Mijn eerste gedachte was: “ja, natuurlijk.” Het zou wat zijn zeg, als al die mensen met chronische pijn nooit seks zouden kunnen hebben.
Toen las ik wáár jij pijn hebt, en begreep ik je vraag iets beter. Ik kan me voorstellen dat je met (ernstige) pijn in je buik minder zin hebt in seks, of dat je bang bent dat de klachten zullen toenemen. Dat hangt natuurlijk ook erg af van de oorzaak van die klachten. Buikpijn door endometriose bijvoorbeeld zal een heel andere invloed hebben op seks dan buikpijn door een darmziekte.
Toch is het allemaal niet zo heel verschillend: het gaat erom dat je een partner hebt die je volledig kunt vertrouwen, dat je het rustig aan doet (zéker bij een eerste keer), dat je goed aangeeft wat je wel en niet prettig vindt en dat je stopt als het te pijnlijk wordt.
Misschien heb je iets aan de informatie over seksualiteit op de site van Stichting Intermobiel: http://www.intermobiel.com/Themas/Seksualiteit/
Hun oorspronkelijke doelgroep was (jonge) mensen die – grotendeels – bedlegerig zijn, maar intussen richten ze zich op de veel bredere doelgroep van gehandicapten en chronisch zieken. Veel informatie is gericht op mensen met een mobiliteitsbeperking, maar er is zeker ook aandacht voor chronische pijn en onzichtbare handicaps. In de themahoek over seks vind je een veelheid aan informatie, zoals interviews en artikelen over seksualiteit in relatie tot een handicap en/of chronische pijn.
Wat eigenlijk altijd al geldt, geldt in jouw geval nog sterker: probeer uit welke houding voor jou het meest prettig is, en welke handelingen je wel of niet prettig vindt. Misschien vind jij druk op je buik niet prettig, in dat geval moeten jij en je sekspartner kiezen voor een houding waarbij hij of zij niet teveel bovenop jou ligt of zit. Zorg voor een ontspannen houding, voldoende voorspel en eventueel wat glijmiddel. Als je veel pijn hebt of als bepaalde houdingen of activiteiten bij jou pijn uitlokken, zou je kunnen overwegen om vantevoren (extra) pijnstilling te nemen zodat je je beter kunt ontspannen.
En bedenk: seks doe je met je hele lichaam. Mensen met chronische pijn hebben soms vooral negatieve gedachten over hun eigen lichaam, maar bij seks gaat het juist om de fijne en prettige sensaties van je lichaam. Daar moet je je een beetje aan over kunnen geven. Als je dat moeilijk vindt, kan het goed zijn om te beginnen met iets anders waarbij je geniet van je lichaam, zoals een goede ontspanningsmassage of een lekker warm bad.