Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

hoe pak je een scheiding aan als je partner psychisch ziek is?

psychisch ziek en scheiding

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Scheiden van een partner is een proces: een rouwproces. Het is het afscheid nemen van een relatie. Uw vraag impliceert dat u zich niet helemaal comfortabel daarbij voelt. De reden van dit discomfort is belangrijk: als die gelegen is in de ziekte dan is het aan te raden om dit te gaan onderzoeken. Als u namelijk niet met de ziekt kunt omgaan zonder ondersteuning dan is het mogelijk om die ondersteuning te vinden. Als het discomfort te zoeken is in oorzaken voordat de ziekte is ontdekt dan is er geen enkele reden om uzelf schuldig te voelen en kunt u rationaliteit de boventoon laten voeren. Zorgen maken betekent niet meer en niet minder dan een schuldgevoel of een 'redder' rol conform de drama of karpmann driehoek uit de Transactionele Analyse van 'Berne'. Zelfonderzoek in deze is belangrijk om uw vraag te kunnen beantwoorden door u zelf.

Zoek hulp bij je huisarts! Uit eigen ervaring heeft mij dat geholpen, aangezien het heel moeilijk is om deze stap te zetten. Vaak is de relatie zo beschadigd dat er voor mekaar zijn niet meer werkt. Meestal, ligt van de aandoening af zal de herstel periode, als dat mogelijk is net zolang duren als de periode van ziekte. Zijn er kinderen in het spel en moet je allemaal op je tenen lopen , wordt de situatie steeds erger, vertrouw je mekaar niet meer? Zoek hulp en denk goed na over wat JIJ wilt, en trek je niks aan van vooroordelen van anderen, jij weet wat het is om zo te leven en de grote vraag is kan jij dat nog volhouden? Heel veel sterkte en vooral goede moed toegewenst, je kunt alles aan met de juiste mensen om je heen!

De scheiding opzich, gaat het zelfde als bij een scheiding waar beide partners niet psychisch ziek zijn. Wanneer je het moeilijk vindt om te scheiden van een partner die psychisch ziek is, dus het eigenlijk om emotionele aanpak gaat, kun je hulp zoeken bij een huisarts, psychologe of geestelijke hulpverlening. Wat ook belangrijk is, is om bv met je partner er goed over te praten. Dit hangt af van de aard van psychische klachten van je partner. Mogelijk heeft hij/zij ook hulp van een psychiater dan zou je het ook met deze kunnen bepraten, hoe het beste het "slechte nieuws"verteld kan worden, met de minste psychische schade of terugval voor je partner.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100