Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kunnen schizofrenie en een psychotisch persoonlijkheidsstoornis samen vastgeld worden?

Ik heb volgens de psycholoog schizofrenie maar uit onderzoek blijkt ook een psychotisch persoonlijkheidsstoornis en tekenen van een bipolaire stoornis. Kunnen deze 3 samen vastgesteld worden als diagnose?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, dit wordt 'comorbiditeit' genoemd. Bij de ene aandoening is er vaak sprake van het samengaan met een andere. Enkele voorbeelden; Autisme gaat vaak samen met ADHD of omgekeerd....feitelijk is het een niet meer aanwezig dan het andere, het hoort er vaak bij. Hierbij kan ook een depressie ontstaan. Bij een depressie is ook vaak angst aanwezig... dit kan ook tot een sociale fobie, paniek of andere angststoornis voeren. Iemand met anorexia nervosa of andere dwangstoornis zal ook vaak aan een depressie gaan lijden, net als bij mensen met een persoonlijkheidsstoornis zoals bijv. borderline. Soms is het moeilijk voor een arts om een onderscheid te maken tussen verschillende symptomen die zowel bij het ene als het andere voorkomen. Iemand met psychotische symptomen kan zowel symptomen hebben die bij een psychotische depressie horen als bij schizofrenie...er wordt dan over een 'schizoaffectieve' stoornis gesproken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100