Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Help, krijg ik een psychose? Word ik gek?

deze week is het zo druk in mijn hoofd. Veel gedachten, muziek en gepraat, maar niet dat ik stemmen hoor ofzo.
Ik ben zo bang dat ik een psychose krijg. Ik word er helemaal bang van! Misschien is het een bijwerking van de anti depressiva waar ik net 3 weken mee begonnen ben.
Heb je het zelf door als je gek wordt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik zou dat maar eens heel snel gaan bespreken met de arts die jou die antidepressiva heeft voorgeschreven. En mijzelf heel goed afvragen of het middel niet erger is dan de kwaal!!! Heb je die anti-depressiva echt nodig? Zo niet: stoppen er mee! Misschien kun je iets van therapie krijgen in de plaats? Ik kreeg anti-depressiva als pijnbestrijding bij een wond, maar ben er al heeeeel snel mee gestopt! Ik ging me raar voelen. En geloof me: Je word zo maar niet gek. Je hebt het niet altijd door als je gek wordt of bent, maar als dat gevoel veroorzaakt wordt door medicijnen dan moet je daar mee stoppen. In overleg met je arts natuurlijk.

Neem even contact op met je behandelend arts, die kan je vertellen of dit een normale bijwerking is. Toegevoegd na 28 minuten: In alle tijd dat ik zelf antidepressiva slik is me 1 ding duidelijk geworden; luister niet naar de mensen om je heen die allerlei adviezen geven. Dat klinkt hard, maar ga ervan uit dat je ze nodig hebt omdat ze je voorgeschreven zijn. Als je vreemde bijwerkingen hebt, meldt dit aan je arts. Stop nooit zelf met de medicatie, want dan krijg je weer andere bijwerkingen. Er rust een stigma op antidepressiva, maar er zijn nu eenmaal mensen die ze nodig hebben. Drie weken is erg kort, veel bijwerkingen nemen ook weer af. Nogmaals, spreek met je arts, en laat je niet gek maken.

Laat jezelf niet gek praten op het internet. Als je daar (dus ook hier op gv) gaat zoeken naar symptomen die je mogelijk zou kunnen hebben, dan horen daar automatisch ook de ergste ziekten bij. Die vind je dan ook op het internet. Niet doen dus, laat medisch bij de specialisten. Kennelijk loop je al bij een psychiater en hij zal je kunnen helpen hiermee. Ook je angst is heel begrijpelijk, maar bang zijn is ook een erge ziekte. Dat je iets zo graag niet wilt, betekend nog niet dat je het hebt of niet hebt. De vraag is moet je er bang voor zijn, en waar ben je dan bang voor? Wat is dan het ergste wat er GAAT gebeuren als jij een psychose hebt?

Dit is echt een vraag voor degene die jou de anti-depressiva heeft voorgeschreven. Ik denk dat we hier niet eens op zouden mogen antwoorden. De eerste 4 tot 6 weken kunnen bij gebruik van antidepressiva de klachten verergeren, maar de begeleiding ligt geheel bij de behandelend arts. Je mag nooit uit eigen beweging ineens met de pillen stoppen. Hier moet door ons niet meer op geantwoord worden, dat is gevaarlijk.

"Ik ben zo bang dat ik een psychose krijg. Ik word er helemaal bang van!" -> there is nothing to fear but fear itself. Maak je niet te druk, en maak het vooral geen self fulfilling prophecy. Bij een psychose ben je echt behoorlijk verwijderd van je omgeving. Angst + stress = behoorlijk wat ongemak, maar geen psychose. Ga eens aan de slag met ontspanningsoefeningen, yoga of ademhalingsoefeningen. Neem wat tijd voor jezelf, lees een goed boek met een kop thee op de bank of maak een lekkere boswandeling met een partner of goeie vriend(in). Kortom: relax!

Zoals al genoemd, ga naar de arts. Ik heb nog nooit gehoord dat iemand van anit depressiva een psychose heeft gekregen, dit ter geruststelling. En ja, de eerste 6 weken kun je dat soort bijwerkingen ervaren. Daarna wordt het beter. Wat je zelf in de gaten moeten houden (in overleg met arts), is of de bijwerkingen voor jou dragelijk zijn. Zo niet, dan kan het middel erger zijn dan de kwaal. Je kan dan eventueel overstappen op een ander middel, of helemaal stoppen en op andere manier hulp krijgen. Er zijn echt meerdere mogelijkheden en een arts kan je hier goed bij helpen. Veel sterkte en succes! Toegevoegd na 2 minuten: Je wordt echt niet gek!

De bedoeling van medicijnen is dat je er beter van wordt. Dat is iets anders dan 'genezen' maar dat even terzijde. Als je je slechter voelt door medicijngebruik, dan kan dat twee dingen betekenen: je hebt onvoldoende informatie (gekregen) over de manier waarop bijwerkingen zich manifesteren of je hebt niet de goede medicijnen ten gevolge van een niet geheel sluitende diagnose gekregen. Overleg dit in ieder geval met de arts die je het spul heeft voorgeschreven. Er is een grote kans dat die arts jouw informatie nodig heeft om het beleid bij te stellen, casu quo een uitstekende uitleg heeft waarom de dingen bij jou zo lopen.

Wat ik eerst wil zeggen is dat deze vraag thuis hoort bij jouw behandelaar. Neem morgen contact met hem op en stel de vraag aan hem. Door mijn ervaring en belangstelling kan ik je wel wat vertellen over antidepressiva. In deze groep medicijnen is de keus tamelijk groot. Er zijn tientalle medicijnen die kunnen helpen bij depressie. Het is aan jou en je behandelaar om bij dat medicijn uit te komen wat voor jou het beste is. Daarvoor moet je open zijn tegen je behandelaar. Een goede medicatiestelling kan een hele zoektocht zijn. Als het goed is heb je, zeker in het beginstadium, regelmatig contact met jouw behandelaar. Er zijn anti-depressica die in het begin een soort psychose opwekken. Doe daar niet al te moeilijk over maar bespreek het met je behandelaar. Wees niet bang dat je gek wordt maar weet dat de medicijnen het opwekkken. Dat drukke gevoel in je hoofd komt mij bekend voor. Omdat die anti-depressica het gevoel bij depressie dat je "buiten het leven staat" tegen gaat kunnen je gedachtes, muziek en gesprekken in je hoofd een teken zijn dat je langzamerhand weer beter wordt. Maar nogmaals bespreek het met je behandelaar. In het eerste stadium dat ik anti-depressica gebruikte heb ik één keer een psychose meegemaakt. Toen was ik ook bang. Het bleef bij één keer en kwam door de medicijnen. Daarna heb ik er geen last meer van gehad. Veel sterkte bij je depressie, ik hoop echt dat het snel beter met je gaat. Hou vol dan komen jij en je behandelaar er wel uit.

wat is gek. wat voor de een gek is , is voor de ander heel normaal. Voor vragen over je medicatie ga je terug naar de arts die ze voorgeschreven heeft. Als het een psych. is zal ie in samenspraak met jou alles goed doornemen en je eventueel wat anders voorschrijven, hoewel het meestal enige tijd kan duren voor ze goed aanslaan.De angst om iets te krijgen(in jou geval een psychose), is vaak erger .

Drugs lijken me nooit de oplossing. Ga liever wat sporten.

Anti-depressiva hebben vaak als bijwerking dat ze de klachten juist verergeren. Het kan in jouw geval heel goed een bijwerking zijn. Overleg dit met degene die je de medicijnen heeft voorgeschreven. Of je het zelf door hebt als je gek wordt, dat hangt helemaal van je definitie van gek af. Als je geen verleden met psychoses hebt, hoef je daar niet zo bang voor te zijn dat je dat krijgt. In mijn hoofd (ervaringsdeskundige) is het ook wel eens kneiterdruk (Lacrimosa speelt nu een leuk deuntje), maar psychoses heb ik nooit gehad hoor.

Mensen die een psychose krijgen zijn zich er vaak niet van bewust. Een psychose is als je chaotisch wordt en raar gaat praten. irrationele gedachten hebt en niet logisch meer bent. Je leeft dan veel in angst en onzekerheid. Als je deze gevoelens hebt ga dan naar de gGZ en raadpleeg een psychiater en vertel hem je klachten. Vaak zien zij wel of je een psychose hebt wel of niet.

Bronnen:
http://www.helpikhebeenpsychose.nl/wat-is-psychose

direct stoppen met de anti depressiva.en er een paar dagen tussenuit gaan.je hebt een burn out.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100