Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hoe kan men het beste van chronische hyperventilatie afkomen?

Hoe kan men het beste van chronische hyperventilatie afkomen? En dan voornamelijk van het onwerkelijke gevoel, alsof men elk moment kan wegvallen. Cognitieve gedragstherapie, antidepressiva, haptotherapie, fysiotherapie, iets anders..... ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Bij mij is 35 jaar geleden dezelfde diagnose gesteld en mijn huisarts adviseerde me om yoga te doen. Daar was ik totaal geen voorstander van, maar na een half jaar yoga heb ik daarna nooit meer een dergelijke aanval gehad. De yoga die ik deed (weet de naam niet meer) richtte zich op de manier van ademhalen.

Meditatie en yoga denk ik. Door meditatie leer je jezelf beter kennen. Leer je automatische gedragspatronen te observeren en uiteindelijk schep je ruimte in jezelf om die gedragspatronen te ontkoppelen van je snelle gedachten. Waardoor je dus leert hoe je ook anders kan reageren. Simpel omdat je je bewuster wordt van jezelf. Yoga, en dan voornamelijk de langzame vorm (bv yin yoga of Kasmir yoga) helpt je ook om bewuster van je lichaam te worden. Langzaam oefeningen doen zorgt in eerste instantie voor een snelle ademhaling maar door in dezelfde houding te blijven gaat ‘automatisch’ je ademhaling dieper en dus langzamer te worden. Mijn ervaring is dat je dan meer in je lichaam zit en minder in je hoofs. De energie die in je hoofd zit (paniek, snel en flitsend denken) moet naar je lijf toe. Daar moet de energie, de beweging, zitten. Wandelen helpt ook om je ademhaling dieper te krijgen. Mediterend wandelen op een stil stukje in de buurt doet wonderen, maar niet na 2 of 3 x. Dit moet je zien als een spier die je moet ontwikkelen zodat ie beter functioneert. Gun jezelf die ruimte! Gun jezelf een fijner leven. Investeer in jezelf.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100