Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hoi ik heb erg last van mijn trauma hoe kan ik hem uitschakelen?

Hoi ik heb ik het verleden en het heden een hele boel meegemaakt en heb een trauma daar aan opgelopen ik kan al maanden niet meer slapen en ik heb een groot probleem want ik heb een hele belangrijke toetsweek binnenkort en als ik die niet haal ga ik niet over maar als ik niet kan slapen kan ik ook niet leren kan iemand mij aub helpen bedankt

Weet jij het antwoord?

/2500

Je trauma uitschakelen kan niet. Je kunt je trauma wel én serieus nemen én relativeren. Serieus nemen Dit kan bijvoorbeeld door erover te schrijven of het te tekenen. En door met anderen te praten over datgene wat je hebt meegemaakt. Doe dit met mensen die je vertrouwt of met lotgenoten. Doe je verhaal ondanks de pijn die het veroorzaakt. Ga er niet vanuit dat mensen het vervelend vinden om je verhaal te horen. Het kan goed zijn dat ze er zelf niet naar durven vragen. Hoe vaker je het vertelt, hoe gemakkelijker het je af zal gaan. Relativeren Besef dat hetgeen je aangedaan is, in het verleden ligt. Het is voorbij. Er kan je nu niets meer gebeuren. Je bent nu veilig. Als je gedachten weer met je op de loop gaan: stop deze. “Herprogrammeer” je hersens door steeds de denken: “Er is nu niets om bang voor te zijn”. Punt. Probeer in slaap te komen door het doen van ontspannende mindfulnessoefeningen. Hiermee voorkom je dat je gedachten weer met je op de loop gaan en je niet kunt slapen. https://sochicken.nl/4-mindfulness-oefeningen Het lijkt misschien of alles je nu overkomt, maar in feite kun je zelf de regie over je gedachten (die jouw gevoelens beïnvloeden) leren krijgen. Sterkte! Vanzelfsprekend is voor het echt verwerken van het trauma professionele hulp nodig. Maar dat is niet in een paar maanden gebeurd, en bovendien bestaat er momenteel een ellenlange wachtlijst voor psychotherapie.

Bronnen:
https://www.lentis.nl/probleem/ptss/omgaan...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100