Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Als je droomt dat je ergens pijn hebt en je wordt dan wakker met echte pijn, is die pijn dan veroorzaakt door de droom?

Ik droomde vannacht dat mijn voet gebroken was en dat het bot bloot lag. Het deed verschrikkelijk veel pijn. Maar even later werd ik wakker met echte pijn aan exact dezelfde voet. Is de droom dan een reactie op de echte pijn of is de pijn ontstaan doordat je zo heftig droomt?

Toegevoegd na 47 minuten:
Ik moet er even bij zeggen dat ik in het echt dagelijks veel pijn heb aan de benen en voeten door een zenuwaandoening die pas kort geleden is ontdekt, maar ik ben er nog nooit wakker van geworden.

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja dat kan wel zo zijn. Het is net zoals als je droomt dat je valt, als je wakker wordt moet je nog even op adem komen omdat het echt leek dat je viel. Ik denk dat je die pijn echt kan voelen als jd droomt omdat het zo echt leek

Waarschijnlijk is, dat je in je slaap iets raars met je voet hebt gedaan waardoor je pijn kreeg en dat in je droom verwerkte, waarna je wakker werd en de pijn in de realiteit ervoer. Dus de droom is een reactie op de echte pijn.

Meestal is het dat je valt van bed en het pijn doet, dit verwerken je hersenen dit in het onderwerp waar de droom over gaat. Dus in jouw geval een open-voetbreuk. De pijn voel je dan ook van de val of andere pijnlijke gebeurenis tijdens je slaap. Als de pijn te hevig is, word je wakker met dezelfde pijn. Ik heb een paar voorbeelden: Stoot tegen object tijden slaapwandelen, kleine pijn = niet wakker Val uit bed (0,8 M), Gemiddelde pijn = Soms wakker Val uit bed (0,15 M) Kleine pijn = Niet wakker Val uit bed (1,5 M) Grote pijn = Wakker met hevige pijn De pijn zul je meestal ook voelen tijdens je droom, een stoot bij het 1e voorbeeld voel je soms niet De pijn zal ook meestal in je droom verwerkt worden (dus breuken schaafwonden, etc). Je kunt geen pijn voelen na je droom omdat je zo hevig hebt gedroomd Je kunt meestal geen pijn voelen tijdens je droom terwijl je in je zachte bedje ligt. Ik hoop dat je genoeg info hebt gehad Toegevoegd na 9 minuten: Ik bedoel met de zin 'Je kunt geen pijn voelen na je droom omdat je zo hevig hebt gedroomt" dat je geen pijn kan krijgen na de droom door de droom zelf Toegevoegd na 23 minuten: Je zult de pijn ook voelen in je droom om je te waarschuwen dat je bent gevallen of ziek bent, en dus moet overgeven (niet smakelijk maar toch).

Het komt wel vaker voor dat je hoofd prikkels vanuit je lichaam of van buiten af probeert te verwerken in je droom. Zo begonnen ineens de mensen in mijn droom te roepen dat ik op de hond lag. Dit kon ik niet plaatsen en de droom probeerde zich om te vormen naar die uitspraak. Uiteindelijk werd ik wakker gemaakt door mijn vader die erbij vermelde dat ik per ongelijk boven op de hond in slaap was gevallen. (het arme dier...) Dit zou waarschijnlijk ook bij jou het geval zijn geweest. Je had pijn in je voet en je hoofd, die bezig was met een droom, probeerde dat in die droom te verwerken. Het is immers een best raar signaal als je in een compleet andere (droom)wereld waant en ineens begint een voet zeer te doen. Met als resultaat dat de droom zodanig omvormde dat jij een open botbreuk had aan je voet in de droom. Ik kan dit niet echt wetenschappelijk bevestigen, ik ben er gewoon maar altijd van uit gegaan dat dit zo was. Gebaseerd op eigen ervaringen. Zelf droom ik erg 'actief', kan vaak ook nog veel van mijn dromen herinneren. Voor de rest zijn en blijven dromen zo nu en dan een raadsel. Er zijn trouwens mensen die beweren dat je door ergens aan te denken je pijn kan laten weggaan/verschijnen. Ook dit is niet wetenschappelijk onderbouwt. Wel heb je het placebo effect, als je zegt dat een pilletje tegen iets werkt en men gelooft dat, kan het pilletje écht werken. (Natuurlijk gaat dit bij lange na niet altijd op.) Als je denkt dat je voet pijn doet ga je meer op je voet letten zodat je ieder pijntje opmerkt. Daardoor lijkt het alsof je voet pijner doet dan normaal. Maar daar krijg je heus niet extreme pijnen van neem ik aan, zoals jij in je vraag beschreef. Ik denk dus dat in dit geval het een reactie van je hersenen was op de pijn in je voet zodat ze het verwerkte in je droom als 'gebroken'. c;

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100