Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hoe kom ik van het gevoel af, dat ik in dienst sta van mijn eigen leven?

De laatste tijd heb ik steeds meer het gevoel, dat ik geleefd wordt.
Steeds vaker gebruik ik de zin "Ik Moet"
Een paar voorbeelden:
Ik moet nog:
stofzuigen, dweilen, afwassen, mn administratie opruimen, bollen planten, bloembakken maken / kopen, sporten, de was doen, auto wassen etc.
Het lijkt wel dat ik geen tijd voor mezelf heb. Dat er altijd wel iets boven mijn hoofd hangt, dat er nog iets gedaan moet worden.

Als ik er over nadenk zou dat niet moeten kloppen, ik ben single, werk fulltime en heb geen verplichtingen. Ik zou toch ergens gewoon eens klaar moeten zijn voor mijn gevoel.

Laatst heb ik voor het eerst een dagje voor mezelf genomen en ben ik naar de sauna gegaan. Heerlijk ontspannend, maar op het moment dat ik mijn huis weer binnen stapte,was dat gevoel weg.

Het wordt steeds moeilijker om de energie op te brengen om mijn "moetjes" af te werken...
En als ik het nu in mijn eentje al dit gevoel heb, hoe moet het dan als ik ooit een gezin krijg?

Hebben jullie tips hoe ik hiermee om moet gaan, of hoe ik mijn leven meer kan stroomlijnen?

Toegevoegd na 49 minuten:
Kijk je zou denken dat ik een perfectionist ben..... nou verre van dat. In uitstellen ben ik ook een kei.
Als ik het geld had had ik een schoonmaakster genomen.
Ben verschrikkelijk efficient en als ik me kwaad maak kan ik het hele huis, grondig schoonmaken in 4 uur.
maar het probleem is dat zodra je een taak af hebt, de volgende zich weer aandient...
ik zou mijn vrije tijd volledig kunnen vullen met moetjes...

Weet jij het antwoord?

/2500

Wat voor mij wel werkt is dingen agenderen. De dingen die ik moet doen maar ook vrije tijd. Ik maak per week een agenda waarin ik ook vrije tijd zet en dan per dag een lijstje van wat ik die dag moet doen dus ook de huishoudelijke dingen. Door bijvoorbeeld alleen in het weekend te wassen hoef ik dus door de week niet te denken aan de was. Vind het zelf soms ook lastig vol te houden maar als ik merk dat mijn hoofd weer vol loopt met dingen die ik moet ding dan ga ik vanzelf weer lijstjes maken. En als je op de dag een taak gedaan hebt dat ook afvinken, werkt bij mij heel bevredigend. Succes

Dit zijn dwangmatige gedachten. Sommige mensen halen hier een vorm van veiligheid uit of houden op die manier "controle" over hun leven of bv angsten. Het lijkt me verstandig hier met je huisarts over te praten. Die kan je dan door verwijzen naar een psycholoog, Die kan jou helpen om op een andere manier met je gedachten om te leren gaan waardoor je meer controle krijgt over je dwangmatige gedachten en je wat meer rust in jezelf kunt vinden. Succes!

Je bent waarschijnlijk een perfectionist. Die vinden op ieder uur van de dag dingen die "niet recht liggen". Ze kunnen niet vrij zijn zonder dat alles op zijn plaats ligt en geordend is. Dat is een karaktertrek die je eerst bewust moet worden, voordat je er iets aan kunt doen. Ik ben ook zo iemand, maar mij stoort het niet. Toch gaat dat op den duur van kwaad tot erger. Voor ik het huis verlaat om boodschappen te halen, moet de aanrecht netjes zijn en de stoelen worden recht geschoven. Nog even de kranten recht leggen en oh, jé, de deur staat nog op een kier. Fobisch is dat. Ga er eens voor zitten en kijk eens hoe je dat kunt doorbreken. Wat echt belangrijk is en wat er gebeurd als je de wasbeurt van de auto een week verschuift. Een ander kan jou niet veranderen. Als je ontevreden bent met je eigen functioneren, moet je je doen en laten op een rustige manier uit elkaar rafelen en kijken waar de fobische inslag zit. Ik hoor je al zeggen: Ja, maar het moet wél gebeuren. Een ander doet het niet voor me! Ik ken dat en ik ken dat gevoel. Ik hoor mijn zoon zeggen: moessie, er zijn ook nog hulpen in de huishouding hoor, die je kunt inschakelen! Maar ik wil het in eigen hand houden. Perfectionist.

Mag je van jezelf alleen gelukkig/blij zijn als je alles klaar of af hebt? Het leven zit vol dingen die gedaan moeten worden, maar probeer ze eens op een andere manier te zien ipv als grote bergen. Het zijn je vijanden niet. Maak jezelf niet wijs dat je alleen kunt genieten als je vrij bent, op vakantie bent of naar de sauna gaat. Als je geen werk zou hebben zou dat een enorme leegte geven. Probeer meer te zien op het positieve en geniet gewoon eens van een was doen onder genot van je lievelingscd. Je bent nu eenmaal nooit klaar en dat geeft ook niet. Maak aan het einde van de dag eens een lijstje met wat je vandaag allemaal gedaan hebt en wees daar blij mee. In plaats van te kijken naar wat je allemaal nog meer had moeten doen.

Gewoon...niet doen. En dat moet je leren. Door...het niet te doen. Makkelijk gezegd, maar toen ik je stuk las, was het alsof ik het zelf had geschreven., een aantal jaar geleden. De knop in je hoofd moet om.

Om een probleem te willen oplossen is het belangrijk eerst inzicht te hebben in wát er nou eigenlijk speelt. Want een probleem aanpakken, terwijl er een onderliggende andere oorzaak is, is misschien dweilen met de kraan open. Zoals ik dat doe: ik stel mezelf vragen en geef zo eerlijk en open mogelijk antwoord. Door jezelf vragen te stellen en erover na te denken kom je vaak tot een heleboel inzichten, die je kijk op dingen kunnen veranderen. Wat mij helpt, is opschrijven (computer), dan kan je niks vergeten en kan je het altijd weer nalezen en eventueel aanvullen. Vraagje in jouw situatie zou bijvoorbeeld kunnen zijn: stel, het is perfectionisme; is perfectionisme misschien een gevolg van iets anders? Bijvoorbeeld van het willen hebben van contrôle/macht? En is dat dan misschien het gevolg van wéér iets anders, bijvoorbeeld van angsten/fobieën? En is dát dan eerder de kern van het probleem dan het perfectionisme? Zo ja, dan kan je proberen om achter de oorzaken van die angsten te komen, misschien met hulp van een goede deskundige. Je gaf aan, dat het gaat om een gevoel. Gevoelens kan je onderbrengen in 4 hoofdgroepen, allemaal beginnende met een B: Boos, Bang, Bedroefd en Blij. In bovenstaand voorbeeld dus Bang (angsten/fobieën), maar dat is natuurlijk niks meer of minder dan een voorbeeld. Belangrijk lijkt mij dus, om de onderliggende gevoelens in kaart te brengen, anders blijft het probleem waarschijnlijk bestaan. Ik hoop, dat je hier iets aan hebt.

Mobie , ik ken dat fenomeen. Ik heb ADHD , en moet iedere dag iets constructiefs doen . Anders "mag" ik van mezelf , 's avonds niet gaan zitten en 'n biertje nemen . Dit heeft me HEEL ver gebracht . Ik ben ZEER tevreden met de resultaten van mijn acties. Ik ben echter ook specialist in het uitstellen van "rotklusjes". Mobie , stel ook 'ns dingen uit en probeer iedere dag te "plukken" en ook te genieten .Je kan via deze site evt. contact met mij opnemen. Ik kan hier niet in extenso alles toelichten . Veel succes !

Ik denk als ik single zou zijn dat ik het zelfde probleem zou hebben. Sterker nog ik zou ook vrijwilligerswerk doen. Ik heb altijd huiswerkbegeleiding willen doen of in een buurthuis werken lijkt me ook gaaf. Maar allerlei klussen in huis doen en moetjes..... Ja, ik denk dat daar het probleem ligt. Als je alleen bent wil je toch bezig zijn of je hebt het gevoel dat je alles in evenwicht wil hebben. Heb je een partner dan breng je samen alles in evenwicht. Hiermeer zeg ik niet zoek een partner.. Want als je single bent en wilt blijven of de ware komt maar niet is dit geen makkelijke oplossing. De periode dat ik single was gaf me reden om veel te doen in het zoeken naar de balans... Maar je kunt voor jezelf ook een lijst maken die echt nodig zijn. Moet je elke dag stofzuigen of kan dat 1 keer per dag, is een voorbeeld... Moet je elke dag afwassen, lijkt me wel, moet elke dag kleren wassen of wacht je tot de trommel vol is, kan ook... In iedergeval op papier zetten wat echt belangrijk is en wat later kan of absoluut overbodig is. Leuke dingen doen zoals sporten moet je gewoon doen maar als je thuis komt dan niet weer opnieuw energie steken in allerlei klussen of moetjes.. Je hebt gekozen voor leuke dingen dus moetjes hoeven niet alleen de puur noodzakelijke van je lijstje. Door deze activiteiten schriftelijk of digitaal bij te houden zorg je zelf voor een balans in je leven. Succes.

'Tijd voor jezelf' is een verzinsel van deze tijd. Op de bank zitten en contempleren over het leven, het heelal en de rest maakt jouw geen completer of meer tevreden mens. Dingen waar je energie uit haalt, die maken dat je jezelf energieker voelt. Tijd voor jezelf is ook tijd om je tijdens je werk bewust te zijn van de goede dingen die je doet. Tijd voor jezelf is jezelf bewust dingen gunnen. Voor wie werk je eigenlijk? Voor wie sport jij eigenlijk? Voor wie poets je eigenlijk? Voor jezelf! Het is allemaal al voor jezelf. En je hobby's zijn ook voor jezelf. Als je meer tijd wil hebben om leuke dingen te doen, kun je overwegen om een paar uurtjes minder te gaan werken of om een hulp in de huishouding te nemen die in die 4 uurtjes jouw huis grondig schoonmaakt. Dan heb je meer tijd om andere 'voor jezelf-dingen' te doen. Klinkt een beetje zweverig, ik weet het. Misschien is een cursus mindfulness wel wat voor jou, dan leer je al die neuzeldingetjes die nu 'moeten', ook waarderen om wat ze zijn.

Schrijf eens alles op en praat er met iemand over. Er zullen vast wel moetjes zijn die weg kunnen. Als je het een beetje op orde hebt, dan zou ik aan de overgebleven moet dingetjes beginnen. Gebruik hiervoor Ical of google agenda. Dan kan je je dag indelen met het uur. Ik gebruik dit en het is nu veel overzichtelijker in mijn hoofd.

Zeer herkenbaar probleem, dat je eigenlijk alleen kunt oplossen door het los te laten. Want het huishouden is nu eenmaal geen project met een begin, een midden en een eind, maar een eindeloos perpetuum mobile dat nooit echt af is en zeker nooit ophoudt. Nutteloosheid ten top - tot je het ook echt een paar jaar niet doet ; dan wordt het nut er van wel HEEL duidelijk. Maar sommige dingen moeten, hoewel ze zeker af en toe noodzakelijk zijn, lang niet zo vaak als we ons soms laten vertellen. VOOR WIE ' moeten' al die dingen die je zegt dat ' moet' . Voor jezelf ? Of voor anderen, om de schijn op te houden ? En wat schiet je er per saldo mee op ? Als je dat weet, scheelt dat vaak al de helft. De enige mogelijke reden waarom je ' in dienst staat van je leven' kan eigenlijk alleen maar zijn dat je leven dus te gecompliceerd is, je te hoge eisen stelt of geen duidelijke keuzes hebt gemaakt. Vaak is het een kwestie van teveel spullen hebben en teveel verplichtingen aangaan. En dan is het letterlijk : hoe meer je hebt, hoe meer je moet. Of : hoe minder je hebt, hoe minder je hoeft. Werken moet ; je moet tenslotte de kost verdienen, dus dat staat buiten kijf. En daar heb je ook een paar noodzakelijke spulletjes voor nodig (kleding, evt auto). Ook om te wonen / slapen / eten etc, heb je wat basisdingen nodig. Maar daarbuiten zal het je verbazen hoe ontzettend veel spullen en activiteiten je buiten kunt. En dat scheelt bergen werk en stress. Maar : dat heeft ook nadelen. Bij elke keuze die je maakt moet je dus de balans opmaken, en kijken of je het werk en de zorgen / verplichtingen die er bij horen, mede wilt accepteren. Zo te horen moet bij jouw thuis even goed de bezem er door ; en dan niet alleen om op te ruimen / schoon te maken. Chaos in je huis is chaos in je hoofd, en vice versa. Je kunt je vrije tijd volledig vullen met verplichtingen, waarbij je overigens zelfs de leukste dingen als een verplichting kunt gaan zien, of je kunt je hele vrije tijd vullen met leuke dingen - waarbij je het risico loopt daar al vrij snel geen ruimte meer voor te hebben. De kunst is de balans te vinden - en dat moet je zelf doen. (Oh, en ik kan je uit ervaring vertellen dat een schoonmaakster niet helpt ; dan MOET je namelijk nog meer ; opruimen zodat de schoonmaakster haar werk kan doen. Geen oplossing, tenzij je een dure stok achter de deur zoekt.).

Jouw eerste stap naar verandering is reeds gezet door het 'moet' fenomeen te herkennen. De volgende stap is het aanvaarden dat iedereen hier wel eens meet te maken krijgt en dat elk 'hinderlijk' fenomeen sneller verdwijnt als je stopt met je erover druk te maken want... daarmee vergerger je het alleen maar. Het zou me niet verbazen dat jij opgegroeid bent in een omgeving waar ook al veel 'moest' om welke reden ook. Om van die 'moet' af te geraken kan je voortaan élke dag Bewust gaan nadenken over hetgeen Jij en alleen Jij graag zou doen indien je helemaal alleen op de wereld zou zijn. Hoe zou Jij dan de regels bepalen. Hoe zou Jij dan jouw dag indelen. Waar kan jij zo intens gelukkig van worden? Begin dus eens met jezelf aan te voelen bij bepaalde vragen of situaties en hou rekening met hetgeen jouw (buik)gevoel jou zegt. Leef voor jezelf en jouw welbevinden en niet voor datgene wat de maatschappij ons als 'normaal' door de strot duwt. Onderschat de impact van de mediakanalen zoals radio, TV, krant, magazines, internet enz. niet. Kijk eens wat meer naar programma's waarin relax wordt omgesprongen met dagelijkse dingen. Je herkent er vast een groot deel van jouw onvervulde wensen in. Observeer eens wat Bewuster de mensen die écht Genieten van "Het Leven" want van hen kan je datgene leren wat jij nu als een gemis ervaart. Vermits een mens een gewoontedier is nemen we dus automatisch uitspraken maar ook gedragingen over van anderen. Het volstaat dus om veelvuldig te kijken naar mensen die wél leven zoals jij wenst te leven. Het volstaat om veelvuldig te praten met mensen die nu reeds leven zoals jij zou willen leven. Je hoeft geen diepgaande oorzaak-gevolg kennis te hebben om toch heel snel en doeltreffend van 'ongewenste' gewoontes te veranderen. Gewoon kijken en kopiëren oftewel spelenderwijs copy-pasten dus. Oh ja, er is ook nog een leuk en leerrijk boek van Huub Verlinden "Ont-moet Jezelf" Zie bijgevoegde link. Ik heb er destijds heel veel aan gehad toen ik in mijn 'moetjes' periode zat. Vandaag de dag is er steeds minder wat voor mij 'moet' en dat voelt heerlijk aan als je eerder het gevoel hebt dat het 'mag' omdat je het zelf zo graag wil. Begrijp je en voel je het verschil? Liefs en Succes ermee!

Bronnen:
http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken...

Het is heel moeilijk. Ik ben nu ook alleen (weduwe), maar alles moet nog hetzelfde gaan als toen mijn man er was. Ik heb nu gemerkt dat dat niet kan. Ik ga het werk dusdanig verdelen, zodat ik elke dag wat doe. Dit is ook nog maar sinds kort, want je moet dit leren. Elke dag wil je alles voor elkaar hebben, maarja, je bent nu alleen, en dan lukt dat niet. Het gaat al iets beter, maar valt niet mee!

Ik zou een hobby nemen, iets wat je leuk vind en lekker lang mee bezig kunt zijn! Dat kan heel rustgevend zijn en je kunt de hele wereld om je heen vergeten en volgensmij kun je dat wel gebruiken! Een hobby zoeken is natuurlijk lastig maar er is genoeg te vinden. Ik raad wel aan om een hobby te kiezen die je binnenshuis kan doen, dan wordt het namelijk nog meer een hobby. Je kunt muziek gaan maken, kunst gaan maken, postzegels/ munten sparen, oude kaarten bestuderen, fietsen, wandelen, enz. Waarschijnlijk valt er nog genoeg te verzinnen!

Ik heb wat ik noem het "Ik moet"-syndroom gehad: alles wat er moest gebeuren begon bij mij met "ik moet"... Het gevoel dat je kreeg was dat alles wat er gebeurde niet leuk was, maar "moest". Ik had op een bepaald moment het gevoel of ik de hele wereld op mijn schouders had liggen, was nooit meer ontspannen en kreeg een hekel aan alles! Ik kan je vertellen wat ik gedaan heb om dit tegen te gaan. Iedere keer als ik zei: Ik moet boodschappen doen, dan slikte ik mijn woorden in en zei daarna: Ik ga ....., of Ik wil......, of ik kan ...... Wat mij betreft lijkt het op een soort dwangmatig handelen/aangeleerd gedrag. Als je thuiskomt van je werk zou je een lijstje moeten hebben met daarop/in volgorde de klussen van die dag. Te beginnen met koken voor de maaltijd en na een uurtje na het eten de afwas en bijvoorbeeld de badkamer schoonmaken. Als je dat kunt doen en je kunt houden aan de door jou zelf gemaakte lijst met klussen, dan zou je hierna dus vrije tijd moeten inplannen tot het slapen gaan. De volgende dag zou je als goede oefening op weg naar huis kunnen denken : Als ik straks thuis ben, WIL ik eerst even de wc schoonmaken of ik ga eerst even koken en tijdens het garen van alles (kookwekker...) kan ik meteen de wc boenen! Wees niet te streng voor jezelf, maar bedenk dat niet jij er voor het huis bent, maar dat het huis er voor jou is! Succes!!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100