Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wat wordt er bedoeld met mensen die 'patronen' zien?

Ik hoor dit wel eens op tv ofzo, maar wat moet ik me daar bij voorstellen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Meestal wordt hiermee bedoeld dat mensen hebben geconstateerd dat bepaalde zaken vaker voorkomen dan zo maar één keer. Het gaat dan vaak om onverwachte, ongewenste en/of illegale zaken. Als bijvoorbeeld wordt geconstateerd dat een jongere spijbelt van school, overlast veroorzaakt, vandalisme pleegt en wordt beschuldigd van andere kleine criminaliteit, kan men zeggen dat men een patroon ziet in het gedrag van de betrokkene. Het patroon dat men ziet is dan dat de betrokkene zich steeds opnieuw niet houdt aan de (maatschappelijke) regels. Dit is ongewenst en velen zullen vinden dat er maatregelen moeten worden genomen om het gedrag in de gewenste richting te sturen.

men ziet niet echt iets... het wil zeggen dat mensen verbindingen waarneme tussen sommige dingen zoals o.a. in speuracties door de politie. bepaalde dingen die met mekaar in verbinding staan daar de relatie met elkaar waarnemen maar dan alleen in hun brein en dus niet letterlijk echt "zien".

Patronen zijn meestal herhaling in een zeker gedrag of denkwijze. Soms ook genetisch bepaald of deels en waarin opvoeding, of cultuur en genetica mee zal spelen welke keuzes er gemaakt gaan worden. Bekend is bijv . slachtoffer-dader patroon zoals ook wel de drama-driehoek bekend is : In de dramadriehoek wordt ervan uitgegaan dat een mens tijdens transacties (menselijke interacties) één (of meer) van drie rollen kan vervullen: de 'Aanklager, de Redder of het Slachtoffer. ' Het is een methode om bijvoorbeeld discussies, meningsverschillen en ruzies te analyseren en dus bij uitstek geschikt voor metacommunicatie, bespreken hoe het contact verloopt en waar het uit bestaat. Door ( tijdig) patronen te herkennen zijn ook de doorbrekingen hiervan mogelijk en kan gekozen worden voor andere wegen naar een bepaald doel, zowel positief als negatief ;)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100