Hoeveel persoonlijke ruimte heb jij nodig?

Wie dichterbij komt dan we gewend zijn maakt dat we ons erg ongemakkelijk kunnen voelen, zodat we achteruit stappen. Mensen hebben behoefte aan persoonlijke ruimte rond het eigen lichaam en behoefte aan een territorium. De persoonlijke ruimte of intieme zone vormt een soort luchtbel om ons heen, die we willen deze afschermen/bewaken.

De Amerikaan Hall heeft de interpersoonlijke ruimte in 4 zones verdeeld:

De intieme zone (0-45 cm)
De persoonlijke zone (45-120 cm
De sociale zone (120-360 cm)
De publieke zone (360-750 cm of meer)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De afstand die we bewaren ten opzichte van de mensen waarmee we communiceren, zegt veel over de relatie die we met hen hebben en het contact dat we op dat moment met hen wensen. We passen voortdurend onze afstand tot anderen aan, afhankelijk van de situatie waarin we ons verkeren en de mate waarin we ons vertrouwd voelen. De afstand die we in acht nemen tijdens onze interacties heeft meerdere functies. Zo kan het iets zeggen over de mate van persoonlijkheid van de onderlinge relatie of het gespreksonderwerp. De tussenruimte maakt een gesprek afstandelijk, zakelijk of intiem. De afstanden die mensen tot elkaar aanhouden zijn erg context- en cultuurgebonden. Culturen in zuid Amerika en rond de middelandse zee houden over het algemeen kleinere afstanden aan. Mensen uit Noord-Amerika of Noord-Europa stellen grotere afstanden op prijs. Dit lijdt dan nog wel eens tot vreemde situaties waarbij een gesprekspartner steeds dichterbij komt en de ander telkens een stapje achteruit doet om de afstand te vergoten. De zones van Edward Hall verschillen feitelijk nogal per cultuur. Ze worden dan ook eerder bepaald door het contact wat plaatsvindt dan door de afstand uitgedrukt in cijfers. Edward Hall verdeelt de zones overigens nog een keer in tweeën, wat het geheel niet makkelijker maakt.

Bronnen:
http://www.lichaamstaal.nl/afstand.html
http://www.lichaamstaal.nl/ruimte.html

Hangt er helemaal van af. Van mijn stemming, van de omgeving, van de persoon met wie ik contact heb. Zelfs in dezelfde situatie heb ik soms behoefte aan heel veel ruimte, soms juist aan heel weinig. Kan ik dus geen algemene uitspraak over doen.

Ik was taxichauffeur dan moet je het met zonder ruimte kunnen stellen... Iedereen moet zich dan in jouw aura, in jouw territorium mogen kunnen bevinden en niet alleen jij, maar iedereen... Dat is een kunst die niet iedereen kan en het wordt je niet verteld dat het een vereiste is als je voor taxichauffeur leert... Ik kan zonder territorium door het leven... Maar het is wel spannend en intiem... Maar dat intieme voel ik hier al op GV... vandaar...

Ik heb zoveel ruimte nodig, dat ik mezelf kan blijven, anders werkt het niet. Ik ken het wel iemand die te dicht in "jouw" ruimte komt, voelt niet prettig. Je laat een ander in de waarde , moeten zij ook doen.

ik heb echt heel veel space nodig, niemand stapt in mijn virtuele bubbel. ik bewaar afstand op iedereen. en het duurt echt heel lang voor je erin mag stappen. als je niet iets te vaak foute keuzes heb gemaakt wat betreft mensen word die bubbel steeds groter.

In de genoemde afstanden kan ik me wel vinden. Toch is er een bepaald slag volk dat dit niet schijnt te snappen en steevast met hun snufferd op je lip komen hangen. Ik haat dat soort mensen.

het is heel verschillend... over het algemeen laat ik anderen heel snel toe in mijn intieme zone... anderen laten mij ook snel toe om heel dicht bij hen te komen... dat komt goed uit in mijn werk in de gehandicapten zorg maar als ik voel dat iemand op afstand moet blijven, ben ik daar echt heel streng in

Het hangt er bij mij ook sterk vanaf wie er onder welk aspect in mijn buurt is; gelukkig staat er bij publiek 'of meer' want dat kan bij mij wel soms met een factor 10 of meer vermenigvuldigd worden.

Heel veel ruimte, het liefst altijd en overal. Ik wil mijn bubbel lekker ruim hebben, dan voel ik me op me gemak. Als mensen te dichtbij komen (onbekenden) dan voel ik me al gauw een beetje in het nauw gedreven.

Er zijn maar erg weinig mensen die bij mij binnen één armlengte komen. Er zijn er erg veel die in die persoonlijke zone zitten. En daarna ben ik strikt zakelijk...

Mensen mogen bij mij heel dichtbij komen, wat kan me gebeuren? Als mensen daar behoefte aan hebben, dan moet dat kunnen. Ik laat ze ook bewust toe. Toenadering tot zo dichtbij is nooit zonder reden. Het kan een vorm van aandacht trekken zijn, of een vraag om hulp. Het kan een vorm zijn van onzekerheid, van geborgenheid zoeken, van er bij willen horen. Ik laat ze binnen mijn eigen energieveld, dat geeft ze vaak rust en een goed gevoel. Ze voelen zich geaccepteerd zoals ze zijn. Ik denk dan vaak, kom maar binnen ruimte genoeg! Als ze binnen mijn enegieveld zijn kan ik ze beter begrijpen en helpen met de reden waarom ze er zijn. Ik kan ze energie geven indien nodig (helend) Ik voel/weet vaak hun reden waarom. Mijn persoonlijke ruimte heeft een deur die open kan. Sleutel niet nodig een reden is voldoende.

Bij mij kloppen ze aardig, en ik heb ze inderdaad ook echt nodig. Ik word helemaal iebelig als mensen te dicht bij komen - en dat geld sterker naarmate je ook contact met ze hebt . Iemand die tegen me aan geplakt zit in de bus is niet fijn, maar een verkoper op straat die helemaal in je intieme zone komt staan raakt bij mij ECHT een verkeerde snaar. En dat doen ze steeds vaker, vooral die goede-doelen-jongens hebben er een handje van. Je reinste intimidatie. Ik heb wel eens gelezen dat mensen dan in je Aura zitten. Nu geloof ik niet in aura's en dat soort dingen, maar ik geloof wel degelijk dat je een energieveld om je heen hebt dat deel uitmaakt van je fysieke lichaam ; zoals je ook in het stikpikkedonker een hand of voorwerp vlak voor je kunt 'voelen' zonder het te zien. Niet instant, helaas, het moet er effe hangen, anders zou je in het donker nergens tegenop botsen. En ik neem natuurlijk zelf ook een groot deel van mijn eigen persoonlijke zone in beslag ; dat kan natuurlijk ook de oorzaak zijn dat mensen te snel dichtbij komen :lol:

Dat hangt er vanaf....soms heb ik behoefte aan contact in de intieme zone en soms wil ik me afzonderen in een oneindige zone. En alles daartussen komt ook voor. Het is afhankelijk van mijn stemming en die wisselt nogal eens....

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100