Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wat kan ik doen aan (lichte) blackouts?

Sinds een paar jaar heb ik soms last van een soort lichte blackouts als ik het zo mag noemen. Dit heb ik eigenlijk alleen maar als bijvoorbeeld een leraar mij iets vraagt. Een antwoord wat ik direct weet kan ik wel geven maar als ik bijvoorbeeld een vraag krijg waar je even (niet te moeilijk) bij na moet denken kan ik niet meer goed denken en raad ik meestal maar wat. Later als ik er nog eens over na denk weet ik het antwoord precies

Ik weet niet wat hier de oorzaak van is want ik voel me gewoon op mijn gemak in de klas en ook bij de leraar.

Wie weet wat hier de oorzaak van kan zijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik heb dit ook :( Je zou je leerstof eens kunnen herhalen, schriftelijk studeren. Maar voor de rst weet ik het niet sorry, ik zeg gewoon wat ik ook doe

Dit kan komen, omdat je te geconcentreerd bij de les bent, te geconcentreerd kan je denkwijze beïnvloeden. Kijk af en toe eens in de rondte, teken bloemetjes in je schrift, terwijl je luistert naar de leraar. Kortom zorg dat je concentratie niet op 1 punt ligt.

Het klinkt alsof het reptielenbrein op het moment dat die vraag gesteld wordt bepaalt dat er sprake is van een levensbedreigende situatie. Dan wordt het gewone brein aan de zijlijn gezet en ontstaat een (automatische) reactie: vechten, vluchten of bevriezen. In jouw geval bevriezen, zoals een vogel die door een kat te pakken wordt genomen, verstijfd van schrik. Zie ook de link, hoewel het daar alleen over vechten, vluchten gaat. De oplossing begint dus door er achter te komen wat maakt dat dat (foutieve) alarm gegeven wordt als de vraag gesteld wordt. De toon of houding van de leraar, de ogen van klasgenoten die op je gericht zijn, wat dan ook. Een manier om versneld uit die blackout te komen is om 2x diep in en uit te ademen. Meestal stokt de adem ook, dus eerst door zien te ademen, en dan je met die vraag bezig houden helpt wellicht. Succes ermee!

Bronnen:
http://www.snelleren.nl/Snelleren/LeerDyna...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100