Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Bestaat er een anti-pieker pil ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Niet letterlijk. Maar een aantal SSRI's (de moderne generatie antidepressiva) is ook geregistreerd voor de gegeneraliseerde angststoornis. De gegeneraliseerde angststoornis (GAS) kenmerkt zich door overmatig piekeren, zich zorgen maken over alles maar niets in het bijzonder, en tobben. In die zin zou je kunnen spreken van een anti-piekerpil wanneer iemand met GAS een SSRI slikt dat hier specifiek ook werkzaam op is. Daar hoort wel de kanttekening bij dat piekeren natuurlijk niet altijd betekent dat iemand GAS heeft, en dat GAS ook heel vaak vanzelf overgaat, en ook zonder medicatie te behandelen is. En gewoon af en toe piekeren, of een keer wakker liggen omdat je je zorgen maakt over een moeilijke kwestie in je persoonlijke leven, is normaal. Dat is dus ook niet iets waar je pillen tegen zou moeten slikken. In sommige gevallen worden ook benzodiazepinen gebruikt bij extreem piekeren/GAS, dat werkt ook angstdempend. En als iemand lichte klachten heeft of zo eens een keer last heeft van overmatig piekeren, kan soms valeriaan of een ander natuurlijk middel goed werken. Toegevoegd na 1 minuut: Oh, en nav bovenstaand antwoord: bij 'racing thoughts' of extreme angsten met psychotische kenmerken, kan ook een antipsychoticum de gedachtenstroom c.q. het piekeren positief beïnvloeden. En er zijn wat middelen die soms off-label worden voorgeschreven, maar dat is niet erg gangbaar.

Dat weet ik niet, maar er bestaat wel Risperdal, dat remt bepaalde gedachten ook heel erg, en Ritalin wordt ook gebruikt voor ADD, dus ik denk dat dat ook helpt. Anti-depressiva helpen ook tegen negatieve gedachtes.

Oxazepam is geindiceerd bij angstgevoelens. Werkt bij de een wel en de ander niet. Werkt bij gepast gebruik niet verslavend.

Voor zover mij bekend is er geen enkele anti-pieker pil zonder ongewenste bijwerkingen in de handel. Dus blijft het altijd een inschatting risico tegenover opbrengst. Tegelijkertijd is ons lichaam heel goed in staat de stoffen te produceren die piekeren tegengaan. Bijvoorbeeld door te luisteren naar bepaalde muziek danwel iets als een hoorspel, veel vormen van meditatie, zelfhypnose, autogene training, alpha training als Silva Mind training, enz.......

Bronnen:
http://bit.ly/hpKZgk
http://bit.ly/xOKKXW

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100