Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

binnenkort intake gesprek autisme, hoe gaat dit in zijn werking?

zoals:
wat voor vragen ze stellen
waar we het ver gaan hebben
hoeveel personenen spreek ik dan, en gebeurt dit tegelijk
zitten me ouders erbij, zoja zitten ze er de hele tijd bij
hoelang duurt dit gesprek ongeveer

eigelijk vraag ik me dus af hoe dit gesprek van begin tot eind gaat

Weet jij het antwoord?

/2500

Dan neem ik aan, dat dit het eerste (intake)gesprek is met een psycholoog om te kijken of je autisme hebt.... Hoe dat gaat verschilt enorm per psycholoog en ook welke leeftijd jij hebt. Waar het in grote lijnen over zal gaan is waarschijnlijk het gedrag van jou in kaart brengen; dus wat zijn je problemen, wat zijn je goeie punten, waar heb je moeite mee etcetc. Verder zal de psycholoog jou waarschijnlijk vertellen, wat je de volgende keren kunt verwachten, of er testen gedaan gaan worden en zo ja welke, hoe die dan gaan etc. Mijn ervaring is een eerste intake met 1 persoon, maar dat hoeft natuurlijk niet altijd zo te zijn. Of je ouders erbij zijn en of ze er alle tijd bij zijn ligt aan je leeftijd (ben je 18 jaar of ouder, dan zal dat niet hoeven denk ik) en of de behandelend arts dat nodig vindt. Misschien kan jij zelf ook aangeven of je dat wilt. Een eerste intake duurt meestal ongeveer 1 1/2 uur. Hoe een gesprek van begin tot eind gaat kan je natuurlijk nooit van tevoren voorspellen; dan zou het gesprek helemaal niet meer nodig zijn, toch? ;-) Ik begrijp, dat jij je er bezorgd om maakt en ik hoop, dat ik je bezorgdheid een beetje heb kunnen weg nemen. Het is ook best wel spannend. Misschien helpt het ook als jij je bedenkt, dat er met jou en je ouders wordt gepraat om te kijken hoe jij het best geholpen kunt worden. Dat het dus in jouw belang is! En of je nou wel of geen diagnose krijgt en zo ja welke: het kan alleen maar meer duidelijkheid geven, óók en misschien wel vooral voor jezelf; jij verandert er helemaal geen seconde door: jij bent en jij blijft gewoon jij!! Voor alle duidelijkheid: ik ben geen beroepsdeskundige, wel iemand met ervaring: mijn zoon heeft gediagnostiseerd ASS (Syndroom van Asperger).

Inderdaad gaat het zo als bovenstaand beschreven. Daarnaast zijn ze heel aardig en door een aantal testen en gesprekken komen ze er ook achter. Heel knap dat je deze stap zet. Wees niet zenuwachtig de testen zijn juist heel leuk om te doen en de hulpverleners zien dagelijks mensen met dezelfde hulpvraag. Ook van te voren nadenken over de vragen hoeft echt niet het zijn informele gesprekken geen solicitatie.ga ook niet te veel googlen want het kan ook iets heel anders zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100