Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kan je als je nld hebt ritalin voorgeschreven krijgen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja dat kan. uit de bron bij het kopje behandeling: "Medicatie zoals Ritalin of Concerta kan sommigen helpen om meer grip te krijgen op de wereld.[2"

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Niet-verbale_...

Alles kán natuurlijk: op hele specifieke middelen na mag in principe elke arts elk middel voorschrijven, en hoewel off-label gebruik (=het voorschrijven van een middel voor een andere indicatie dan waarvoor het middel bedoeld en onderzocht is) ontmoedigd wordt, is het niet verboden. Methylfenidaat (=Ritalin) is echter niet BEDOELD voor andere stoornissen dan ADHD en narcolepsie. De tekst uit het farmacotherapeutisch kompas (simpel gezegd hét medicijnhandboek voor artsen) bij methylfenidaat geeft aan dat het bedoeld voor kinderen (vanaf 6 jaar) en adolescenten met ADHD, en dan nog alleen onder bepaalde omstandigheden, namelijk als onderdeel van een breder behandelaanbod en als alleen orthopedagogiek niet werkt. Daarnaast kan het gebruikt worden bij narcolepsie (een ziekte waarbij mensen onder meer last hebben van veelvuldige slaapaanvallen). NLD, Non-verbal Learning Disorder is een term uit de (ortho)pedagogiek. Het is geen psychiatrische diagnose en er bestaan geen officiële - internationaal erkende - criteria voor. Als je kijkt naar de symptomen die vaak beschreven worden bij NLD, zijn er sterke overeenkomsten met stoornissen uit het autisme-spectrum. Die stoornissen zijn wél duidelijk omschreven in de DSM. Het lijkt erop dat NLD en ASS (of: PDD-NOS en in sommige gevallen Asperger) dezelfde stoornis beschrijven, waarbij NLD meer vanuit de hoek van de ontwikkelingspsychologie/leerproblemen is omschreven en ASS vanuit de psychiatrie. Er zijn weinig (grote) studies gedaan naar het gebruik van methylfenidaat bij deze groep (ASS), en de studies die gedaan zijn, laten slechts een heel bescheiden resultaat zien en ook een grotere uitval door ernstige bijwerkingen. Het lijkt er dus op dat deze groep gevoeliger is voor de bijwerkingen van methylfenidaat, wat overigens in elk geval uit casuïstistiek ook beschreven is voor andere psychofarmaca. Methylfenidaat (Ritalin) heeft wél een duidelijker effect bij kinderen met ASS die duidelijke ADHD-symptomen vertonen als hyperactiviteit en impulsiviteit. Kortom: als iemand met NLD (of de diagnose ASS, PDD-NOS of Asperger) veel last heeft van symptomen als hyperactiviteit en impulsiviteit, zou methylfenidaat een verminderen van die symptomen kunnen geven. Op de autistische trekken verwacht je geen of weinig resultaat. De kans op bijwerkingen, inclusief een verergering van soms bij ASS al aanwezige symptomen als angst, tics, stereotypen en prikkelbaarheid is daarbij wel groter.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100