Meet de bloeddruk hoger als je dikke armen hebt?

Onlangs was ik bij mijn huisarts en wilde hij mijn bloeddruk opnemen... Deze heeft in een stressvolle periode tegen de bovengrens gezeten, zodoende...

Mijn bloeddruk was 135/90, wat volgens hem goed is voor mijn bouw en manier van leven... Ook vertelde hij dat bij mensen die dikkere bovenarmen hebben (en bedankt dokter) de bloeddruk in werkelijkheid iets lager is dan de meter aangeeft...

Ik vond dat zo vreemd, kan er ook niets over vinden...
Wee iemand of dit klopt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als je de bloeddruk meet, worden de aders dichtgedrukt. Op het moment dat de arts geen pols meer voelt, is dat de bovendruk. Hij laat hem dan langzaam teruglopen. (druk van de band wordt dan minder) en op het moment dat je dan weer de pols voelt is dat de onderdruk. Nou kan het zijn dat het vet wat in de armen zit ervoor zorgt dat de meting moeilijker wordt omdat het vet tussen de band en de ader zit en het dus langer duurt dat de ader dicht zit, zodat er meer bovendruk gemeten wordt.

Je arts heeft waarschijnlijk gemeten met een gewoon manchet. Dan is de bloeddruk hoger, omdat hij dan al strakker zit, dan bij mensen met dunnere armen. Meestal worden daarom grotere manchetten aangedaan, zodat het beter meetbaar is. Heb een site gevonden, met een hoop medische termen. Kon er in iedergeval wel deze conclusie uithalen. Kijk maar bij de resultaten.

Bronnen:
http://www.ntvg.nl/publicatie/e%C3%A9n-blo...

Klopt. Bij dikke bovenarmen moet je een bredere manchet gebruiken om de juiste druk te kunnen meten. Een beetje gokken in de richting van de juiste bloeddruk vind ik eigenlijk niet juist maar bedenk wel dat bloeddruk altijd een momentopname is. Meerdere malen meten, een keer of zes in een korte periode, geeft een redelijk betrouwbaar beeld.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100