Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Zijn er mensen die niet uit een depressie komen?

Zijn er mensen die niet uit een depressie komen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat komt helaas voor, vooral bij depressies die niet het gevolg zijn van ingrijpende gebeurtenissen in een mensenleven maar van deregulering van de fysiologie die de stemming beïnvloedt. Gelukkig is het heel vaak wel mogelijk om die te beïnvloeden met medicijnen of andersoortige behandelingen maar soms lukt dat niet. Dan blijft iemand depressief en als dat lang duurt wordt dat ervaren als ondraaglijk lijden waaruit een doodswens kan ontstaan.

Ja, bijvoorbeeld mensen die ervoor kiezen om hun leven vervroegt te beëindigen..

Ja, er zijn mensen die niet uit hun depressie komen. Vaak zijn dit de mensen die hun depressie niet herkennen als 'depressie-zijnde'. Ze zoeken geen hulp en slikken geen anti-depressiva om weer uit hun depressie te krabbelen. Er zijn mensen bij mij bekend, die een (groot) deel van hun leven depressief zijn geweest en bij het overlijden nog altijd depressief waren. Helaas hebben ze nooit het lef gehad om hun probleem onder ogen te zien en actie te ondernemen. En dan heb je natuurlijk de mensen die zelfmoord plegen, omdat ze het leven niet meer zien zitten en geen hulp willen/kunnen aannemen. Ze zien totaal geen mogelijkheden meer, en de hulp van andere mensen (professionals) is geen optie. Ze geloven er niet in, omdat ze zich zo ontzettend beroerd voelen. Voor hun is maar één uitweg....de dood. Gelukkig worden de meeste mensen die een depressie hebben, weer volledig zichzelf. Het zal wel een zwak punt blijven, en daar moet men altijd voor waken. Velen leren hiervan en leren dus ook om zichzelf op de been te houden.

Dat komt helaas voor. Onthoud wel eerst: de meeste depressies gaan vanzelf over. Als dat niet zo is, zijn er behandelwijzen waarvan tegenwoordig ook steeds beter bekend is wat de effectiviteit is. Zo hebben cognitieve gedragstherapie en interpersoonlijke psychotherapie hun sporen verdiend, en toont recent onderzoek naar mindfulness bij depressies ook goede resultaten. Daarnaast is er een scala aan antidepressieve medicatie. Bij een milde depressie is de effectiviteit daarvan twijfelachtig, maar bij een ernstige, vitale depressie kunnen vooral de tricyclische antidepressiva goede resultaten boeken. En wanneer een ernstige depressie niet reageert op medicatie, wordt soms een stemmingsstabilisator erbij gegeven, en zo zijn er meer combinaties mogelijk. Bij het falen van medicamenteuze en psychotherapeutische behandeling worden goede resultaten geboekt met ECT, elektroconvulsieve therapie. ECT heeft een slechte naam gekregen door de toepassing ervan in het verleden, maar tegenwoordig gebeurt zo'n behandeling onder narcose, en weet men de elektroden zó te plaatsen, dat de schade erg beperkt blijft. Het blijft natuurlijk één van de laatste methoden die toegepast wordt, maar bij zeer ernstige depressies die niet reageren op andere vormen van behandeling, kan het letterlijk de levens redden van deze ernstig zieke mensen. Daarnaast wordt er momenteel onderzoek gedaan naar de toepassing van DBS, deep brain stimulation, bij mensen met een ernstige depressie waarbij zelfs ECT geen effect heeft. DBS werd al langer gebruikt bij de ziekte van Parkinson en OCD, en bestaat uit het implanteren van elektroden in de hersenen, die verbonden worden met een soort pacemaker, die stroompjes afgeeft diep in de hersenen. Er zijn dus veel mogelijkheden tot behandeling. Helaas zijn er dan nog steeds mensen bij wie niets effect heeft, of die door andere medische problemen niet in aanmerking komen voor bepaalde behandeling, of die het niet zien zitten om een nieuwe behandeling te proberen als ze al zo vaak teleurgesteld zijn. Daarnaast zijn er mensen die hun lijden als zó ondraaglijk ervaren, dat zij zelfmoord plegen voordat er een goede behandeling kan worden ingezet, en gebeurt het ook dat mensen te lang geen hulp krijgen. Dat kan komen doordat hun arts de depressie niet herkent, maar ook doordat iemand juist dóór zijn depressie niet in staat is om het initiatief te nemen om hulp te zoeken. Dat zijn natuurlijk hele trieste situaties, maar die komen helaas wel voor.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100