Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Erkent de wetenschap dat de mens een ziel heeft met een geslacht?

Als ik lees over transgender personen dan denk ik steeds: dus deze mensen geloven dat er zoiets bestaat als een ziel mét een geslacht die in een al of niet 'correct' lichaam geboren wordt..
Dan denk ik, hoe geraakt het door een ethische comissie, dat een persoon met zulke ideeën zich wil laten ombouwen tot iets anders (of het nu het andere geslacht dan wel een andere soort wordt of zo nog terzijde). Maar de wetenschap en de chirurgie moet toch ook haar ethische normen en waarden hebben, en moet dus om tot zulks over te gaan ook de geloofsovertuiging delen dat deze mensen een geslachtelijke ziel zijn die door een vergissing van God of de natuur het verkeerde lichaam toegewezen zijn? Want anders zouden ze bijvoorbeeld toch ook iemand moeten helpen die vindt dat zijn handen eigenlijk zijn voeten hadden moeten zijn en omgekeerd, of die gelooft dat hij eigenlijk een kip is en dus een snavel en vleugels wil en dergelijke?

Weet jij het antwoord?

/2500

De algemene consensus binnen de wetenschap is dat het bestaan van een ziel niet bewezen kan worden. Vrij vertaald: volgens de wetenschap bestaat een ziel niet. Dus is er ook geen sprake van een geslacht. Mensen die on hun diepste wezen voelen dat ze een kip zijn komen niet voor. Óók esthetisch is het een stap van een andere orde om iemand van diersoort te veranderen (als dat al zou kunnen) Ook van mensen die hun handen en voeten om willen wisselen omdat "het verkeerd voeld" heb Ik nog nooit gehoord. Wel ken ik mensen die b.v. bij een ongeluk hun duim hebben verloren en daarom op die plek hun grote teen hebben gekregen om zo hun duimfunktie te kunnen behouden. Toevoeging: Voor de duidelijkheid: de vraag en daarmee het antwoord spreken over het (niet) bestaan van een ziel in WETENSCHAPPELIJKE termen. In RELIGIEUZE termen zijn velen ervan overtuigd dat een ziel wél bestaat.

Toegevoegd op 05 maart 2019 22:01: tekst

Nee, en dat is voor de eigenlijke vraag die je lijkt te stellen (hoe verantwoordt men in de wetenschap transitionele chirurgie?) ook niet nodig. Er zijn wetenschappers die ervan uitgaan dat een (geboren)man die zich vrouw voelt een -vrouwelijk brein- zou hebben. Dat idee zou met 2 onderzoeken naar de grote van een hersendeeltje ook min of meer bevestigd zijn. Dat deeltje heet BST-c. ==== https://www.continuum.nl/_artikel/hersenstorm_1 Theorieën over onze sekse en onze hersenen gaan over ons zelf. Ze raken ons persoonlijk. Zo slaken veel transgenders een zucht van opluchting als Dr. Swaab in 1996 ontdekt dat een hersendeeltje – de BST-c genaamd – bij man-naar-vrouw-transseksuelen dezelfde omvang heeft als bij vrouwen. De innerlijke ervaring tot het andere gender te behoren, hoeft niet langer verantwoord te worden. Andere transgenders voelen zich juist niet prettig bij Swaab’s deling in twee seksen. Want wat moet je nou met al die mensen die tussen beide genders in staan? ==== Later echter wordt dit weer min of meer weersproken (zelfde bron): ==== In 2002 publiceert Dr. Swaab een studie waaruit blijkt dat het verschil tussen de BTS-c van mannen en vrouwen pas gedurende de volwassenheid ontstaat en niet in de baarmoeder. In 2006 vindt onderzoeker Hulshoff Pol dat de omvang van de hersenen bij man-naar-vrouw-transseksuelen belangrijk krimpt gedurende de eerste vier maanden dat zij hormoontherapie gebruiken. Ze gaan naar het normale volume van vrouwelijke hersenen voor hun lichaamsomvang. Die krimp vindt ook plaats in hersenkernen als de hypothalamus. Daarmee is nogmaals aangetoond hoe dynamisch de hersenen zich aanpassen en hoe moeilijk het is om de grootte van hersenstructuren te relateren aan ingeboren en permanente verschillen. ==== Hoe dan ook concentreert de wetenschap zich op dit moment dus in de verschillen in de hersenen, dus een medische verklaring, geen religieuze/spirituele. Er zijn echter ook mensen die beweren dat je dit nog steeds moet/kan zien als een psychologisch eigenschap, die ook zo behandeld moet worden. https://www.youtube.com/watch?v=s57T27M1ZXk&t=24s Vooral de vergelijking met mensen die amputatiedrang hebben is snel gelegd, waarbij de wens niet snel door medici wordt uitgevoerd. De vraag of het ethisch is om het verzoek van iemand met geslachtsveranderingswens in te willigen is volgens mij nog niet helemaal gestreden, ook niet in het westen en aanvaard door alle wetenschappers.

Bronnen:
https://www.continuum.nl/_artikel/hersenstorm_1
http://sitn.hms.harvard.edu/flash/2016/gen...
https://www.psychologiemagazine.nl/artikel...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100