Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Met welke redenen ontstaan psychoses en kun je ook op latere leeftijd ineens last krijgen hiervan?

Hoe ontstaat zoiets?

Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
in: Psyche
1.3K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

De oorzaak van een psychose is lang niet altijd bekend. Soms is er een duidelijke lichamelijke oorzaak zoals bij een ziekte met koorts, vergiftiging, medicijngebruik, drugsgebruik of een schildklierafwijking. De psychotische symptomen kunnen zich ook voordoen als bijverschijnsel bij een depressie of manie en ook een bevalling kan (in zeldzame gevallen) een psychose tot gevolg hebben. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat erfelijke aanleg een rol speelt bij het krijgen van psychose.
Omgevingsfactoren

Anderzijds spelen ook omgevingsfactoren een rol. Er zijn aanwijzingen dat een virusinfectie of ondervoeding voor de geboorte of problemen bij de geboorte samenhangen met een grotere kans op psychose op latere leeftijd (adolescentie of volwassenheid). Beide oorzaken hebben consequenties voor de vroege ontwikkeling van hersenen en zenuwen. Afhankelijk van de ernst kun je spreken van een neurobiologische ontwikkelingsstoornis. 
Andere omgevingsfactoren die van invloed kunnen zijn zijn opgroeien in een stedelijke omgeving, migratie, druggebruik en sociale uitsluiting.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding