Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

ik denk dat ik een stoornis heb, waar kan ik hiermee terecht als ik een diagnose wil?

ik denk dat ik mogelijk een of meerdere psychische stoornissen heb, en ik zit erover te denken om een diagnose te laten stellen. moet ik me hiervoor bij de ggz melden ofzo? en hoe kan ik het beste contact met ze opnemen? en als de diagnose eenmaal is gesteld, wie heeft hier dan inzage in (denk aan huisarts, ziekenhuis, school, werkgever, gemeente etc) en heb ik de macht zelf te bepalen wie dit kan inzien? alvast bedankt!

Weet jij het antwoord?

/2500

Begin gewoon eens met de huisarts

Beste, Uit ervaring weet ik dat je het beste starten kan bij je huisarts. Wat betreft privacy: iedereen is verplicht niet meer te delen dan waar jij toestemming geeft. Soms worden er fouten gemaakt en alert zijn is dus soms belangrijk om ongewenst doorgeven te voorkomen. Maar JIJ en jij alleen geeft accoord of niet. In mijn opleiding /werk/ familie heeft het zeker geholpen om soms duidelijkheid te geven in een situatie waarin jij je misschien niet zo flex kan opstellen als een ander omdat je iets anders in elkaar zit. Daarbij als je weet wat het is kan je ook beter je talenten zien. (VET!) Rustig aan, even je energie bij elkaar rapen, zorg dat je een fijn iemand als metgezel hebt om te praten als je hier hulp in zoekt. Want soms doet het best een beetje pijn emotioneel. Ik vind het soms dubbel om te merken dat hoe je het ook wend of keert je ergens beperkt in bent volgens je misschien aankomende diagnose, dat betekent dus rust en acceptatie maar ook om jezelf niet meer te zien als een mens die gewoon ergens moeite mee heeft. Iedereen kan niet alles perfect doen. Ik bedoel maar, denk gewoon rustig na of deze stap je vertrouwen en rust brengt. Ik vond en vind dat best een dingetje. Pb mag altijd overigens. Je bericht klinkt een beetje alsof u/je een beetje houvast zoekt en dan is de huisarts echt een uitstekende plek om rustig te beginnen. Ps: de vraag beantwoord ik niet objectief, maar ik denk dat je het meeste hebt aan een ervaring antwoord. Toegevoegd na 5 minuten: Je huisarts verwerkt je vraag, dan word je doorverwezen naar wie nodig, Let op! Ook hier mag je zelf kijken naar je fijnst aanvoelende optie en qua documentatie komt het evt in je psychologie profiel die privé bij je behandelaar blijft en evt in de aantekeningen medisch dossier die je huisarts bijhoud en verplicht is te verwijderen bij doorgave dossier bij jouw toestemming. Studie en werk kan je zelf kiezen of je er open in bent of niet.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100