Hoe kom je over tandarts angst heen?

ik moet echt weer, maar ik mag nu geen narcose omdat ik dus zwanger ben, maar ik heb een gaatje die veel pijn doet, dus ik moet wel. ik word bijna hysterisch bij de gedachte.
hoe zet je je er het best overheen. :S

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De beste oplossing: ga naar een tandarts die is gespecialiseerd in angstige patiënten. Als dat je een brug te ver is, kun je beter bij je eigen tandarts blijven. Die kent jou, jij kent hem (of haar). met hem ga je verder. Overleg vooraf open over je angst. Dat is even eng, maar het lucht zodanig op dat de angst alleen daardoor al flink zal verminderen. En daardoor zal ook je pijnbeleving verminderen. Plus dat de tandarts rekening met je houdt, wat nog weer minder angst en minder pijnbeleving geeft. Je had het over narcose. Was het zo erg dat je volledig onder zeil moest worden gebracht? Dan is zo'n angsttandarts wellicht toch de betere oplossing. Anders: voor gewone gaatjes is een injectie met lidocaïne of een verwante stof voldoende. Ik vermoed dat dat zodanig lokaal is, en zodanig weinig, dat je dat ook mag krijgen als je zwanger bent - en lidocaïne is een natuurproduct, als dat je geruststelt. Maar ook hier: overleg met je tandarts, die weet daar een paar honderd procent meer van dan ik (welke vraag was dat ook weer? ;-) Je kunt ook afspraken maken met je tandarts. Bijvoorbeeld dat hij precies vertelt wat hij gaat doen. Vooraf, zodat je bij elke stap weet hoeveel stappen er nog gaan komen - dat helpt, dan zie je niet alleen die tunnel, maar zie je vanaf de eerste minuut al het licht aan het einde van die tunnel. En tijdens de behandeling, zodat je steeds precies weet op welk punt in de tunnel je bent. Je kunt ook afspreken dat je een handgebaar maakt als de pijn te erg wordt. Dan kan de tandarts even pauze nemen. Ik hoop dat jouw tandarts hiervoor open staat. De mijne in ieder geval wel.

Vertrouwen hebben in je tandarts. Deze beste man is ervoor om jou van je pijnklachten te verlossen; je beste vriend. Je beste vriend hoeft het niet te worden, maar hij is er wel om je te helpen. Hoe lang wil je anders nog rondlopen met een gaatje in je kies, waar je veel last van hebt?

Als het zo erg met je is, ga dan naar een tandarts die gespecialiseerd is op het gebied van patienten met angst. Googelen op "angsttandarts"

Het schijnt tegenwoordig ook met een laser te kunnen. Alleen zijn niet alle tandartsen die zich daar mee bezig houden van het betrouwbare soort. Informeer eens bij je tandarts hierover. Het is pijnloos maar vooraf goed informeren. Kan alleen bij nieuwe gaatjes, niet bij oude vullingen natuurlijk.

Praat erover met je tandarts. Een narcose is niet goed voor je zwangerschap maar een plaatselijke verdoving of een roesje kan eigenlijk geen kwaad. Ikzelf ben ook altijd behoorlijk bang geweest voor de tandarts maar op gegeven moment had ik zo iets van; 15 minuten in die stoel en de rest van het jaar niet meer. Een gaatje bij mij vullen gaat altijd met een plaatselijke verdoving. En geloof me, je voelt echt helemaal niets van het boren o.i.d. Het enige wat je voelt is het kleine prikje van de verdoving en zelfs die valt mee. Het is even erg, maar daarna ben je weer van die boosdoener af. Neem ook iemand mee en laat zien dat je het wel durft. Gewoon sterk zijn. Even over die drempel heen en de rest van je leven heb je er plezier van. Als je (te) lang wacht niet. Toegevoegd op 03-06-2009 01:48:14 Even een toevoeging nog: Een tandarts is niet iemand om je pijn te doen, maar om je te helpen. Het is en blijft een arts!

ik neem nooit een verdoving voor een gaatje, gewoon even op je tanden bijten en het is alweer gebeurt

Vraag jezelf steeds weer af: Is het nu nog draaglijk? En nu? En nu? En nu? en terwijl de deze vragen stelt, ontspan en ontspan steeds weer... "Ook dit gaat voorbij" En nu? En nu? Ontspan... En nu? Zo heb ik dat mijn kinderen geleerd... Zo hebben zij hun angst onder ogen kunnen houden, altijd weer...

Waarom probeer je geen hypnose dan als je geen narcose mag... Aan de andere kant kun je de gok ook wagen dat je het gewoon nog een 6, 7 maanden vol houd. Maar of dat verstandig is, is natuurlijk een tweede. Want als het een ontsteking word dan mag je geen anti-biotica...

Hoi bailey, vervelend zeg. Er zijn heel veel mensen met angst voor de tandarts, die lopen nog liever door met pijn dan dat ze een tandarts bezoeken. Mijn voormalige tandarts was een echte bekkenbeul en ging als een bouwvakker te werk. Via via heb ik nu een tandarts die dezelfde handelingen doet, maar waarbij je het nauwelijks voelt! Hij legt alles uit, stelt je tussendoor op je gemak en voelt aan wanneer iets even teveel is en stopt dan eventjes. Ik kan bijna zeggen dat ik met plezier naar de tandarts ga nu. Dus er is wel degelijk een groot verschil tussen de ene tandarts en de andere. Ik heb nog nooit gaatjes gehad maar van horen zeggen is dit een pijnlijk gevoel. Dus je hebt nu ook veel pijn zeg je, hou jezelf voor dat het bij de tandarts ook weer pijnlijk zal zijn maar dat je daarna wel verlost bent. En hoe langer je het uitstelt, hoe meer je ertegenop gaat zien en hoe pijnlijker je het in je gedachten maakt. Achteraf blijken dingen ook nog wel eens mee te vallen, probeer je daar aan vast te houden. Sterkte!

bezoek vóór de tandarts éérst eens een hypno-therapeut, die helpt je voor een paar tientjes voor je leven van je tandartsangst af.

Er zijn tandartsen speciaal gespelcialiseerd in angstige patiënten. Die kun je gewoon opbellen voor een afspraak. Zij leggen precies uit wat ze gaan doen en hebben allerlei trucjes tegen de angst. Veel succes!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100