Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

wat zijn de kenmerken (en typische gedragingen) van iemand die onderkoeld reageert (dus geen emoties toelaat)?

Kunnen deze mensen bv. verliefd worden? En zo ja, wat gebeurt er dan met hen? Zijn er dingen die dit kunnen doorbreken (bv. een erg voorval) of leiden nare gebeurtenissen juist tot nog meer onderkoeld gedrag?
Zijn zij op elke moment onderkoeld of kunnen er situaties zijn waarop dit minder is? Kunnen zij emoties veinzen? enz...

Toegevoegd na 16 minuten:
ik bedoel als "verdedigingsmechanisme". Onderkoeld reageren in plaats van (té) emotioneel. Doen alsof niks je iets doet, je niks kan deren.

Toegevoegd na 14 uur:
Op basis van de vragen voor verduidelijking. als je bepaalde "kwetsuren" in je kindertijd hebt opgelopen kan je op latere leeftijd bij bepaalde ervaringen teruggeworpen worden op een kinderlijke reactie.
Hier zijn twee belangrijke manieren die vaak voorkomen. Je kan onbewust té emotioneel reageren als een kind dat mama of papa nodig heeft. En dan van bv. je partner, vrienden... verwachten dat zij die rol vervullen. Je wil getroost worden, je wil dat iemand het voor je oplost etc.
Of je kan onderkoeld reageren. Dit is de andere kant van dezelfde medaille. Dan lijkt het alsof je alles aan kan, dat je niemand nodig hebt, je wijst hulp en steun af. De emoties woelen wel hevig van binnen, maar je onderdrukt deze (onbewust).
vaak zijn het mannen die onderkoeld reageren en vrouwen die te emotioneel reageren, maar dat is natuurlijk niet te veralgemenen.
Nu kan ik me best iets voorstellen op concreet niveau over "te emotioneel", maar "onderkoeld" is onduidelijker.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

onderkoeld reageren is iets anders als geen emoties herkennen of zelfs voelen. Dit probleem wordt Alexithymie genoemd en levert grote sociale problemen op. Mensen die aan Alexitymie lijden kunnen weliswaar relaties aangaan, ze kunnen ze zeer moeilijk onderhouden. Verliefd worden kunnen zij niet, ze kunnen het wel veinzen. Doorbreken van de emotieloosheid (rationaliteit) is mogelijk door bijvoorbeeld Emotioneel Lichaamswerk therapie.

Bronnen:
http://ppcnpc.nl/?Theoretisch_Compendium_%...

Ik denk dat iedereen wel eens onderkoeld reageert, daar kunnen allerlei redenen voor zijn. Kijkend naar mezelf kan ik vrij onderkoeld reageren op heel emotionele zaken als ik vind dat de situatie zich er niet voor leent om die emoties te tonen. Een taxichauffeur waar ik bij in de auto stap na een bezoek aan een stervende vriendin bijvoorbeeld, hoeft niet alles te weten. Als die vraagt "of het leuk was", dan zou ik die situatie zomaar aan kunnen duiden als "best wel lastig". Ik huil thuis wel, denk ik dan. Niet in die taxi. Op dat moment is het een verdedigingsmechanisme: een béétje emotie roept dan meer emotie op, bij mij tenminste. Dus kies ik voor een zakelijke, onderkoelde reactie, om die emoties erbuiten te laten. Maar natúúrlijk reageer ik op andere momenten met een volledig 'normale' en situatie-consistente emotie, en soms kan ik echt emotioneel worden. Zoals elk mens. Maar ik geloof dat ik nog altijd je vraag nog niet helemaal snap. Want natuurlijk kunnen ook mensen die soms onderkoeld reageren, verliefd worden, en natuurlijk zullen er situaties zijn waarin zij níet onderkoeld reageren. En ja, emoties veinzen kunnen "ze" ook: als iedereen. Sommige mensen hébben meer emoties: hun gevoelens worden snel beïnvloed door externe gebeurtenissen. Anderen tónen minder emoties, terwijl zij dezelfde emoties ervaren. Weer anderen zijn meer flegmatisch, met een minder reactief gevoelsleven. Sommigen ervaren weinig emoties, omdat zij rationeler ingesteld zijn en minder bezig met gevoel. Nog weer anderen ervaren wel gevoelens, maar kunnen dit moeilijk uiten. Onderkoeld met dingen omgaan kan ook tweede natuur zijn, omdat iedereen in het gezin waar je uitkomt, dit deed. Daar komt bij dat er stoornissen en situaties kunnen zijn waardoor gevoelens kunnen afvlakken: een depressie, bepaalde medicatie, neurologische schade, stressvolle situaties, en nog meer. Zo kan het zijn dat iemand in een bepaalde situatie onderkoeld reageert, en in een andere situatie niet. Of in een bepaalde periode onderkoeld zijn. Of iemand kan tegen een bepaalde persoon onderkoeld reageren, wanneer het gaat over een bepaald onderwerp - en over een ander onderwerp weer niet. En er zullen ongetwijfeld mensen zijn die veel sterker de neiging hebben om onderkoeld te reageren dan anderen. Uit jouw beschrijving lijkt het alsof je deze eigenschap ziet als een bepaald persoonlijkheidstype. Als er iets anders áchter je vraag zit, hoor ik dat graag. In de reacties is nog ruimte :-)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100