopt dat het daarbij blijft, en dat probeert de farmaceutische industrie ook, maar de ervaring leert dat die stofjes naast die therapeutische werking vaak nadelen hebben in de vorm van bijwerkingen, vaak op heel andere plekken van het lichaam. Toegevoegd na 1 minuut: Zoals genoemd kunnen sommige medicijnen ook lokaal worden toegepast. Dat geldt voor pijnstilling, zoals injecties in de schouder maar ook voor anticonceptie via de Mirena spiraal of de Nuvaring, waardoor er veel minder hormonen nodig zijn en dus minder bijwerkingen ontstaan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100