Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wordt de ontdekking van depressie bij de huisarts meteen in het medisch dossier van de patiënt gezet?

Als uit een huisartsafspraak blijkt dat een patiënt lijdt aan depressie, wordt dit dan slechts aan de patiënt vermeld en op een briefje meegegeven, of wordt het meteen in zijn medisch dossier gezet (waar, hypothetisch gezien, andere personen toegang tot hebben)?

Weet jij het antwoord?

/2500

De huisarts zal zijn bevindingen in de pc zetten dus in het medici dossier van de arts.

Dat is niet helemaal correct. Ondersteunend personeel heeft eveneens integraal toegang tot je dossier en zal dit verwerken voor wetenschappelijk onderzoek naar de populatie in een praktijk, wijk, stad etc.. Tenslotte wordt bij een doorverwijzing naar een ziekenhuis of specialist een samenvatting meegestuurd van je medisch journaal. Een depressie zal per definitie daarin opgenomen worden en zo verspreidt deze info zich als een olievlek. Overigen kan een huisarts deze diagnose niet stellen want daar is deze niet voor opgeleid, maar helaas gebeurt dit wel in Nederland.

Zo'n diagnose MOET zelfs in he dossier worden vastgelegd. Een huisarts die zo'n diagnose stelt maar niet opschrijft doet aan 'onvoldoende dossiervorming' en dat is tuchtrechtelijk laakbaar/klachtwaardig.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100