Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hoe kan ik een beginnende burnout voorkomen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als ervaringsdeskundige kan ik je een kort, maar wel duidelijk antwoord geven: Probeer je zoveel mogelijk bewust te worden van je gevoelens. Probeer uit te vinden welke zaken je gevoelens van stress geven en probeer dit uit de weg te gaan of te verminderen. En probeer uit te vinden waardoor jij je ontspant en ga dit bewust doen. Stress slaat op je lichaam, dus het is goed je te bewegen, sporten, etc. Sterkte!

Begin met al je sociale "verplichtingen" op en laag pitje te zetten. Zorg dat je veel minder impulsen krijgt, dus minder tV, minder internet, minder telefoneren. Ga vooral weinig doen en als je wat doet, doe dan iets rustgevends.

Als het door je werk komt, neem dan in ieder geval geen werk mee naar huis. Doe alleen het werk waar je voor bent aangenomen en neem de tijd om te lunchen. In een thuissituatie: overleg met een eventuele partner over de taakverdeling thuis. Doe iets ontspannends, zoals wandelen, een boek lezen of iets anders waar je plezier aan beleeft. Zie verder op bijgaande websites voor meer tips. Sterkte en beterschap.

Bronnen:
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/divers...
http://www.werkpsycholoog-utrecht.nl/2012/...

Ik ben heel bang dat vrijwel niemand een beginnende burnout kan herkennen. Als je in staat zou zijn de eerste symptomen waar te nemen zou je jezelf heel erg in acht moeten nemen, stoppen met stress factoren en hopen dat het wegtrekt. Ik denk echter dat het zo niet werkt. Als je merkt dat er iets mis is, ben je meestal het echt beginnende stadium voorbij. Dat wil niet zeggen dat het onmogelijk is te voorkomen dat je echt een burn-out krijgt maar de kans dat je er helemaal zonder kleerscheuren van af komt wel klein (sorry voor het slechte nieuws). Naar de huisarts of bedrijfsarts en erover praten is mijn advies

Recent onderzoek heeft uitgewezen dat een burnout vaak een gevolg is van slaaptekort. Door stress kan natuurlijk ook een slaaptekort ontstaan, maar het lijkt me raadzaam om in ieder geval hier goed op te letten en evt. tijdelijk dan maar wat slaapmiddelen te nemen zodat u toch aan 8 uur slaap per etmaal komt. Toegevoegd na 3 minuten: Zie ook link:

Als je een doenerig type bent: ga iets doen aan mindfulness of aan time-management. Mindfulness klinkt zweverig, maar is het absoluut niet. Je leert bewust stil te staan bij waar je mee bezig bent.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Mindfulness

Het is prima om dit wat je voelt te gaan benoemen als burn out, maar het zegt weinig. Kijk en voel waar jij zelf behoefte aan hebt, en geef er gehoor aan. Wil je een hele dag in bed liggen , doe het, wil je een weekend weg? doe het. Wil je al je afspraken afzeggen en je agenda leegmaken doe het... Het is dus belangrijker om jezelf de vraag te stellen wat kan ik vanuit wat ik nu voel doen ipv wat kan ik doen om te voorkomen dat.. wat er nog niet is. Als in, hoe kan ik gezonder leven... is reeeler dan hoe voorkom ik dat is ziek word. Toegevoegd na 48 seconden: is=ik

Als je aan het begin van een burnout staat, bevind je je al op een hellend vlak. Als je nu aan de bel trekt, kun je jaren ellende voorkomen. Zoek proffesionele hulp, bijvoorbeeld bij de HSK: Een groep psychologen die in zo kort mogelijke tijd en in zo weinig mogelijk gesprekken de oorzaken opsporen van je problemen. Ze werken bijzonder effectief en je krijgt voor de rest van je leven handvatten mee om in de toekomst een dreigende burnout te signaleren en te voorkomen. Elke verzekering dekt 6 sessies, zelfs als je alleen een basisverzekering hebt. En over het algemeen zijn 6 sessies genoeg bij dit soort problematiek. Bovendien wordt je altijd snel geholpen, er bestaan geen wachtlijsten. Ik heb er zelf ontzettend veel aan gehad, en heb geleerd hoe te handelen bij dreigende stress en overbelasting. Heel veel succes en sterkte.

Bronnen:
www.hsk.nl

Het beste antwoord is blijven geloven dat je het niet hebt, op deze manier ga je er ook na gedragen. Dus blijf ook volhouden dat je het niet gaat krijgen. Probeer alles te bekijken in een goed perspectief. Als je tegenslagen hebt en moeilijk vindt om er mee om te gaan, probeer er dan het goede ervan in te zien. Denk positief dat is belangrijk. Blijf denken dat alle situaties medewerken ten goede is. De Bijbel zegt in welke situatie dan ook: 'Wij weten nu, dat [God] alle dingen doet medewerken ten goede voor hen, die God liefhebben, die volgens zijn voornemen geroepenen zijn'. Dus misschien kom je hier juist sterker uit, of kun je hierna andere mensen helpen die hetzelfde probleem hebben. (Romeinen 8:28) In de chemie van het kruis neemt God dingen, die in en van zichzelf slecht zijn, en Hij voegt ze samen, zoals een chemicus chemicaliën kan samenvoegen, die in en van zichzelf schadelijk kunnen zijn, en hij mengt ze samen om een medicijn te maken dat genezing brengt, waarmee je juist voorruit mee komt en sterker maakt van karakter. Dus als je hier snel genoeg uitkomt mag je dit noemen als een overwinning. Hoe groter en moeilijker de strijd hoe groter de overwinning zal zijn.

Heel simpel misschien, maar door op tijd op vakantie te gaan, of iig ergens ontspanning in te zoeken en krijgen.

- Minder streng zijn voor jezelf, toegeven aan de vermoeidheid, en geen uitputtingsslag veroorzaken. - Doelstellingen en prioriteiten veranderen, vaak willen we doelen bereiken die niet haalbaar zijn, levert stress op. - Relativeer situaties, trek het je niet persoonlijk aan. - Opgeslagen, verdrongen energie, proberen te exploiteren, waar behoefte aan is, psychische of fysieke inspanning en ontladingen. - Doe dingen die je leuk vindt, zonder de hoge verwachtingen, prioriteiten en zonder voorbedachte redenen waarom je het doet. Als je in die modus zit van ontspannenheid en gedachteloosheid, openbaart zich het onderbewust zijn meer, en kunnen gedachten en emoties die hier opgeslagen liggen weer getraceerd worden en eenmaal dan in het bewustzijn, verwerkt worden. Dit kan tijd kosten. Zodra deze gedachten als een ongeleid projectiel in het onderbewustzijn manifesteert en het onderbewust taferelen afspeelt met slechte gedachten en emoties, heeft het lichaam geen grip meer op de signalen die de hersenen afgeven. Aangezien dit namelijk tegenstrijdige signalen zijn, 1) het bewustzijn, vaak ontkennend dat het slecht gaat en dan 2) het onderbewustzijn waar de onderbewuste verdrongen en on geleide emoties de overhand hebben, zonder dat je er zelf bewust van bent. Dit leidt tot oorlog tussen beide helften en lichamelijke instabiliteiten, zoals lichamelijke klachten, wat uiteindelijk kan leiden tot geestelijke klachten zoals verlaagd zelfvertrouwen en zelfbeeld beschadiging, omdat je lichaam niet mee kan werken (2: onderbewustzijn) in wat je wilt bereiken (1 bewustzijn). Aangezien de hersenen namelijk niet weten of het 1) is, die gelijk heeft of, nummer 2. Onderbewustzijn, die trouwens dominant is over bewustzijn. Dus van noodzaak om geen verdrongen, vervelende gedachtes te hebben, altijd praten, open minded zijn, en goed relativeren. Daarnaast niet teveel willen, duidelijke prioriteiten stellen. En geen andermans pleaser zijn! :) Toegevoegd na 38 minuten: Gevolg.. Doelstellingen die je had, lijken niet meer van belang. De hersenen focussen nu alleen op het stabiel worden van lichaam/geest. De stress die hier bij komt kijken, namelijk niet meer kunnen behalen van doelstellingen, zorgen voor stress en deze symptonen tonen zich door bepaalde delen van de hersenen te blokkeren om zo een gevoel ''vol'' te geven wat dus een blokkade is. Stress en gebrek zelfkennis( dus niet alleen wat je bewust denkt, maar ook wat onderbewust verborgen is) is naar mijn idee hoofdoorzaak bij burnout

Geef je grenzen aan. Laat je door een ander niets opleggen, wat jij niet wilt en waarvan je weet dat het stress op levert. Wanneer jij te vaak blijft hangen in irritatie over anderen, blijf dan zoveel mogelijk bij jezelf. Zoek van elk probleem dat snelle oplossing nodig heeft, de minst stressvolle, Ga bij jezelf na: Wat levert mij meer stress op en waarbij voel IK me het prettigst> ? Ga op tijd naar bed, ga op een vaste tijd het liefst ook naar bed en op een vaste tijd eruit. Zorg dat je altijd aan genoeg uren slaap komt. Dit lijkt pietluttig, maar tegen een burnout aan zijn is veel piekeren, stress en ergernis, iets dat heel veel energie kost. Trek je op tijd even tergu voor ontspanningsoorten als Tai Chi, meditatie, Mindfullnes, Yoga, zommaar wat gitaar spelen, of in ieder geval vofussen op je adem en proberen wanneer je getressed bent zoveel mogelijk in het hier en nu te zijn, en je kop aan het werk te zetten door dingen te doen of door stil te zitten en te mediteren. Dit laatste geeft je echt rust, en doet je de dingen waar je je druk om maakt snel verweerken en bied speciaal voor jou op jou gerichte oplossingen die helemaal vanuit jezelf komen en dus goed bij jouw persoonlojke situatie passen. Vecht daar dan ook niet tegen en wees niet bang, maar ga dat wat JUIST voelt gewoon DOEN in plaats van te doen wat anderen van jou verwachten. Dan leef je niet maar word je geleefd. Genoeg is genoeg. Bovenal: MAAK LOL!!! Ga lekker doen wat jouw hobbies zijn, je mag het van jezelf en zo niet dan mag je het van mij, zo je daar al waarde aan hecht ;-) Doe eens gel en doe wat je altijd al had willen doen. Maar neem op tijd gas terug. Op tijd betekent: Zodra jij je BEGINT te irriteren aan mensen om je heen Zodra je een steen op je hart begint te voelen Zodra je ogen beginnen te branden Zodra je mensen druk vind die teveel kletsen Zodra je moe begint te worden (gewoon ff liggen of op je werk een poosje lekker op de plee gaan zitten, onder het mom van: Als je moet dan moet je toch, komt je baas dan poep je nog" Zodra je "druk in je hoofd"word en allerlei werk ziet wat je "moet doen" Van wie moet je dat nu echt? Zodra je je heel gauw gekwetst voelt of opijn voelt om dingen die je normaal niet raken. Zodra je werklust krijgt ga dan stil in een hoekje wachten tot het voornij is of juist wat leuks doen. verplicht jezelf een weeklang NIETS te doen, echt niets. Confronteer jezelf met niets doen Ga je met frisse tegenzin naar je werk? zoek een andere baan. Een

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100