Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kan je van een vorm van autisme genezen?

Weet jij het antwoord?

/2500

nee, want autisme is niet echt een ziekte zoals aids, kanker.... met pilletjes kun je het wel minder erg maken

Nee. Door gedragstherapie kan je regeltjes aanleren om socialer te worden. dan lijkt het minder maar dat is natuurlijk niet zo. Met pilletjes kan je het één en ander (symptomen) onderdrukken maar je blijft autistisch.

Nee, want het is geen ''ziekte' maar een aangeboren structuur in de hersenen. Je kunt er - afhankelijk van de mate van autisme- soms wel mee leren omgaan, en een diepe autist kan iets contact leren maken met zijn omgeving door heel veel stimulatie, maar wonderen moet je niet verwachten. Er zijn WEL veel tamelijk normale karaktertrekken die bij een breed deel van de bevolking voorkomen die we 'autistische trekjes' noemen. Deze hebben echter met echt autisme weinig tot niets te maken, en daar kun je zeker mee om leren gaan met wat goede wil en gezond verstand.

Nee, je kan autisme niet genezen, net zo min als dat je homosexualiteit niet kan genezen, of iemand met een been minder niet kan genezen. Autisme is een psychische stoornis en dat valt met geen enkel drankje of pilletje te genezen. Het enige wat wel kan is sociale vaardigheden aanleren en gedragstherapie doen, zodat iemand met autisme "normaal" lijkt, maar dan nóg is het allemaal maar schijn, want mensen met autisme die willen zichzelf zijn, en niet iets anders en doen voor de buitenwereld wat ze geleerd is en leven met een maskertje op... dus nee, autisme valt niet te genezen, wel aan te passen.

Bronnen:
eigen ervaring, heb vorm van autisme

Nee, helaas! Maar je kan wel leren om beter met je autisme om te gaan d.m.v diverse therapieën, ondersteund met zonodig medicatie en eenmaal volwassen kan je waarschijnlijk je eigen valkuilen herkennen, en goede structuur aanbrengen in je dagelijkse leven. Toch zal je vaak tegen problemen aanlopen waar anderen geen last van hebben.

Nee, het is niet te genezen. Het is dan ook geen ziekte, maar een complex aan eigenschappen die als afwijkend worden gezien, en die berusten op - deels erfelijke - veranderingen in de structuur en ontwikkeling van de hersenen. Veel autisten zijn dan ook fel tegen het idee dat autisme "genezen" zou moeten/kunnen worden, omdat het deel is van wie ze zijn, en deel is van hun persoonlijkheid. Wat wél kan, is dat je er beter mee om leert gaan, en dat het je daardoor minder beperkt. Sommige klachten worden ook minder naarmate je ouder wordt, niet alleen doordat je je eigen valkuilen leert kennen, maar ook omdat de hersenen zich blijven ontwikkelen. Soms kunnen bepaalde trainingen ook helpen om iemand met autisme zich meer "normaal" te laten gedragen, dit is echter vooral "leuk" voor de omgeving, voor de autist is het al te vaak alleen maar erg vermoeiend en frustrerend, omdat ze niet zichzelf mogen zijn. Sommige symptomen of klachten van autisme kunnen dus minder worden door trainingen, therapie, eigen ervaringen, en door het verstrijken van de tijd. Maar iemand die autistisch is, blijft autistisch. Een enkele keer hoor je verhalen van (vaak vage) therapieën of 'behandelingen' waarmee mensen zijn "genezen" van hun autisme. In al die gevallen moet m.i. iets anders aan de hand zijn geweest. Soms gaan kinderen bijvoorbeeld autistisch gedrag vertonen na een trauma, en er zijn aanwijzingen dat bij een kleine subgroep ook voedingsstoffen een rol spelen. In die gevallen is het mogelijk dat iemand eerst genoeg kenmerken had van autisme om de diagnose te stellen, en later niet meer. Dan is er echter sprake geweest van autistisch gedrag met een andere oorzaak, niet van dat wat normaal gesproken verstaan wordt onder autisme. Ook kan het gebeuren dat iemand met autisme zich dusdanig weet aan te passen dat hij niet meer autistisch lijkt, en dan kunnen mensen claimen dat ze genezen zijn van autisme. Maar ook een autist die uiterlijk geen kenmerken meer vertoont van autisme, blijft autistisch, en zal nog steeds bepaalde moeilijkheden ervaren of klachten hebben. Tenslotte is het mogelijk dat in een situatie waar mensen claimen dat er iemand is "genezen" van autisme, er een verkeerde diagnose was gesteld, dus dat de persoon in kwestie helemaal niet autistisch was, maar klachten had die er op het eerste gezicht wel op leken, of dat gewoon de diagnostische procedure niet secuur genoeg was. Echte, gedocumenteerde gevallen van "genezingen" van autisme, bestaan niet.

De aangeboren vorm niet. De verworven vorm (bv tijdelijk overschot aan testosteron als oorzaak) wel.

Ja ik ben er (mede vanuit ervaring) meer dan ooit van overtuigd dat dit wel kan omdat het geloof dat we aan eender welk fenomeen hechten mede bepalend is voor het al dan niet bestendigen ervan. Enerzijds bedoel ik daarmee dat het Geloof van de autist in diens genezing mede bepalend is maar anderzijds is ook het geloof van artsen mede bepalend voor een 'andere' aanpak dan de huidige die gebaseerd is op ongeloof qua genezingskansen. Van zodra je gemakshalve aannneemt dat iets niet te veranderen valt ga je uit eigen beweging niet meer naar oplossingen zoeken. En doorgaans gelooft een meerderheid aan mensen wat zogenaamde specialisten via de diverse mediakanalen verkondigen. Los daarvan is er ook nog de volgende kwestie. De media geeft nooit alle resultaten van bepaalde overwinningen en/of genezingen vrij omdat mensen die herstellen vaak niet in de media willen komen. Ik weet niet hoe oud jij bent maar ooit was er een tijd waarin men beweerde dat kanker ongeneeslijk was en vandaag de dag herstellen er meer mensen van dan dat ze er aan sterven. Ooit beweerde men zoveel wat men nadien moest herzien en geloof me maar als ik schrijf dat men op termijn alles weer kan herstellen wat ooit 'mank' liep, dus ook autisme is omkeerbaar. Liefs en succes ermee!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100