Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Is dreigen en schelden na een relatiebreuk een kenmerk van narcisme?

Mijn dochter heeft een nieuwe vriend sinds enkele maanden. Zijn ex, waarmee hij tien jaar samen was maar waarmee het al uit was voordat hij met mijn dochter een relatie begon, maakt ongelofelijk scènes. Zij noemt mijn dochter "een slet", wil precies weten of ze er is (dus belt om de haverklap naar die vriend met "is ze er nog"), dreigt dat er iets ergs gebeurt als ze ooit zouden samenwonen en kinderen hebben, en dreigt ook vaak met zelfmoord als de man niet terug naar haar komt.
De vriend gaat hierin mee, zegt idd als mijn dochter daar is, troost zijn ex dat ze "bijna weg is", gaat nog met zijn ex petanquen enz.
Het is zo erg dat mijn dochter nu besloten heeft afstand te nemen zodat haar vriend en zijn ex het verder kunnen uitklaren.
Ze vroeg me hierover raad maar dit is niet evident.
Ik zoek vooral naar een verklaring voor dit gedrag, die extreme jaloersheid en dreiging.
Het past volgens mij nog het meest in het beeld van "narcisme" maar ik wil nu ook niet te snel oordelen.... andere dingen die ik lees onder narcisme kloppen dan weer (voor zover me bekend) niet.
Ik hoef als antwoord dus zeker geen "goede raad" of dergelijke, gewoon een antwoord of mijn denkpiste juist is.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dreigen en schelden na een relatiebreuk komen helaas vaker voor. Het kan een uiting van narcisme (gekrenkt ego) zijn, maar dat hoeft niet. Zij lijkt meer iemand die veel pijn heeft en niet de zelfbeheersing en het normbesef heeft zich als een volwassen vrouw te gedragen. In het artikel ‘Hoe een gevoel van machteloosheid toen je partner jou dumpte je leven onnodig kan beheersen’ wordt als een fase genoemd: “Of je bent een stap verder gegaan door je ex-partner steeds te stalken, regelmatig lastig te vallen, te bedreigen, of geweld te gebruiken.” Daarvoor hoef je dus geen persoonlijkheidsstoornis te hebben. De narcistische persoonlijkheidsstoornis komt overigens vaker voor bij mannen (70% of meer) dan bij vrouwen. Vrouwen blijken meer geneigd te zijn om een Borderline-stoornis te ontwikkelen.

Toegevoegd op 27 oktober 2019 09:37: bron
Bronnen:
https://vrijgezelcoach.nl/machteloosheid-n...
https://denarcist.nl/feiten-en-cijfers

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100