Hoe komt het dat mensen soms ineens wèl iets opvalt, wat hen voorheen niet opviel.

Stel: Je komt maandelijks bij iemand thuis en ziet op een schilderij hangen, je vraagt 'Hey, is die nieuw?' maar het blijkt dat dat schilderij er al jaren hangt.

Stel: Je college op het werk zie je iedere donderdag, maar vandaag heeft hij een nieuwe bril op. 'Leuke bril heb je!', maar je collega antwoord: 'Die draag ik anders al jaren ..'

Herkent iemand die fenomeen?
En waar komt het vandaan? Hoe ontstaat het?
Zit hier een theorie achter?

Toegevoegd na 25 minuten:
Ik begrijp dat als je ergens niet op let, da je het dan niet ziet.
@martijnvanginke En zo’n schaal langs de openhaard valt natuurlijk ook niet direct op. Maar een bril daar kijk je recht tegen aan als je met iemand praat.

Ik vraag me dan ook af of je hersenen deze informatie wel opnemen, maar niet onthouden. Lijkt me dat het dan iets te maken heeft met je korte- en langetermijngeheugen.

Is er ooit toevallig onderzoek naar dit fenomeen gedaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Heel duidelijk herkenbaar, je geheugen slaat niet alles op en zeker niet als het een beetje oninteressant voor je is. Als ze soms vragen, is dat die met die bril op?, kan ik daar vaak geen ja of nee op zeggen. Je kent dan iemand zo goed dat je de bril of iets anders niet meer ziet. Toegevoegd na 1 minuut: Dus de volgende keer ga je er op letten en dan zie je die bril wel ineens.

2 maanden geleden ben ik erachter gekomen dat er een schaal aan de zijkant van onze open haard hangt -.-'. Dit en de dingen die jij hebt opgenoemd komen doordat je er niet op let. Als je vraagt: Hé, is die nieuw? Let je er opeens wel op.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100