Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wat is de definitie van 'aankunnen'?

Wanneer kun je iets aan?

Toegevoegd na 6 minuten:
(Ik bedoel dus in de zin van: een moeilijke situatie aankunnen).

Toegevoegd na 12 minuten:
D.w.z. als je iets heel zwaars meemaakt, hoe je je er dan doorheen slaat.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je kunt een moeilijke situatie aan, als daar geen geestelijke kleerscheuren aan overhoudt. Je wordt dus niet depressief omdat het allemaal zo zwaar is maar vecht je er manmoedig doorheen.

Als je het kan doen zonder dat het mislukt. Bijvoorbeeld: Jantje? Kan je even stofzuigen? -ja dat kan ik wel aan, mama. Dan kan jantje stofzuigen zonder dat het mis gaat.

Hoe je met een bepaalde situatie omgaat wordt ook wel copinggedrag genoemd. Uiteindelijk slaat iedereen zich wel door een bepaalde situatie heen. Hier is eigenlijk niet gauw iets 'goed' of 'slecht'. Ieder voordeel heb ze nadeel, zou Cruyff zeggen. ;) Er zijn verschillende stijlen hoe mensen omgaan met tegenslagen. Ik heb een bron bijgevoegd. Hier staat nog een mooi rijtje over hoe mensen verschillend hun tegenslagen verwerken/aanpakken. Toegevoegd na 6 minuten: Dit is misschien wel allemaal een beetje formeel. Als deze vraag over een probleem van jezelf ben je hier waarschijnlijk niet mee geholpen. Als dat geval is; het hangt erg af van de situatie. Er is vaak niet een kant en klaar receptje hoe je het best met een moeilijke situatie om moet gaan. Als je iets vervelends mee hebt gemaakt is vaak erg zinvol om er met iemand anders over te praten. Iemand die je vertrouwd en waar je je verhaal bij kwijt kunt. De situatie kan soms zo moeilijk zijn dat je met alleen praten er niet 'van af komt'. Je zult dan professionele hulp moeten inschakelen. Dit kan bij een psycholoog of psychotherapeut. Hopelijk heb je hier iets aan!

Bronnen:
http://www.hartenziel.nl/artikel/copingged...

Is afhankelijk van de balans tussen de draagkracht en de draaglast die voor iedere mens weer anders is .

aankunnen is volgens mij ervoor gaan ertegenaan gaan, erdoorheen, er voor gaan staan. kortom: als je iets aan kunt, dan ga je ervoor ongeacht de omstandigheden, of wat ook.

Aankunnen is je door een bepaalde situatie heenslaan. Hoe je daar doorheen komt kun je nooit van te voren zeggen. Omdat iedere situatie anders is. Neem nou een bejaard echtpaar dat al jaren op elkaar aangewezen is. En waarvan een partner van de ene op de andere dag wegvalt. Dan val je in een enorm gat ,,,waar je jezelf doorheen moet slaan. Dat is een situatie ,,die je nooit meer over kunt doen. Een eenmalige. Die je alleen moet proberen op te lossen. Een rijexamen moet je ook aan kunnen ,,maar kun je altijd weer over doen. Maar sommige dingen nooit.

Je vraagt naar de definitie van "aankunnen" In de ruime zin van het woord zou ik het als volgt formuleren: het naar verwachting volbrengen van een opdracht (of vooropgesteld doel) zonder er zelf psychisch, fysisch of emotioneel aan ten onder te gaan. In de meer specifieke context waarin jij deze vraag stelt zou ik zeggen dat aankunnen slaat op: het vinden en hanteren van middelen of manieren om jezelf in een psychisch-emotionele bevredigende toestand te brengen of te houden. Liefs, Sterkte en Succes ermee!

Luister naar je eigen gevoel. Zolang jij je emoties, gedachten, en ervaringen een plek kunt geven in je hoofd zonder dat het daar blijft spoken op momenten dat het niet relevant is kun je er eigenlijk van uitgaan dat je het 'aankunt'. Heb vooral geduld en probeer het te laten slijten, nare ervaringen kun je altijd nog vervangen door nieuwe leuke en die worden op den duur ook onderdeel van jou. Lukt dat niet en heb je het gevoel dat je vastloopt, geremd word of niet meer verder kan praat er dan over met een persoon die je vertrouwd je kan ook altijd met een psycholoog praten de visie van een ander op je probleem kan heel verhelderend werken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100