Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wat houdt dagbehandeling (GGZ) in en wat zijn mijn rechten?

Beste lezer,

Ik zal proberen het verhaal zo kort en krachtig mogelijk te houden.

2010 - Sociale fobie en PTSS geconstateerd. In behandeling bij GGZ voor 1,5 jaar.
2011 - Ik voelde mij weer sterk en stabiel genoeg en begon aan een MBO 2 opleiding.
2012 - Geslaagd voor MBO 2 en doorgestroomd naar MBO 3.
2013 - Het tweede half jaar kwam er stage bij. De sociale fobie nam de overhand. Ik raakte in burn out en heb eerder zomervakantie genomen. Na de zomervakantie waren de klachten zo heftig (depressie) dat ik besloot de opleiding te beëindigen. September wekelijks naar psycholoog.
2014 - Aan de antidepressiva voor 5 maanden. Augustus psycholoog beëindigd en ingeschreven GGZ.

2 Weken geleden heb ik een intake gehad bij de GGZ. Vandaag heb ik te horen gekregen dat ik ingeschreven wordt voor dagbehandeling in Leeuwarden.

Momenteel woon ik niet op een vaste plaats. Ik scharrel wat rond tussen vrienden en familie, omdat ik mij niet langere tijd op 1 plek kan vestigen. Er is veel onrust. Ik heb veel huilbuien en last van woede aanvallen. De depressie is erg aanwezig en lijkt met de dag te verergeren.

Dagbehandeling. Wat doe je zoal daar, is er iemand die daar ervaring mee heeft? En gezien mijn woonsituatie, wil ik dolgraag een eigen plek. Maar deze moet gefinancierd worden. Heb ik recht op een uitkering?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dagbehandeling bij de GGZ houdt in dat je meerdere keren per week verschillende behandelingen volgt bij een GGZ-instelling. Het kan nogal variëren met het soort traject dat je volgt hoeveel dagen je therapie hebt en hoe die therapieën zijn ingedeeld. Vaak is het grootste deel groepstherapie, maar je zult ook individuele gesprekken hebben. Vaak heb je gesprekken met een psycholoog of psychiater, creatieve therapie, psychomotore therapie, en verschillende soorten groepstherapie onder leiding van een psycholoog of sociotherapeut. Als je wilt weten wat voor therapieën je precies krijgt en waar die therapieën uit bestaan, moet je dat aan je behandelaars vragen. De GGZ-instelling heeft daarnaast vast ook algemene informatiefolders, daar kun je naar vragen. Verder vraag je of je mogelijk recht hebt op een uitkering. Dat hangt onder meer af van je leeftijd. Ik vond een vraag van je van vorig jaar, toen was je 20. Ik ga er vanuit dat je nu dan (bijna) 21 bent. Als je geen recht hebt op een WW- of ZW-uitkering omdat je niet werkt of recent nog gewerkt hebt en je kunt niet werken door ziekte, zijn er globaal twee mogelijkheden: je zou in aanmerking kunnen komen voor Wajong, en als je daar niet voor in aanmerking komt, heb je misschien recht op Bijstand. Omdat je pas in aanmerking komt voor Bijstand als je geen recht hebt op een andere uitkering, zul je eerst de aanvraag voor Wajong moeten doen. Direct daarna kun je wel alvast een aanvraag doen voor Bijstand: je aanvraag voor de Wajong is dan in behandeling, en terwijl je daar op wacht heb je mogelijk al recht op Bijstand. Mocht later je Wajong-aanvraag worden toegekend, dan wordt dat achteraf verrekend met de Bijstand. Wajong is voor jonggehandicapten, dus mensen die al op jonge leeftijd een ziekte of handicap hadden. Jij beschrijft in je vorige vraag dat je vanaf je 17e vast begon te lopen, dus je zou hier mogelijk voor in aanmerking komen. Een verzekeringsarts en arbeidsdeskundige van het UWV zullen dan jouw situatie moeten beoordelen. Ook voor de Bijstand zul je waarschijnlijk door een arts gezien moeten worden, omdat normaal gesproken iemand van jonger dan 27 een opleiding zal moeten volgen en geen uitkering krijgt. Als jij om medische redenen geen opleiding kúnt volgen en jij of een eventuele partner geen of weinig verdere inkomsten geniet, heb je mogelijk toch recht op een uitkering. Deze vraag je aan bij de sociale dienst van de gemeente waar je staat ingeschreven. Voor Wajong moet je zijn bij het UWV.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100