Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kan je werkgever therapie tot therapie dwingen?

Ik loop al enige tijd in de ziektewet met een burnout/depressie. Helaas zijn de wachttijden voor therapie lang. Met mijn werkgever en de bedrijfsarts is afgesproken dat er wellicht vanuit de werkgever wachttijd bemiddeling of snellere hulp gezocht kon worden. Verder was de afspraak dat als mijn huidige therapie zou starten dit niet meer van belang zou zijn omdat ik dan in dagtherapie zou gaan. Mijn dagtherapie is gestart en toch verplicht mijn werkgever de door hem ingeschakelde hulp te aanvaarden, desnoods in het weekend. Moet ik hieraan meewerken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, je werkgever mag je niet dwingen om het op zijn manier te doen! Hij mag wel van je vragen er alles aan te doen om je herstel te bevorderen. Als ik je toelichting lees, dan kom je je verantwoordelijkheid ook na. Succes!

Het is eigenlijk helemaal niet de bedoeling dat een werkgever weet welke medische problemen je hebt. Als je er zelf mee akkoord gaat dat hij er van weet, is dat tot daaraan toe, maar hij mag die gegevens niet gebruiken om je tot een bepaalde therapie te dwingen.

Als die extra therapie een zinvolle aanvulling is waardoor je sneller herstelt (overleg dat met je arts(en)!) lijkt me dat je het graag moet aanvaarden. Hoe sneller je herstelt hoe beter toch? En 'desnoods in het weekend'? Waarom eigenlijk niet? Als ik in het ziekenhuis behandeld moet worden, hoort daar het weekend ook bij. Bekijk het positief: je baas doet moeite om je snel weer gezond en aan het werk te krijgen. Natuurlijk is daar ook eigenbelang van hem bij, maar geef hem eens ongelijk?

Ik zou als ik jou was het maar eens op je dagtherapie uitspreken dat je werkgever je nog andere hulp "opdringt". Ik denk dat je dan als antwoord krijgt dat het helemaal niet goed voor je is dat je verschillende therapieën tegelijkertijd krijgt. Sterker nog, ik denk dat ze je laten kiezen welke therapie je wilt omdat ze jou anders niet verder behandelen. Mensen met een burnout hebben vaak een groot verantwoordelijkheidsgevoel en een werkgever vindt dat erg prettig. Vandaar waarschijnlijk zijn druk op jou om je zo snel mogelijk weer op de been te hebben. Leer van deze situatie!! Leer op een gezondere manier voor jezelf te zorgen, simpel omdat niemand anders dat ooit zo voor je kan doen zoals alleen jij dat zelf kan. Wees een vriendin voor jezelf ipv alleen voor anderen of je werkgever!!!

Als werknemer ben je verplicht om actief aan je herstel te werken. Een bedrijfsarts of arbodienst kan soms bemiddelen voor behandelingen, zo worden orthopedische operaties nog wel eens in een privékliniek gedaan als een arbodienst bemiddelt voor een werknemer die hiermee sneller weer aan het werk kan, en betalen werkgevers soms gespecialiseerde revalidatieprogramma's voor hun zieke werknemers. Jouw werkgever mag zich echter NIET bemoeien met je medische behandeling. De bedrijfsarts gaat in principe ook niet over de behandeling, maar die heeft wel weer als taak om in de gaten te houden dat jij zo snel mogelijk herstelt. Als je bijvoorbeeld zou kiezen voor een vage behandeling waarvan het resultaat nooit is bewezen terwijl er ook een uitgebreid bewezen werkzame behandeling bestaat, kan de bedrijfsarts hierin bijsturen. Hierbij gaat het er niet zozeer om dat jij de behandeling moet volgen die de bedrijfsarts aanraadt, maar wel dat de door jouw gekozen behandeling minimaal eenzelfde resultaat geeft. Als de behandeling die via de bedrijfsarts is geregeld beter is of voor een sneller herstel kan zorgen, zou je bereid moeten zijn om deze behandeling te volgen. De vraag is alleen of het in het belang van jou en je herstel is om over te schakelen naar andere behandelaars als je eenmaal ergens bent begonnen. En als je huidige behandeling minstens zo goed is als die andere behandeling, heb jij het volste recht om daarmee door te gaan in plaats van die andere behandeling. Waarschijnlijk kun je niet beide behandelingen tegelijk volgen, meestal is dat verwarrend en niet bevorderlijk. Je kunt het overleggen; als het een heel ander type therapie is, zou het kunnen dat het wél tegelijk kan. Hoe dan ook kun je dit het beste overleggen met je huidige behandelaars en met je bedrijfsarts. Het gaat erom dat een behandeling in JOUW belang moet zijn, en in belang van JOUW herstel. Dat is in principe hetzelfde belang als dat van je bedrijfsarts: jullie willen beiden dat jij zo snel mogelijk goed herstelt, dus daar moet je samen uit kunnen komen. Mocht dat om de één of andere reden niet lukken, vraag dan je huisarts eens om advies, en vraag je bedrijfsarts om te overleggen met je therapeuten en eventueel met je huisarts.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100