Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Is het mogelijk voor hoogbegaafden om het IQ nog hoger te krijgen ?

Bij het doen van (professionele) IQtest is het maximale resultaat ''hoogbegaafd'' , weliswaar ook nog in een cijfer maar kan men ook het intelligentiequotiënt in dat geval nog verhogen ? Past men de test dan aan naar een hoger niveau of is ''hoogbegaafd'' gewoon eenvoudigweg ''hoogbegaafd'' ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Intelligentie is een hypothetisch construct, oftewel bedacht door mensen. Er zijn talloze definities van intelligentie bedacht, het is niet een eenduidig begrip. Om deze definities te meten zijn weer allerlei testjes bedacht om logisch redeneren, abstract denken enzovoorts te kunnen meten. Uiteindelijk is een van de beste definities van intelligentie dan ook: het vermogen om een hoge score te halen op een intelligentietest. Enige mate van intelligentie kun je zien als persoonlijkheidseigenschap. Een IQ "heb" je echter niet, het is slechts een score en een moment opname. Je kunt niet een IQ "hebben" van 112, want een uur of een dag laten kun je met dezelfde of een andere test 106 of 115 scoren. Met een gemiddelde score (zonder oefening) kun je met een intelligentietest iemand classificeren in een groep, zoals normaal begaafd of hoogbegaafd. Dat vermogen om te scoren kun je enigszins beïnvloeden. Door allerlei testjes van internet en uit boekjes te oefenen kun je een wat hogere score halen op een intelligentietest. Je krijgt dan een nog hoger IQ uit de test ja, zoals je vroeg. Het is echter maar de vraag of dat daadwerkelijk wat zegt: ben je slimmer geworden in het maken van de test of is je persoonlijk begaafdheid nu daadwerkelijk gestegen? Bij intelligentietesten wordt meestal gewerkt met gestandaardiseerde tests die voor iedereen hetzelfde zijn. De test wordt dus niet aangepast aan een hoger niveau. Om een IQ uit te rekenen moet de score vergeleken worden met anderen. De meeste test scoren niet hoger dan 140 (hoogbegaafd) om dat er te weinig mensen zijn die hoger scoren; je kunt dan ook niet betrouwbaar een score van 160 geven.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100