Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

is er een verband tussen narcisme en perfectionisme?

Ik heb het hier niet over de zware persoonlijkheidsstoornis, maar over mensen die tot narcisme neigen qua persoonlijkheidsstructuur. Ik hoorde via een kennis over een artikel in "psychologie today" waarin zou staan dat narcisme en perfectionisme vaak hand in hand gaan, ttz dat narcisten van anderen vaak verwachten dat ze perfect zijn. Een narcist zou een ander dan ook confronteren door opmerkingen over kleine fouten zoals "je kleding is niet geschikt voor de gelegenheid", "dat balkje dat je ophing hangt niet helemaal recht" enz...
Nu beweer ik hiermee zeker niet dat elke perfectionist ook narcistisch zou zijn, en vise versa.
Maar klopt het dat er in bepaalde mate een verband is tussen narcisme en perfectionisme? En zo ja... wat is hiervan een mogelijke reden, dus waarom zouden narcisten in het gegeven geval van ANDEREN vragen om "perfect" te zijn (ze hebben m.i. toch juist de neiging om vooral zichzelf "beter" te voelen en een minder ontwikkeld inlevingsvermogen in anderen. Of ben ik hier mis?).
En is er ook een verband tussen narcisme en de verwachting zélf perfect te zijn (dus zich minder goed voelen als men eens een foutje maakt bv.)?

Weet jij het antwoord?

/2500

Een narcist beschouwt zichzelf als perfect, en gebruikt anderen om zijn/haar superioriteitsgevoel op peil te houden. En niet zozeer met een soort interne perfectionist (in Voice Dialogu termen) maar met een overontwikkelde criticus. Een perfectionist wil tot in de kleinste details verbeteren, voor een criticus is het nooit goed. Een persoon met een perfectionistische instelling verwacht van zichzelf bovenmatige perfectie, en besteedt daardoor onevenredig veel tijd in datgene wat dat zo goed moet zijn, ofwel maakt het niet af. Een narcist zoekt en maakt slachtoffers, heeft constant anderen nodig om zich goed te voelen, en perfectionist is met name lastig voor zichzelf.

Ja er is een verband. Het gaat dan vooral om het verband om anderen neer te halen om zo zichzelf beter te voelen en om op het voetstuk te kunnen blijven staan. Het lijkt dus of zij streven naar perfectie van anderen (omdat ze anderen steeds lijken te corrigeren), maar eigenlijk verwachten ze juist niet dat de ander boven hen gaat uitstijgen, ze willen altijd boven de ander blijven staan. Wel is het zo dat narcisten diep van binnen een gekrenkt ego hebben (dus in wezen ontzettend onzeker zijn en zij hebben een zeer ongezond 'schild' ontwikkeld om hiermee om te gaan), in die zin kun je dus wel zeggen dat hun schild ertoe tient om perfectie te kunnen tonen naar de buitenwereld. Je kunt dus zeggen dat er een verband is, maar het gaat dus altijd gepaard met de ander naar beneden halen om zichzelf beter te kunnen voelen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100