Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Is er een naam voor het fenomeen dat iets je ineens iets meer gaat opvallen in je omgeving, terwijl het misschien altijd al zo geweest is?

Nu mijn vrouw zwanger is, lijkt het net of ik overal zwangere vrouwen zie of kinderwagens. Althans meer dan het me vroeger is opgevallen. Ik kan me twee mogelijke verklaringen ervoor bedenken: 1. Er zijn daadwerkelijk meer zwangere vrouwen en kinderwagens. 2. Mijn hersens houden me voor de gek.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat heet selectieve perceptie. Onbewust kies je ervoor je aandacht te laten vallen op dat wat jou bezighoudt. Hetzelde gebeurt vaak als mensen net een auto hebben gekocht, dan zien ze dat merk auto of zelfs precies zoéén als ze net gekocht hebben ineens overal rijden, niet omdat er ineens meer van rijden maar omdat daar hun aandacht naar uitgaat Toegevoegd na 31 seconden: hetzelde=hetzelfde

Je focus is verschoven. Eerst wandelde of reed je die zwangeren voorbij, zag ze wel maar merkte ze niet echt op. Nu zie je ze en je geest roept: 'KIJK!', en je merkt op dàt je ze ziet. Dus je hersens houden je niet voor de gek en er zijn niet meer zwangeren en kinderwagens, maar je beseft nu pas hoe vaak je zoiets ziet en neemt het bewuster waar.

dat noem ik A-HA erlebnissen

Dan ben je mijns inziens gepreoccupeerd. Je ziet ineens dat wat je bezig houdt overal om je heen. Gefeliciteerd met de zwangerschap.

Doordat je jezelf er heel erg mee bezig houd gaat het je automatisch ook meer opvallen in de buitenlijke maatschappij.

Je richt je focus op dat wat jou interesseert.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100