Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Is de hoeveelheid van een bepaalde stof in je hersenen meetbaar ?

bv net zoals je de hoeveelheid ijzer in je bloed te meten is. Een voorbeeld van zo'n stofje zou serotonine zijn.

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, de meeste hormonen (waarvan serotonine er ook een is) zijn eenvoudig te meten. Echter niet door iets te doen met je hersenen, maar met een simpele bloedprik. Eigenlijk geldt dat voor alle 'stofjes' die waar dan ook in ons lichaam worden aangemaakt. Uiteindelijk zijn die altijd direct of indirect terug te vinden in je bloed. Toegevoegd na 2 minuten: Even voor de duidelijkheid : een dergelijke test kan NIET aantonen wat de serotonine DOET in je hersenen, hoe goed het werkt, hoe het gesteld is met de receptoren voor de stof in kwestie en dergelijke. Waarom precies sommige ziekten (zoals depressie) die vermoedelijk in verband staan met een laag serotonineniveau , het toevoegen van serotonine helpt, weten we eigenlijk niet eens precies. De hoge of lage veronderstelde waarden, corresponderen namelijk lang niet altij met de daadwerkelijke waarden. Je kunt dus met een dergelijk onderzoek NIET onomstotelijk een bepaald defect in de hersenen aantonen !! Toegevoegd na 3 minuten: Dit is een hele mooie bron die een en ander goed uitlegt - zij het niet echt voor de leek.

Bronnen:
http://www.henw.org/archief/volledig/id425...

Nee, dat gaat niet zo gemakkelijk. In de praktijk worden de stofjes als serotonine aangetoond in ratten, waarvan het brein snel diepgevroren wordt, in plakjes gesneden wordt en dan wordt behandeld met antilichamen voor serotonine. Aan het antilichaam is dan een enzym of een kleurstof geplakt, zodat je terug kan vinden in welke hersengebieden serotonine wordt gevonden bij een bepaald gedrag (na het paren, na een angstig moment etcetera.) Zie ook antwoord bij andere vraag, met wat bronnen en links.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100