Wie heeft er goede tips voor mij om beter te leren structuur in mijn leven te krijgen ?

ik heb een nogal extreem verleden alcoholistiese vader en emotieloze moeder en seksueel mibruik zelf met 16 het huis uit en jaren gekraakt gewoond en heel veel gedronken en veel drugs gebruikt ik loop al jaren tegen mijn depressies te vechten ik heb recent weer een kleine terug val gehad door overwerktheid in mn nieuwe baan en ik weer teveel hooi op mn vork had genomen ik zit dus even in de ziektewet maar weer snel weer gaan werken maar dar is nu even teveel drank&drus ben ik helemaal mee gestopt al een paar jaar geen drugs maar met alchol had ik vorige winter weer een probleempje maar dat is ook al ruim een half jaar onder controle roken en koffie doe ik ook niet meer ik heb adhd waar ik medicijnen voor gebruik ik eet redelijk goed maar heb veel last van slapeloosheid nu ga ik er weer tegenaan en ga begginen met en regelmatige dag indeling maken cq uitvogelen ik hoop dat er op gv mensen zijn die goede tips voor mij hebben bijvoorbaat dank

Toegevoegd na 6 minuten:
ik loop al bij psyoloog&psychiater

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Jij hebt een zware tijd achter de rug, dat is duidelijk. Wat minder duidelijk is, is op wat voor manier jij structuur in je leven wìl brengen. Want daar gaat het uiteindelijk om: wat wil je met je leven? Wat zijn je doelen? Je wensen? Denk er eens goed over na; dat hoef je niet in 5 minuten -- of zelfs een week te beslissen! En als je een idee hebt waar je naartoe wilt werken dan kan je op alles in het leven reageren met dát, je doel, in je achterhoofd. Het leven bestaat uit keuzes maken, constant. De keuzes die je maakt bepalen waar je uiteindelijk belandt. Het kunnen de meest kleine details zijn, en hoe je daarmee omspringt, die je leven kunnen maken of breken. Bijvoorbeeld de keuze om geen punctuatie te gebruiken als je een verhaal schrijft.

Structuur in je leven krijg je o.a. door iedere avond op hetzelfde tijdstip te gaan slapen en 's morgens steeds op hetzelfde tijdstip op te staan. Als je geen baan hebt of in de ziektewet zit ga je wel elke dag naar buiten, al is het alleen maar om een wandeling te maken of wat boodschappen te doen. Verder moet je ook iets doen voor je ontspanning, bijv. sporten en contact houden met vrienden en evt. familie. Eet drie keer per dag een gezonde maaltijd en dan kom je er wel.

Ik denk niet dat iemand op GV jouw goed kan helpen, al zul je er misschien wel enigzins wat comfort kunnen vinden. De beste tip die ik je kan geven is om contact op te nemen met een maatschappelijk werker. Deze mensen kunnen je professioneel op weg helpen naar een betere balans in het sociaal leven (structuur). Je beschrijving klinkt wel vrij heftig en ik denk dat een aantal van je problemen diep geworteld zitten en dat je daarvoor echt gespecialiseerde hulp voor nodig hebt (psycholoog). Je moet natuurlijk voor jezelf beslissen of je daar aan toe bent of niet. Ik denk dat een maatschappelijk werker kan je al een goed stuk op weg helpen. Sterkte. Toegevoegd na 1 minuut: Ah, je geeft aan al professionele hulp te hebben. Het lijkt me het meest verstandig om ook dit bij hem/haar voor te leggen.

Maar meid wat heb je al veel achter de rug! Maar ik heb het gevoel dat je een echte 'vechtertje' bent en dit siert je. Je hebt vele goede en bruikbare tips gekregen hier op GV. Ik wil hier even een aanvulling op geven. Leg de lat in eerste instantie niet te hoog. Dus niet je (gebrek aan) structuur in een zeer korte tijd veranderen. Want waarschijnlijkt lukt het niet om dit vol te houden en hierdoor raak je ontmoedigd. Neem de spreekwoordelijke babystapjes. Kleine, haalbare doelen. Je zal trots op jezelf zijn en hierdoor de lat steeds hoger maar haalbaar leggen. Ik wens je veel sterkte, wijsheid en succes!

Bronnen:
eigen ervaring.

Me dunkt dat je al heel wat bereikt hebt. Je bent van de drugs af en je hebt je alcoholgebruik onder controle. Je hebt professionele begeleiding. Je bent positief bezig met plannen maken voor een meer gestructureerd leven. Ik zou zeggen: gefeliciteerd. Het gaat de goede kant op met jou. Maak een strak plan voor je dagindeling. 's Morgens op tijd opstaan, ontbijten, wat huishoudelijk werk doen, koffie drinken, weer wat huishoudelijk werk en/of administratie, lunch, even pauze, dan eropuit voor boodschappen, bibliotheek, wandeling, vriendenbezoek, thee. Weer thuis koken, avondeten, tv of computer en op tijd naar bed. Ik geef maar een voorbeeld hoor. Als je niet kunt slapen nog een poosje in bed lezen (daar word ik persoonlijk altijd reuze slaperig van). Misschien is het zinvol en leuk om per dag een notitie te maken of in een dagboekje bij te houden of je je aan je belofte tegenover jezelf hebt gehouden. Succes ermee; het gaat je vast lukken.

Je hebt al veel tips gehad, maar misschien heb je hier ook iets aan: Maak schriftelijk een dagplan. Dat kan natuurlijk op een vel papier, maar handiger is op de computer. Zet daarin ook tijden: wat ga je wanneer doen. Dat kan je heel gedetailleerd doen (bv, 07.30: opstaan, 07.45 ontbijten etcetcetc.) maar kan ook losser. Wat je zelf prettig vindt. Bedenk in eerste instantie zoveel mogelijk dingen die je al op een dag doet en pas het schema na verloop van tijd steeds aan, naar gelang je ermee bezig bent. Begin met het toepassen van simpele dingen: alles moet je eigen worden en goed voelen (vandaar ook het steeds aanpassen). Plan ook ontspanning in. Gevaar is wel, dat je ineens alles wilt doen en dan ook nog perfect (da's een valkuil). Zie het als plezier, als een lolletje, een uitdaging. Hoop, dat je er wat mee kunt. Suk7, met wat je ook gaat doen!

Ik vind het heel goed van je dat je al bij een psycholoog en een psychiater loopt. Je erkent je problemen en dat is echt al heel goed. Het is ontzettend belangrijk om te blijven praten, dat hoeft niet perse tegen de psycholoog te zijn (wat natuurlijk heel belangrijk is), maar praat ook met vriendinnen. Uit je emoties en probeer ze vooral niet op te kroppen. Als jij zin hebt om een potje te huilen, zet je een verdrietige film op en uit je emoties! Probeer altijd positief naar het leven te kijken, maar dat is een stuk gemakkelijk gezegd als gedaan. Ik heb nog wel iets anders.. Een vriendin van mij is jaren depressief geweest en geloofde niet in God. Naar aanraden van iemand anders heeft ze aan God gevraagd of hij in haar leven wil komen. En het klinkt misschien heel vaag en wazig allemaal, maar na vele sessies met psychiaters en medicijnen en alles wat je je maar kunt bedenken wat allemaal niet geholpen heeft, was ze binnen een paar maanden beter. Als je een depressie hebt kun je natuurlijk niet van de ene op de andere dag meteen beter zijn. En het zal heel moeilijk zijn als jij denkt dat God niet bestaat, maar dat doet hij wel en hij wil iedereen helpen. Depressief zijn is een ziekte die van de duivel afkomt.. Ik hoop echt dat je er wat mee doet, want als die vriendin praat over wat er bij haar allemaal is gebeurd, is het soms zelfs moeilijk te geloven voor mij.. Sterkte!

Je vraagt om goede ideeën, waar je misschien zelf niet op kunt komen. Nou, in bovenstaande reacties vind je al best veel tips; van plannen op papier, god om hulp vragen, ontspanning inbouwen, regelmaat brengen in je dagprogramma en nog veel meer. Wat kan ik daar dan nog aan toevoegen? Misschien alleen dit: zou je er wat aan hebben om bijvoorbeeld een hond in huis te nemen? Dan heb je een soort van maatje, waar jij verantwoordelijk voor bent en die je tegelijkertijd ook dwingt om bijv. te gaan wandelen en zo. Maar misschien vind je dit maar een raar idee?

Tjongejonge, wat een verhaal. Wat ontzettend knap dat je de draad van je leven weer wilt oppakken al is het met vallen en opstaan. Naast alle goede tips (een strakke dagindeling, prima!) is het misschien een idee om een soort van "maatje" voor jezelf te regelen. Een goede vriendin, familielid of een maatjesproject bij jou in de stad/dorp. Dit zijn vrijwilligers die mensen met (psychische problemen) willen ondersteunen. Dit kan bijv. door leuke dingen te doen, een luisterend oor te bieden, steun te bieden etc. Het zijn geen hulpverleners, maar echte "maatjes". Heel veel sterkte, het gaat je vast lukken!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100