Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Ik over analyseer alles (negatief), zijn deze episodes een paniekaanval?

Soms ga ik door fases waarvan ik me afvraag of we dit een "paniekaanval" moeten noemen.

Ik begin dan alles te analyseren en dat veroorzaakt een kettingreactie van angstige gedachten.

Bijvoorbeeld, ik rij op de snelweg, het is druk. Dan denk ik: Stel dat die wagen die ik voorbijsteek, ook plots naar links gaat. Dan krijg ik een ongeval. Dan is de wagen kapot en beland ik in het ziekenhuis. Dan moet ik lang revalideren en kan ik niet gaan werken. Dan heb ik geen geld om een nieuwe wagen te kopen. Dan raak ik niet meer op mijn werk. Dan verlies ik mijn werk. Dan krijg ik geen uitkering omdat het mijn eigen schuld is dat ik mijn baan kwijt ben. Dan kan ik mijn gezin niet meer onderhouden. Dan kan mijn zoon niet studeren. Dan zal hij later aan een minimumloon in een fabriek moeten werken. Dan haalt hij niet alles uit het leven wat hij er uit verdient te kunnen halen.

Dan verstijf ik, lijkt het alsof ik zweef en het klamme zweet breekt me uit terwijl ik naar de wagen naast me gluur.

Is dit een paniekaanval? Hoe kan ik hier van af raken want het verontrust me toch wel. Ik heb geen enkele reden om bijvoorbeeld voor mijn baan te vrezen, ik werk in een niche markt in de IT sector en kan zo morgen weer een goedbetaalde baan vinden, maar toch krijg ik die paniekaanvallen, en altijd is het eindpunt de toekomst van mijn zoontje.

Weet jij het antwoord?

/2500

Typisch voor een perfectionist die doorslaat. Komt me heel bekend voor. Een psycholoog zou jou aan de hand kunnen nemen en je laten inzien dat niet alles in het leven perfect hoeft te zijn. Op zo'n manier hang je dicht tegen een burn-out aan. Heb ik het erg mis als ik beweer dat je een perfectionist bent?

Hi Matt, Ik herken precies wat jij beschrijft. Ik had vergelijkbare verschijnselen en heb hier te lang mee rond gelopen. Uiteindelijk heb ik hierdoor zelf 6 maanden met een burn-out thuis gezeten. Ik adviseer je daar Toegevoegd na 4 minuten: (Sorry, te vroeg op verzenden gedrukt...) Ik adviseer je daarom om eens vrijblijvend met een bedrijfspsycholoog te gaan praten. Mocht je hier nog niet aan toe zijn, kijk dan eens of je het boekje "Beren op de weg, spinsels in je hoofd." Ergens kunt krijgen. Deze werd mij aangeraden door mijn psycholoog en heeft mij een hoop handvatten gegeven om met mijn paniekaanvallen aan de slag te gaan. Succes er mee! Onderschat het niet.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100