Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hoe kun je proberen te voorkomen dat iemand die je via chat kent (maar niet weet waar hij woont) aan je aangeeft het leven niet meer te zien zitten?

Ik heb sinds lange tijd veel contact via MSN met een vriend ergens anders in het land.
Hij vertelde me zojuist dat hij al lange tijd depressief is (wat ik al wist), maar wat erger is, is dat hij ook net vertelde dat hij het leven niet meer ziet zitten en met het idee speelt rare dingen te doen. Wat kan ik doen om hem hiervan te weerhouden. Kan ik een instantie inschakelen en zoja welke? Het probleem is dat ik dus geen idee heb waar hij woont.
Ik weet dat hij al lang geleden het contact met zijn familie. Ook wil hij zijn telefoonnummer niet geven.

Ik heb het idee dat ik hem echt niet op andere gedachten kan brengen en ben echt op zoek naar een instantie die hem hiervan kan weerhouden. Weet iemand een instantie en hoe ik die kan bereiken?
Ik wil hem zo graag helpen!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

**Ieder mens is verschillend. Hoe de ene persoon reageert op een bepaalde situatie zal niet hetzelfde zijn als hoe een ander reageert. Ook is het zonder informatie niet te bepalen wat er allemaal speelt, noch hoe deze persoon daadwerkelijk in het leven staat!** Na deze disclaimer, over op eigen ervaringen uit het verleden, puur gebaseerd op wat VOOR MIJ geholpen heeft, in de hoop dat het voor een ander ook kan helpen. Als ik de situatie goed begrijp, is dit een kennis die je alleen via MSN spreekt, en verder geen contact mee kan krijgen. Hij heeft je verteld dat hij "rare dingen" wil doen. Dit is goed nieuws; als men erover wil praten, is dit omdat men zoekt naar een oplossing. De drastische oplossing is meestal niet de eerste, het is nu zaak te proberen te zorgen dat het ook niet de laatste wordt. Als ik me verplaats naar mijn eigen situatie - waarbij ik zijn positie in moet nemen - kan ik me voorstellen waarom hij het alleen wil houden op MSN. MSN is een redelijk anonieme manier van communiceren - het is makkelijker om dingen te zeggen via dit medium dan direct. Hij is misschien beter in staat om de problemen te uiten op deze manier dan wanneer hij je over de telefoon zou spreken, of persoonlijk zou ontmoeten. Dit is belangrijk voor hem, want nu heeft hij een persoon die hij vertrouwt met de informatie, waarbij hij zich voldoende op het gemak voelt om zich te uiten. Als je hem uit deze "comfort-zone" dwingt loop je het risico dat hij weer helemaal dichtklapt, dus laat hem alsjeblieft zelf de keus wanneer hij hier eventueel verandering in aanbrengt. Iets heel belangrijks dat ik niet vaak genoeg kan zeggen, is dat je vooral niet te veel moet vertellen wat hij wel en niet zou moeten doen, wat hij wel en niet mist, wat voor een gevolgen er zijn - het belangrijkste is dat je hem de ruimte geeft om zijn gevoelens kwijt te raken. Luister, vraag gericht door - probeer voor jezelf een schets te maken van de situatie (maar houdt in je achterhoofd dat je een vertekend beeld krijgt, want je hoort slechts 1 kant van het verhaal). Als je probeert te begrijpen waar hij tegenaan loopt, en goede vervolgvragen stelt, laat je zien dat je luistert naar wat hij zegt, en dat je er ook daadwerkelijk over meedenkt. Zonder direct allerlei tips te geven (of nog erger - allemaal argumenten over waarom hij het niet moet doen; dit moet hij voor zichzelf uitdokteren) geef je op deze manier het signaal af dat hij er niet alleen voor staat. (Zie reactie)

De ervaring die ik heb is dat degenen die roepen dat ze het doen het over het algemeen niet echt doen en eigenlijk alleen aandacht willen. Het is alleen eng en te gevaarlijk om hierop te vertrouwen. Je zou je vraag eens voor kunnen leggen aan stichting korrelatie (vraag@korrelatie.nl) misschien kunnen zij je meer gericht helpen. In uiterste nood denk ik namelijk dat iemand wel te achterhalen is via een IP adres.

Telefoonnummer 113, url zie hieronder. 24 uur per dag bereikbaar. Wat ik nu ga typen wil je misschien niet lezen maar is wel belangrijk: Houd er terdege rekening mee dat mensen op MSN vaak niet eerlijk zijn en soms alleen proberen op jouw emoties te spelen. Jij zit jezelf nu op te vreten, voor het zelfde geld zit er aan de andere kant van het lijntje iemand te grinniken over jouw naïviteit.

Bronnen:
http://www.zhzm.sensoor.nl/ik-zoek-hulp.html

Je kunt niets doen. Hij wil zijn telefoonnummer niet geven. Je kent hem niet. Je kunt hem echt niet op andere gedachten brengen. Je weet niet eens hoe serieus hij is. Je kunt niets doen. Het klinkt misschien hard, maar ik zeg: wegwezen. Iemand die je niet kent mag jou niet belasten met dit soort ellende. Wees verstandig, trek je terug, bescherm jezelf.

Het enige dat je kunt doen, is hem adressen/foonnummers/links geven waar hij zelf wat mee kan doen. Jij bent niet verantwoordelijk voor zijn leven, hoe moeilijk het nu ook voelt. Hij zal zèlf hulp moeten zoeken. Sterkte!

Probeer alle info die je van hem hebt te googelen. Soms levert dit verrassende resultaten op. Een nickname wordt vaak op meerdere sites gebruikt.

Die vriend maakt jou deelgenoot van zijn gevoelens en zijn plannen. Het lijkt me niet meer dan fair dat hij die van jou ook aanhoort en respecteert. Probeer hem aan zijn verstand te peuteren dat jij door dat delen van zijn gevoelens met jou ook nog iets in de melk hebt te brokkelen. Anders is het wel heel erg eenrichtingsverkeer. Natuurlijk, dat zie je wel vaker bij depressies maar dat hoeft jou niet te weerhouden om er iets van te zeggen.

Je zal nooit precies weten wat er in deze persoon werkelijk omgaat. Aangezien jouw mogelijkheden behoorlijk beperkt zijn, zou ik hem sterk aanraden hulp te zoeken. Laat hem op internet zoeken naar professionele sites die hulp bieden op dit gebied met oa chat. Dit is een minder grote stap dan bellen, op afspraken komen enz. Deze mensen zijn er voor opgeleid. Meer kan je niet doen.

Mijn kleindochter kende ook zo iemand. Alles gelogen. Let goed op je zelf. Geef hem een nummer waar hij zich kan melden als het echt zou zijn. Blijft hij dreigen, want dat is het, gewoon annuleren. Het is te gek voor woorden dat hij wel hulp kan zoeken via de msn en niet op zoek gaat naar hulp die iedereen kan vinden op internet. Dit ruikt naar bedrog en aandacht trekken.

Het kan bedrog zijn maar het kan ook echt zijn. Hoor zijn problemen aan en laat die bij hem. Doorvragen kan zolang het jouzelf niet beschadigd. Ga niet over je eigen grenzen. MSN kan anoniem gebruikt worden en daar kiest hij voor. Stel even wat controle vragen zoals welke medicijnen gebruik je? Weet je arts van deze ideeën? Hoe ga je die suicide doen? Wees zo concreet mogelijk naar hem. Het is zijn keuze of hij hulp ingeschakeld of voor suicide gaat. Wanneer hij werkelijk wil dat kan je door MSN hem toch niet tegenhouden. Wanneer hij die controle vragen niet kan beantwoorden is hij je waarschijnlijk aan het beduvelen. Zeg hem dat je hem wilt helpen maar dat betekent dat hij je wel de gelegenheid moet geven om hem te helpen. BLIJF wel steeds in je hoofd te houden dat jij niet zijn hulpverlener bent en dat je ook niet verantwoordelijk voor hem bent.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100