Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

is het mogelijk om niet meer naar je eigen lichaam te kunnen keren bij diepe meditatie ? :(

Weet jij het antwoord?

/2500

Het is (voor zover bekend) niet mogelijk je lichaam op welke manier dan ook te verlaten [*].   Daarom is de vraag of het onmogelijk kan zijn om naar je lichaam terug te keren een betekenisloze vraag.   [*] Het is wel mogelijk er volledig van overtuigd te zijn dat je je lichaam hebt verlaten, maar dat is iets anders.  

Nee, want je bént niet daadwerkelijk buiten je lichaam, je beleeft het slechts zo. "Niet terug kunnen keren" daarvan is dus net zoiets als "niet wakker worden uit een droom" of "niet terug kunnen keren uit een fantasievoorstelling". Iets wat je bewerkstelligt in je eigen gedachten, wat je doet met je eigen geest, kun je ook ongedaan maken. De werkelijkheid is aanwezig ook wanneer jij daar geen moeite voor doet; de toestand van mediteren is iets waarvoor je je moet inspannen (of ontspannen, maar in elk geval iets wat jij dóet). Zelfs wanneer je daar zó in op zou gaan dat je haast de werkelijkheid niet meer kunt onderscheiden, zou je op den duur dat puur door vermoeidheid niet meer vol kunnen houden en terugkeren naar de werkelijkheid. Je zou dan misschien eerst in slaap vallen en daarna weer wakker worden - in de werkelijkheid - maar je komt er altijd weer naar 'terug' met je gedachten, gewoon omdat dat er nu eenmaal IS. Een uitzondering daarop zou een diepe psychose of waan kunnen zijn, maar laten we uitgaan van een gezonde situatie: bij meditatie heb jij de controle over je geest, dus zul je in een normale situatie en met een relatief gezonde geest niet ineens de werkelijkheid kwijtraken. En áls dat al zou gebeuren door middel van een psychose, dan nog ben je niet 'kwijt' ergens buiten je lichaam, maar gewoon aanwezig - alleen erg verward. En ook daarvan kom je - in een normale situatie - ooit weer terug.

Wat is de reden waarom jij dat denkt? Ben je nog steeds uren per dag aan het mediteren ? Als dat zo is kan je wel het idee krijgen dat je niet meer "van deze wereld bent", maar dat doe je je zelf aan. We hebben het er al eerder over gehad: (ge-)misbruik meditatie niet om je leven te ontvluchten maar gebruik het om het beter aan te kunnen. Wanneer je mediteert en diep mediteert kan je het gevoel hebben op een andere plek te zijn, maar uiteindelijk val je gewoon in slaap als je lang blijft mediteren en ben je in je lijf als je wakker wordt. En als je daaraan twijfelt ga je maar eens met je blote voeten in het gras lopen/stampen, of aardeoefeningen doen, dan voel je je snel weer jezelf, in je lijf, hier op aarde dus. Waar je ook hoort, anders zou je wel vleugels hebben.

Dit is een uitermate moeilijk te begrijpen onderwerp. Niet te meten, niet te testen, niet eens te begrijpen. Het gaat hier om ons bewustzijn, ons besef te leven. Tijdens bepaalde spirituele handelingen, sessies, meditatie, maakt niet uit hoe je het noemt, kan er een signifikante verandering optreden in ons bewustzijn. Maar dat is ook een van de doelen van meditatie. Deze tijdelijk verandering kan zo heftig zijn, dat je denkt te ervaren, dat je aan het uittreden bent. Je kunt dat echt ervaren los te komen van je lichaam. Je bewustzijn kan in een soort van sluimergebied terecht komen, waar je, je intens gelukkig voelt, zonder enige zorgen of pijntjes. Er ontstaat een zeer sterk high gevoel, dat alle aardse dingen wegdrukt en er een verlangen ontstaat in deze toestand te willen blijven. Hierdoor ontstaat er een drempel, waar je weer overheen moet ,om terug te keren naar de werkelijkheid. Dat kan bij sommige een zeer moeizaam proces zijn. Maar hoe ver je dan ook bent, er is altijd een mogelijkheid om op eigen kracht terug te keren. Eenmaal terug, duurt het nog wel even voordat het oude, vertrouwde bewustzijn weer terug is en je weer ´ normaal´ kan voelen. ( half uur)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100