Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kun je calorieën uitbraken?

Ik lees soms dat mensen zeggen dat het alleen maaginhoud is wat je uitspuugt en dat calorieën al opgenomen zijn. Ik geloof dat niet helemaal, want ik heb regelmatig eetbuien tot wel 10.000 kcal p/st. en daarna ga ik braken. Ik weet zeker dat als ik niet zou braken dat ik x overgewicht heb, maar ik heb gewoon een normaal gewicht.

Weet jij het antwoord?

/2500

Alles wat je uitbraakt is nog niet verteerd, en bevat dus nog calorieën.

Het grootste gedeelte van je voedsel wordt in je dunne darm pas opgenomen in het lichaam. Bij sommige voedingsstoffen zoals glucose begint de afbraak al bij de slijmvliezen in de mond. Echter het merendeel wordt pas opgenomen door het lichaam als het je maag weer verlaat. Daar is je darmgestel voor. Dus nee, de calorieën zijn bij lange na nog niet opgenomen in het lichaam als je je maaginhoud uitspuugt na je maaltijd. http://www.voedingnu.nl/vet-wordt-binnen-drie-uur-opgeslagen.170184.lynkx http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/94334-calorieen-verkeerd-integendeel.html

Wat je stelt klopt: je braakt de calorieën uit, want anders zou je dus in gewicht aankomen. Frappant èn m.i. terecht, dat jij je vraag stelt in de categorie "psyche", terwijl het eigenlijk thuis zou horen bij "voeding". Het uitspugen van voeding wordt namelijk als een psychiatrisch probleem gezien en heet Boulimia nervosa, ook wel Boulimie. Het wordt ook een eetstoornis genoemd en wordt uitgebreid benoemd in de DSM IV, het "handboek" van psychologen en psychiaters. Vaak liggen psychische problemen ten grondslag aan het ontstaan en handhaven van Boulimia. Boulimia nervosa heeft grote gevolgen voor de mensen die hieraan lijden omdat dit gedrag het lichamelijk functioneren aantast. Vooral het braken, maar ook het gebruik van laxerende middelen kan ernstige gevolgen hebben: 1.Hartklachten 2.Verslechtering van het gebit (vooral door het braken) 3.Maagdarmklachten (vooral door het gebruik van laxeermiddelen) 4.Het kan doorslaan in anorexia Ik raad je aan deskundige hulp te zoeken, te beginnen bij je huisarts. Meer info: http://nl.wikipedia.org/wiki/Boulimie http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/67586-boulimia-nervosa.html

Als je braakt neem je geen calorieën uit. Dit blijkt bijvoorbeeld uit mensen die buikgriep hebben en daarbij spugen. Deze vallen in korte tijd erg af. Maar de theorie even ter zijde. Nadat ik je verhaal heb gelezen was ik enorm geschrokken. Met name over het feit dat je zo enorm veel calorieën eet en dan deze uitbraakt. Hiermee breng je (permanente) schade aan aan je slokdarm en je gebit. Als ik jou was zou gisteren al hulp hebben gezocht want dit is echt geen gezonde situatie!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100