Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kan men genezen van borderline?

Een goede vriendin kreeg op haar 20ste de diagnose Borderline.. na verscheidene therapieën, kreeg ze op haar 35ste te horen dat ze geen borderline meer heeft.. Ze leidt een zeer geïsoleerd, teruggetrokken bestaan.. kan men überhaupt wel genezen van een borderline persoonlijkheids stoornis?

Toegevoegd na 5 dagen:
Iedereen bedankt voor de antwoorden en reacties. Het is me duidelijk geworden dat deze kwestie ingewikkelder is dan ik dacht.

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja. Men gaat de diagnose waarschijnlijk schrappen in de DSM V.

Ja, ik heb een keer gelezen dat je met voldoende therapie kan genezen van borderline. Hier een link met informatie: http://www.kennislink.nl/publicaties/borderline-is-te-genezen

Als het echt borderline is kan het niet genzen maar wel goed behandeld worden met medicijnen.

Dat hangt er een beetje vanaf hoe je "Borderline" precies definieert. Globaal zegt men wel eens dat het verschil tussen de persoonlijkheidsstoornissen (as-II) en de klinische syndromen (as-I) vooral is dat de persoonlijkheidsstoornissen een duurzaam karakter hebben en/of heel moeilijk te behandelen zijn, maar er zijn ook as-I stoornissen die per definitie een chronisch beloop hebben. Het onderscheid is dus niet altijd even helder. De DSM (criteria aan de hand waarvan psychologen en psychiaters diagnoses stellen) is een beschrijvend handboek. Dat betekent dat het bepaalde gedragingen en kenmerken beschrijft, en als iemand een x-tal van die kenmerken heeft, dan kan de diagnose worden gesteld. De praktijk wijst uit dat het inderdaad voorkomt dat mensen op een bepaald moment voldoen aan de criteria voor een Borderline Persoonlijkheidsstoornis, en op een later moment niet meer. Of van een andere persoonlijkheidsstoornis, of ADHD, of nog weer een andere stoornis waarvan verondersteld wordt dat het stoornissen zijn die chronisch zijn, een biologische component hebben, of die "ongeneeslijk" heten te zijn. Sommige mensen zullen zeggen dat in dat geval iemand geen 'echte' Borderline had, of geen 'echte' bipolaire stoornis, geen 'echte' ADHD, etc. Dat zou kunnen, maar zolang er geen biologische marker is voor het vaststellen van dit soort stoornissen, blijven het beschrijvende diagnoses. Dat betekent dat diagnose Y niets zegt over de oorzaak van de stoornis of over het verloop, maar alleen over de symptomen, en soms over de duur. Het kan dus zijn dat iemand waarbij eerder zo'n stoornis is vastgesteld, achteraf gezien verkeerd gediagnostiseerd was, dat er een andere oorzaak was voor zijn/haar symptomen, of dat iemand niet echt 'genezen' is, maar hooguit in remissie. Het punt is dat we het niet weten, want als iemand twee jaar geleden een bepaald aantal kenmerken had van een bepaalde stoornis, dan had zij volgens diezelfde criteria op dat moment die stoornis. En voldoet zij op dit moment niet aan die criteria, dan heeft zij op dit moment die stoornis niet. De vraag of iemand kan genezen van een borderline persoonlijkheidsstoornis, kan ik zo niet voor je beantwoorden. Wat ik wél weet, is dat het zeer goed mogelijk is dat iemand op een bepaald moment voldoet aan de diagnostische criteria, en dat diezelfde persoon daar op een later moment niet meer aan voldoet. Dat komt zeker voor ja.

HAHAHA hier kan ik goed op antwoorden!!! omdat: Borderline ; er zijn 9 punten/criteria die er voor staan om de diagnose te kunnen stellen , heb je er 6 dan heb je er last van. Ik had van 6 punten last , na mijn therapieën (nu) heb ik ze een onder controle , maaaaaar er is veel energie en oplettendheid van mij nodig om op te letten dat ik niet getrickerd word door omstandigheden met spanning/angst/verlating/..... want dan komen mijn criteria's mij weer enorm plagen. (dus een beetje onder controle? het blijft gevoelig) Door de therapie heb ik geleerd WAAR ik gevoelig voor ben en zodoende kunnen leren om het nu te herkennen als ik in zó'n situatie terecht ga/kan komen ,ik herken/begrijp mijn gevoelens nu beter . Ik ben laatst weer een paniekerige 2week beleeft omdat er moeilijkheden op mijn werk waren , kost mij heel erg veel energie/kan niet slapen/ paniek . Dus is het voor mij erg belangrijk om 'dat' soort situaties uit de weg te gaan , net zoals jou vriendin dat doet ,heel erg slim!!! Of het écht over kan gaan dat weet ik niet , voor mij zelf denk ik dat je er gevoelig voor blijft , dus heel goed op mijzelf passen. Ik wil nog wel ff wat zeggen over mijn begin van dit antwoord (hahaha) dat komt omdat het nog maar een week beter met mij gaat na het gedonder op mijn werk en er zö zelf ook weer met de neus opgedrukt werd hoe ik ook al weer in elkaar steek! Toegevoegd na 1 minuut: ik gebruik geen medicatie!

borderline is blijvend in die zin dat mensen met borderline niet blijvend stabiel zijn in vergelijking met anderen kwetsbaar. Dat komt tot uiting bij de tegenvallers die je , zoals iedereen in het leven krijgt. Je kunt ermee leren omgaan zoals widar dat al zei. Wat ik wel heel erg jammer vind voor je vriendin dat ze zich zo geïsoleerd en teruggetrokken heeft dat kan komen omdat je niet teveel aan invloed van buitenaf kunt hebben. maar van de andere kant ben je meer als de diagnose, de moeite waard

Nee. In veruit de meeste gevallen gebruikt men de term "borderline" als diagnose om te zeggen "we weten eigenlijk niet goed wat er aan de hand is". In dat opzicht kan je er dus ook niet van genezen. Tenzij men een meer accurate diagnose kan stellen...

Het lastige met borderline is dat je er geen testje voor kunt doen waarmee je het bijvoorbeeld in het bloed of op een foto kunt aantonen. Feitelijk is het een aantal kenmerken op een rij, waarvan als je er genoeg hebt, een diagnose gesteld kan worden. Een diagnose die niet altijd de lading dekt overigens ; vandaar dat er voornemens zijn de naam te veranderen. Borderline zal dan verdwenen zijn, maar daar komt wel weer wat nieuws voor terug. (Zoals indertijd MBD verdwenen is om plaats te maken voor ADHD toen bleek dat er geen hersenbeschadiging aan ten grondslag lag). Bij borderline gaat het om een aantal kenmerken in gedrag en beleving, die met gedragstherapie, anders denken en verwerking van ervaringen uit het verleden uiteraard minder prominent kunnen worden of zelfs voorbij kunnen gaan. Is de ziekte dan weg ? Nee, want het was niet echt een ziekte. Ben je dan nog steeds 'borderliner'? Nee, ook niet, want je hebt niet voldoende symptomen meer. Het gevaar van een stempel 'ziekte' op een verzameling klachten / kenmerken als borderline, is dat het als een soort self-fulfilling prophecy gaat werken (dat kan ik verwachten dus dat zal ik dan ook wel krijgen) en dat het een vergoelijking wordt van gedrag dat eigenlijk verbetering behoeft (maar ik kan er niks aan doen want ik 'ben' borderline). Beiden zijn ook nog eens kenmerkend voor de 'ziekte' , waarbij aandacht claimen een belangrijk kenmerk is. Ik kan de casus van je vriendin natuurlijk niet beoordelen, maar mij lijkt dat ze psychisch nog altijd dezelfde breekbare persoon is. Veel kenmerken van borderline komen echter pas goed naar voren in sociale interactie (relaties, werk, vriendschappen) en als je die praktisch niet meer hebt, dan 'zie' je natuurlijk ook de borderline niet meer. Het is veelzeggend dat borderliners veelal komen uit een moeizame moeder/kind-relatie, en dat de therapie die het best werkt, een nabootsing is van een moeder-kind-relatie inclusief het hechten en weer losmaken. Wie dar gevoelig voor is kan in de verkeerde omstandigheden essentiele stukjes mislopen die nodig zijn voor de ontwikkeling van een volwassen zelf. Een naam die de lading meer dekt zou iets zijn als 'onvolwassen persoonlijkheid stoornis ofzo, en ja, je kunt de fase van ''psychische volwassenheid'' zeker bereiken. Met pijn en moeite. Maar dan is er ook daadwerkelijk sprake van genezing.

Tot vandaag/dezer vraag, dacht ik dat je niet kunt genezen van borderline. mijn ervaring is met een 'vriendin' waar ik, dacht ik, een leuke vriendschap mee kreeg. en ineens weg contact, geen antwoord meer op telefoontjes. wat ik wel begrepen heb van de kennismaking met iemand met borderline : zeer moeilijk, moeizaam, ik wil iets: ik wil het nú, niet bang, alles doen wat je denkt ! deze dame leefde zeker niet geïsoleerd, kon ook financiëel alles doen wat ze wilde [goede regeling met ex]. Toegevoegd na 3 minuten: deze vraag - natuurlijk wat ik meegekregen heb van deze dame was dat ze zeer 'intens' leefde en absoluut volgens 'haar' regels.

Vroeger werd er gezegd eens een borderliner altijd een borderliner. Tegenwoordig zijn er een aantal therapieën waarmee het wel te genezen is. Zelf heb ik ook al jaren borderline maar ook bij mij wordt het al minder. Mijn omgeving denkt dat ik net zo'n bestaan leid als uw vriendin, ik ben het daar niet mee eens want ik ben altijd al graag alleen geweest,heeft u dit wel eens aan uw vriendin gevraagd?

Nee borderline is volgensmij niet te genezen. Het is wel mogelijk door medicijnen er minder last van te hebben. Maar als ze toch nog een erg geïsoleerd leven leidt, zal ze nog last hebben van haar ziekte.

Als iemand afwijkt van wat de " wenselijke" normen zijn krijgt men al snel de stempel Borderline ( Nederland gewoon "grenslijn" ) pillen erin en rustig houden. Weet de arts het niet zeker , geheid dat borderline op de status komt. Vergetend dat mensen ook nog iets als een "karakter" hebben.

Borderline is een foutje in de karakterconstructie van een mens en kan derhalve niet genezen. Wèl is het mogelijk de symptomen enigszins onder controle te houden door middel van medicamenten en therapieën. Als iemand driftig van nature is, is dit eveneens in zijn/haar karakterconstructie ingebakken..en ook dàt kan een mens onder controle krijgen..doch niet kwijtraken. Overigens is borderline een wat algemene omschrijving van een vaag begrip, waardoor je de 'ziekte' nooit volledig in woorden kunt vatten. Veel meer is het de algemene indruk die iemand met borderline op zijn/haar omgeving maakt/achterlaat. Waarbij de ene mens soms veel duidelijker een borderliner is terwijl dat bij een ander mens veel minder het geval is. Het antwoord op jouw vraag is derhalve: Nee, borderline is niet te genezen. Groet, Ton

Je maakt eender welke kwestie zo ingewikkeld als je zelf wil. Het is wel degelijk zo dat een goedgelovige mens zich gaat gedragen naar de diagnose die zogenaamde specialisten hebben gesteld en naar de symptomen die men daaraan heeft verbonden. Dat heb ik zelf meermaals aan den lijve ondervonden. Van zodra je als mens bewuster gaat leven en dus ook bewuster met je eigen werking gaat bezig houden dan merk je dat je van eender welke 'kwaal' kan verlost geraken als je er maar in blijft geloven dat je er verlost kan geraken. Immers, de informatie die jouw brein te verwerken krijgt is de voorbode van de fysieke, psychische en emotionele symptomen die je vroeg of laat gaat vertonen. Hoe vaker jouw brein te horen krijgt dat jij dit of dat 'mankeert' dan gaat jouw brein impulsen doorseinen om dat fenomeen ook werkelijk uit te beelden. Dus, hoe vaker jij jouw brein de boodschap doorgeeft dat ook met jou alles heel normaal kan verlopen als je daarop blijft vertrouwen dan ben je volop bezig om aan een harmonieuze persoonlijkheid binnen een gezond lichaam te bouwen. Zo simpel is het, zo simpel was het en zo simpel zal het altijd zijn. Echter, het is zo bedoeld dat bepaalde mensen bepaalde fenomenen behoorlijk extreem zouden uitbeelden opdat er ook een x-aantal van die mensen zouden kunnen aantonen op welke wijze(s) je eender welke fenomeen ook snel en efficiënt weer kan neutraliseren of op non-actief zetten. Dus, hoe intenser iemand zich in de rol van Borderliner of whatever heeft ingeleefd des te vaker hun brein andere signalen dient te ontvangen om het ongewenste fenomeen zowel letterlijk als figuurlijk te ontkrachten. Het is niet omdat een x-aantal mensen nog geen weet heeft of niet gelooft in de eenvoudige gedachtekracht-transformatie dat het niet zou kloppen. In mijn omgeving zie ik dagelijks bewijzen van succesvolle wijzigingen op vlak van ongewenste fysische, psychische of emotionele partonen die men vanuit onwetendheid als ziekte of kwaal benoemt. Van zodra mensen minimum 1x vaker Y-informatie absorberen dan Z-informatie dan gaan ze ook in functie van Y-informatie functioneren. Enfin, ik ga hier geen pleidooi houden voor de succesvolle gedachtekracht-methode doch ik merk wel bij mezelf en anderen dat hetgeen men gelooft de voorbode is van hetgeen men vroeg of laat bewaarheid weet via diverse manifestaties. De keuze is aan elk van ons om op eigen wijze te experimenteren met de mogelijkheden die ons geboden worden. Anyway... Have Fun Any Way!

Ik ben een 22-jarige borderline-patiënte en verblijf in een psychiatrisch ziekenhuis waar ik intensief Linehan-therapie volg. ons team van psychologen, psychiaters en therapeuten heeft jarenlange ervaring met mensen met bps en zij zeggen dat - mits een goede behandeling - de symptomen wel degelijk in die mate kunnen afnemen of zelfs verdwijnen dat de persoon in kwestie geen borderline meer heeft, en dus genezen is. Wel zal er altijd een aangeboren emotionele kwetsbaarheid aanwezig zijn waar voor de rest van het leven rekening mee moet gehouden worden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100