Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hoe moet je reageren in een betrekking waarin veel communicatie met dubbele boodschap?

Het gaat om een betrekking waarin een partij het advies geeft en de andere het advies neemt. In de loop der tijd ontstaat een rolwisseling. Advies nemer geeft uitleg en verdedigd standpunten en zet zich door. Er ontstaat een behoefte om troost te geven aan de advies verlener. De advies verlener komt vaak niet uit zijn woorden waarop adviesvrager wil weten of er sprake is van affectie van zijn kant maar dat spreekt hij tegen. De adviesvrager weet niet goed wat hiermee aan. De boodschap is volstrekt dubbel maar elk gesprek hierover bloed dood ;worden niet verbale signalen ontkent. Wat zou een adviesvrager hiermee moeten als er al sprake van een hechting/betrekking is waarin vervaagd is wie wat voor wie doet? Van het een twee drie opbreken van de betrekking kan geen sprake zijn.

Weet jij het antwoord?

/2500

Janny, misschien spiegelt de adviesgever jouw eigen manier van uiten die ook erg onduidelijk is? Ik heb de indruk dat het hier om een hulpverlener gaat, psychotherapie of zoiets, en een hulpvrager, jij. De professionele relatie is ontwricht lijkt me zo. Dat kan o.a. gebeuren omdat de adviesvráger persoonlijke vragen gaat stellen aan de hulpverlener die daardoor mogelijk lastig professioneel kan blijven. Dat is zijn probleem, dat is zo. Alleen, jij schiet er voor jezelf niets mee op om hem te confronteren, tenzij er de mogelijk is om over te stappen naar een andere hulpverlener. Het beste is om jezelf voor te nemen dat je alleen daarover praat waar je voor komt en geen zijpaden opgaat die de adviesgever in de war brengt en voor jou geen zoden aan de dijk zetten. Ik vermoed dat jij persoonlijk wordt (je wilt zelfs troosten...) en dat de adviesgever daar niet juist op kan reageren omdat hij mogelijk wel een zwak voor je heeft maar toch professioneel dient te blijven. Hij heeft gelijk dat hij ontkent, het is namelijk niet iets wat jou aangaat maar wat hem wel vaker zal overkomen als hij hulp verleent. Het is zijn les hoe hiermee om te gaan. En jij, jij zou je kunnen beraden of je hem en zijn adviezen wel serieus genoeg neemt. In ieder geval kom jij om professionele hulp vragen, begrijp ik uit je verhaal, ga daar dan ook voor. En blijf daarbij. Ik lees ergens dat dit een hypothetische vraag is, ik voel het anders maar kan het natuurlijk mis hebben. Zoals ik het opvat is dit iets wat bij jou speelt. Het is misschien gewoon moeilijk voor je om professionele adviezen op te volgen? Misschien heb je dan toch meer aan een hulpverlener met overwicht.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100