Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Drie zusjes met borderline?

Een van mijn vriendinnen heeft borderline. Ze heeft me er over verteld. Maar haar tweelingzus en haar jongere zusje hebben het ook. Hoe kan dit? Is dit puur toeval of kan dit genetisch worden bepaald?

Weet jij het antwoord?

/2500

De 'aanleg' voor borderline kent inderdaad genetische componenten ; in families waar het voorkomt ,zie je het inderdaad vaak bij meerdere mensen (met name vrouwen). Daarnaast zijn de omstandigheden waarin iemand opgroeit mede bepalend voor het ontwikkelen van borderline, dus ook in die hoek is het niet zo raar dat zusjes ook die omstandigheden gemeenschappelijk hadden. Ook hebben ze vermoedelijk in het zelfde gezin min of meer de zelfde ' coping-strategieën' geleerd ; hoe ze met frustraties en problemen omgaan. Dus nee, het is geen toeval, maar het is niet uitsluitend genetisch bepaald ; de omgevingsfactor speelt hier ook een grote rol.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100