Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hoe kan je een kind vuile manieren afleren?

Hallo,

ik ben een 24-jarige jongeman en ben een zeer gevoelige jongen, een neefje van mij die 6 jaar is kwam mij onlangs zomaar uit het niets al lachend uitschelden (woorden zoals stommerik, enzovoort...).

Ik wil hem niet kwetsen en zeker niet fysisch maar ik kan er ook niet tegen als iemand (al is het maar een kind) die mij uitscheld!

Hoe kan ik het beste omgaan met zo'n kind?

Alle mogelijke tips en adviezen zijn welkom...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Maybel Het is aan jouw Mambalgin om de keuze te maken of je energie wil steken in een kind dat stommerik tegen jouw zegt, ik zou dat ook nie’ leuk vinden én zeker niet als HSP’er= Hoog Sensitief Persoon= mensen die zich ongemakkelijk vinden bij gevloek, vieze woorden, ruzie, geweld, etc… Ik begrijp héél goed wat Pelle aan je voorstelt, maar voor dezelfde moeite pak je negatief met negatief aan en geef je zelf een antwoord van: en jij dan ‘dikkerd’ ., maar de kans is groot dat zo een antwoord geven niet in je aard ligt. Je kan het ook aan de ouders melden en hun zeggen dat je nog wel op die kinderen wil passen, maar dat ze hun kids vieze woorden moeten verbieden en dat ze respect voor jouw moeten hebben. Wat ook een ideetje is: je schrijft op een papiertje: ’ dat je zélf bent’.....wanneer dat ventje nog eens lomperik of stommerik zegt dan zeg je: kom eens hier, ik heb wat voor je…je geeft hem het papiertje en zegt,:’ kan je lezen? lees dit eens"...vaak is het doeltreffend als je iemand die verbaal zich vlot uit, schriftelijk een boodschap geeft. Blijf rondvragen tot je een antwoord krijgt op je vraag dat aansluit bij uw persoonlijkheid, bij uw manier van omgaan met kids, succes!

Neem hem op een rustig moment apart en ga het gesprek met hem aan, waarom iemand uitschelden niet leuk is. Als dat niet werkt kan je het er eens met zijn moeder over hebben. De meeste kinderen van 6 hebben geen eens erg in wat een pijn het een ander doet als ze iemand uitschelden, ze gebruiken grote woorden omdat ze dit van anderen hebben gehoord en over nemen. Vaak als je ze er bewust van maakt wat het eigenlijk echt betekend wat ze zeggen, staan ze hier wel voor open.

Spreek hem gewoon streng, doch netjes er op aan: "He, dat soort woorden wil ik niet van je horen. Anders vertel ik het aan je ouders! " Iemand van 6 jaar heeft er baat bij als er duidelijke grenzen worden gesteld. Met zijn gedrag is hij over een grens gegaan en hij moet tot de orde geroepen worden.

Hoe wordt er in het dagelijks leven tegen hem gesproken? Kinderen apen dit na, en dit hoeft nog niet eens altijd van de ouders af te komen. Ik ben zelf een keurige mevrouw ;) maar mijn zoon kwam op 4 jarige leeftijd thuis met schuttingtaal. Dit had hij op school geleerd. De beste manier om ermee om te gaan is waarschijnlijk het besef in jezelf dat het kind er niets aan kan doen. Hij kopieert datgene dat hij hoort van andere mensen. Hem liefdevol toespreken kan helpen. Met liefdevol bedoel ik streng, maar in jouw wetenschap dat hij hier eigenlijk niets aan kan doen. Dus, benader hem met liefdevolle gedachten. Hij zit nu op een leeftijd dat hij van alles aan het onderzoeken is.

Dat hoef je niet te doen, dat komt vanzelf. Ieder kind heeft nu eenmaal een periode dat hij woorden waar hij zelf de betekenis niet van begrijpt, bezigt. Gaat vanzelf over!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100