Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Dissocieer ik als mijn gedachten steeds totaal ergens anders zijn dan bij een bezigheid?

Tijdens werken, douchen, koken alles etc, vaak denk/voel ik totaal anders dan wat op dat moment hoort, is dat nou ook dissociatie?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je noemt het inderdaad een dissociatie maar iedereen heeft het af en toe. Pas zodra het je leven negatief beïnvloed zou ik hulp zoeken maar iedereen z'n gedachten is wel een ergens anders dan dat het op dat moment 'hoort'.

In deze tijd met zooooo veel moderne technologie ook de voordelen) en de steeds grotere druk die gelegd wordt op onze hersenen en hele denken en we meer en meer prikkels TEGELIJK te verwerken krijgen ( vooral audiovisueel) en de gigantische druk die deze samenleving van je verwacht en ook eist, is de veelheid aan BIJ komende gedachten heel lastig te bedwingen. Mindfullness is nu heel "hot" en helpt ook meestal mits je maar " tijd en energie nog hebt om ook DAT aan oefeningen te doen ;) Steeds meer en ook artsen/hulpverleners kiezen voor yogalessen om vooral door "beter te leren ademen, ofwel hatha yoga) aanleren meer balans en rust te vinden in een druk leven. Door ook yoga te doen ) hoeft zeker niet 'zweverig' te zijn, of zelfs wat basis oefeningen van meditatie , leer je al dat alle gedachten zonder enig waardeoordeel mogen komen en ook weer gaan... zodra je ze "WEG"wil hebben dingen ze juist op :) Dissociëren is zolang maar geen 'sterkere vormen aanneemt en een duidelijker "vlucht-uit -de - realiteit wordt niets vreemds dus ;)

Zo zou je het kunnen noemen maar het kan ook stress zijn, of bv ADD (of andere vorm van ADHD) of wellicht heb je de laatste tijd veel hoor op je vork? Mogelijk sta je op de automatische piloot. Onze hersenen hebben vaker de neiging af te dwalen bij zaken die niet echt boeiend zijn. Dissociatie klinkt al snel als een label of een stoornis (zelf kijk ik hier erg mee uit). Het afdwalen van gedachten (ook met je gevoel) is iets wat ieder mens heeft. Afhankelijk van de mate is het m.i. de vraag of je er hinder van ondervind. In dat geval zal ik naar de huisarts gaan om je probleem/vragen voor te leggen. Als je ander gedachten b.v. chaotisch zijn, (waardoor je je ook ongemakkelijk kan voelen) je concentratieboog over het algemeen erg kort is zou ik het zelf beslist een bezoekje brengen aan de huisarts.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100