Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Waarom heeft het ene persoon jaren last van depersonalisatie en het andere persoon maar maanden of weken ?

Ik heb er zelf last van en de eerste keer was het na 6 maanden helemaal weg. Maar ken ook mensen die er al 40 jaar in zitten .
Is daar een verklaring voor ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Depersonalisatie en derealisatie komen meestal samen voor en het is niet altijd duidelijk te zeggen waar een ervaring bij ingedeeld moet worden. "Normale" mensen kunnen depersonalisatie/derealisatie ervaren tengevolge van ernstige vermoeidheid; slaaptekort; extreme spanning of stress; angst; meditatie. Lichamelijke ziekten, alcohol en drugs (bijvoorbeeld cannabis, ecstasy en lsd) veroorzaken ook vaak gevoelens van depersonalisatie/derealisatie. DP en DR komen echter vaker voor als symptoom bij bijna alle psychiatrische stoornissen, zoals bijvoorbeeld depressie en angststoornissen. Na angst- en stemmingsklachten is het zelfs het derde meest voorkomende symptoom. Ook bij een aantal neurologische condities, zoals migraine en epilepsie, treden deze ervaringen op. Bij een nog onbekend aantal personen zijn DP en DR geen kortstondige ervaringen die zo nu en dan optreden, maar treden zij heel regelmatig op of houden zelfs voortdurend aan. In dat geval worden DP en DR bijna altijd als een enorme belasting ervaren. Deze DP/DR-klachten zijn vaak zeer hardnekkig en kunnen vele jaren aanhouden. Als deze klachten optreden als gevolg van een andere stoornis, dan gaat men er meestal vanuit dat een succesvolle behandeling van de primaire stoornis er ook voor zorgt dat de DP/DR-klachten zullen verdwijnen. In de praktijk komt het echter nogal eens voor dat DP/DR-klachten de neiging hebben te blijven voortbestaan. Als depersonalisatieklachten optreden zonder dat er voldoende grond is voor het vaststellen van een andere stoornis, dan is er sprake van een primaire depersonalisatiestoornis.

Bronnen:
http://www.depersonalisatie.nl/

Het is min of meer afhankelijk van hoe iemand zich heeft kunnen ontwikkelen in de eigen basis. Dus voor jou geld dat je je goed hebt weten te ontwikkelen zodat je ook minder lange periodes hebt waarbij de depersonalisatie zich voordoet. Gezond leven, eten rusten en balans is hierin erg belangrijk. Toegevoegd na 8 minuten: Met de 'eigen basis' bedoel ik het gevoel van eigenheid voelen, voelen dat je bestaat en dat je bent verbonden met de omgeving (ook als je alleen bent). Ook is de eigen basis het gevoel wat jezelf in de wereld neerzet, als zelfstandig handelend persoon.Het is een innerlijk gevoel die vaak in het buikgebied voelbaar is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100