Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wordt een behandeling bij een psychiater vergoed uit het basispakket of moet je dan aanvullend verzekerd zijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

De eerste €200 moet je zelf betalen. Daarna (of daarvoor) heb je nog he standaard eigen risico van, hoeveel is dat nu, €150? Daarna wordt het vergoed.

Dat valt onder het basispakket. Maar er kan wel een eigen bijdrage gelden voor de GGZ, onafhankelijk dus van hoe je verzekerd bent. Als je 18 jaar of ouder bent, moet je deze eigen bijdrage betalen, behalve als je gedwongen bent opgenomen, crisisbehandeling ondergaat of via bemoeizorg bij de GGZ bent aangemeld. Als je de eigen bijdrage moet betalen, betaal je 100 euro per jaar als je minder dan 100 minuten contact hebt met de psychiater (bijvoorbeeld als je voor een eenmalig advies gaat), en 200 euro op jaarbasis als je langere zorg nodig hebt. Er zijn een paar verzekeringen die de eigen bijdrage (deels) vergoeden vanuit de hogere aanvullende pakketten, maar dat zijn er helaas niet veel. Naast de eigen bijdrage voor de GGZ zou het kunnen dat je ook je 'gewone' eigen risico nog moet betalen, als je dat voor dit jaar nog niet (volledig) hebt betaald. Je verplichte eigen risico is dit jaar (2012) 220 euro. De eigen bijdrage voor de GGZ wordt door veel gemeentes voor mensen met een laag inkomen vergoed vanuit de bijzondere bijstand. Vanaf volgend jaar (2013) gaat het CAK landelijk een compensatieregeling uitvoeren voor mensen met en laag inkomen die deze eigen bijdrage moeten betalen. Maar met de komende verkiezingen en alle kritiek die er is geweest op deze eigen bijdrage, weet eigenlijk niemand wat er volgend jaar gaat gebeuren met de eigen bijdrage voor de GGZ, dus of die dan nog bestaat en zo ja hoe hij zal worden uitgevoerd. Los van de eigen bijdrage en je verplichte eigen risico wordt psychiatrische zorg in bijna alle gevallen volledig vergoed vanuit het basispakket.

Een psychiater is een medisch specialist. Deze valt onder de basisverzekering. Er is echter wel een verwijsbrief van de huisarts nodig. Er is een altijd een eigen risico van toepassing. Het is mogelijk dat de psychiater geen contract heeft gesloten met zorgverzekeraars. Dan geldt de regeling dat de psychiater zelf factureert en deze factuur naar de zorgverzekeraar gezonden moet worden voor vergoeding. De vergoeding is dan gerelateerd aan een percentage van de gecontracteerde zorg (vaak 80%). Daarenboven geldt dan het eigen risico nog. Er is geen aanvullende verzekering nodig.

de zorgverzekeraar maakt onderscheid tussen een eerstelijns psychiater en een GGZ/ 2e lijns psychiater. De eerstelijns is vaak een vrijgevestigde behandelaar en is vaak het eerste contact bij mensen die hulp zoeken (vaak zijn er een beperkt aantal zittingen vergoed maar zal er vervolgens een eigen bijdrage, in mijn geval rond de €20 per zitting, betaald moeten worden. Bij behandeling binnen de GGZ word vrijwel alles vergoed maar zal de eerste €200,net als de eerstelijns, als eigen risico beschouwd worden Toegevoegd na 57 seconden: voorbeeld van de opbouw van vergoeding

Bronnen:
http://www.zilverenkruis.nl/consumenten/ve...

Eerstelijns psychologische zorg wordt in principe tot een aantal maal vaak uit het basispakket vergoedt, je betaalt meestal wel een eigen (kleine) bijdrage. Bij complexere psychologische zorg wordt het afhankelijk van de situatie betaald uit het basispakket of de AWBZ. Op deze site http://www.verzekeringadviseur.com/waar-moet-u-op-letten-bij-de-zorgverzekering/ vindt je daar meer informatie over. en op deze site van de rijksoverheid: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zorgverzekering/vraag-en-antwoord/wie-betaalt-de-behandeling-van-mijn-psychische-problemen.html

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100