Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Huisarts wil geen verwijzing voor psychische hulp meer geven vanwege te complexe problemen en te veel hulp die niet werkte, mag dat?

Voor de meeste instellingen heb je een verwijzing nodig, maar wat nu als de huisarts dit niet meer wil geven?

Problematiek is te complex en ik had volgens hem al genoeg geprobeerd dat een nieuwe behandeling vast ook niet zou werken.

Weet jij het antwoord?

/2500

"Voor specialistische zorg heeft u een verwijsbrief nodig. De huisarts geeft alleen een verwijzing als dit medisch noodzakelijk is. De arts zal een verwijzing weigeren als hij ervan overtuigd is dat deze voor u niet zinvol is. Uw huisarts moet dan duidelijk aan u uitleggen waarom hij geen verwijsbrief wil geven. ... Als uw huisarts u geen verwijzing voor een specialist wil geven, kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar. Deze kan bemiddelen tussen u en uw huisarts." Bron: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/eerstelijnszorg/vraag-en-antwoord/wanneer-heb-ik-een-verwijsbrief-van-mijn-huisarts-nodig-en-wanneer-mag-hij-deze-weigeren.html Maar als je hiermee geen genoegen neemt, kun je altijd wisselen van huisarts. Toegevoegd na 1 minuut: Ik vind het overigens wel vreemd dat hij voor psychische klachten geen verwijsbrief wil geven, dus ik zou er wel wat mee doen. Of contact met je zorgverzekeraar opnemen, of wisselen van huisarts.

Vreemd dat de huisarts dit zo zegt, twijfelt hij aan jouw manier van werken aan jezelf of aan je problematiek? Neemt hij je wel serieus? Een arts heeft uiteraard de mogelijkheid om een doorverwijsvraag niet te honoreren, al is het wel zo, en billijk, dat hij daarvoor goede argumenten aandraagt. Voor jou weer een mogelijkheid om met goede tegenargumenten te komen. Kom dus met een goed onderbouwd verhaal waarom jij denkt dat het nodig is en laat zien dat je serieus en gemotiveerd bent. Vraag wederom daarbij om een verwijzing. Een verwijzing richting psychiater stelt je in staat om opnieuw onderzocht te worden qua psyche en hopelijk een diagnose te krijgen voor deze complexe problematiek. Hiermee kan je vervolgens aan een behandelplan en dus aan jezelf gaan werken. Vraag dus niet zozeer om een bepaalde behandeling maar om een onderzoek door b.v. psychiater of psycholoog, zo hoeft de huisarts zich niet met deze (voor hem of haar) complexiteit bezig te houden en kan je psych inschatten hoe urgent en lastig het is, wat het is, en welk behandelplan daarbij past. Sterkte!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100